Dinamo iz Kijeva poručio Fenerbahčeu da ima krv na rukama zbog odlaska u Rusiju

Fenerbahče je saopštio da je prihvatio poziv u Rusiju nakon gostovanja Zenita u Istanbulu

4683 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajinski fudbalski klub Dinamo iz Kijeva poručio je turskom Fenerbahčeu da ima "krv na rukama" zbog odlaska u Rusiju na prijateljsku utakmicu sa Zenitom iz Sankt Peterburga.

Dinamo je na svom Instagram nalogu objavio saopštenje sa crvenim mrljama na logou ruskog državnog energetskog giganta Gasproma, dugogodišnjeg vlasnika i sponzora Zenita.

"Krvavi novac Gasproma zasijenio je sve vas, ostavio vas je bez savjesti i časti. Ništa ne može opravdati ovaj korak. Nijedan novac vam ne može nadoknaditi ovo sramno ponašanje", poručio je Dinamo klubu iz Istanbula.

Jučerašnji meč Zenita i Fenerbahčea završen je bez golova.

Fenerbahče je saopštio da je prihvatio poziv u Rusiju nakon gostovanja Zenita u Istanbulu. Ti timovi su odigrali humanitarnu utakmicu u martu za pomoć žrtvama razornog zemljotresa koji je pogodio pogranični region Turske i Sirije.

Evropska fudbalska unija (Uefa) je nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu prekinula saradnju sa Gaspromom kao sponzorom Lige šampiona i Evropskog prvenstva 2024. godine.

Uefa je, takođe, suspendovala sve ruske timove iz svojih takmičenja i oduzela joj domaćinstvo finala Lige šampiona koje je trebalo da se odigra upravo na stadionu Zenita.

Prije godinu dana, kada su se Fenerbahče i Dinamo sastali u kvalifikacijama za Ligu šampiona, navijači u Istanbulu su skandirali ime ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je ukrajinski tim postigao gol.

Fenerbahče je tada saopštio da skandiranje navijača ne predstavlja stavove kluba, ali je i napomenuo da je takva reakcija navijača uslijedila poslije provokacija igrača Dinama.

Uefa je kaznila turski klub sa 50.000 eura zbog toga. Nije bilo sličnih incidenata kada su se timovi sastali još dva puta prošle sezone u grupnoj fazi Lige Evropa. Fenerbahče je pobijedio u obje utakmice.

I Dinamo i Fenerbahče će u narednih mjesec dana igrati u kvalifikacijama za Ligu konferencija i ponovo bi mogli da se nađu u istoj grupi ako prođu kvalifikacije.

Tim iz Kijeva iz bezbjednosnih razloga ne igra u Ukrajini evropske mečeve, a prošle sezone je kao domaćin igrao u Poljskoj.

Bonus video: