Let iznad Astane - pobjeda kao najava velikih stvari

„Sokoli”, dakle, pobjeđuju, čuvaju drugo mjesto, ali ne samo što pobjeđuju, ne samo što vode trku za baraž, već sve to rade sa stilom, popravljajući gol-razliku, koja na kraju može da bude i odlučujuća.
103 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2017. 20:16h

Crna Gora hita ga baražu za Mundijal, kontroliše borbu za 2. mjesto, ne okreće se iza, još ne gleda u retrovizor!

Istovremeno i šalje poruku rivalima, nakon moćne predstave i ubjedljive pobjede u Kazahstanu - 3:0, golovima Vešovića, Bećiraja i Simića.

Naravno, tek treba da se igraju odlučujući mečevi, tri duela sa direktnim konkurentima za visok plasman u grupi, ali ovoliki broj pobjeda, ovakva vrsta pobjeda, ovakva situacija na tabeli tri kola prije kraja - ovo je već ozbiljna priča izabranika Ljubiše Tumbakovića.

Na vještačkom terenu u Astani, na kojem su se u ovim kvalifikacijama „okliznuli” Poljaci i Rumuni, Jovetić, Savić i drugovi stajali su sigurno na nogama, djelovali su ubjedljivo i zrelo, na kraju i nastavili tamo gdje su stali junu protiv Jermena (4:1), ali i pokazali da su naučili lekciju iz Jerevana (2:3).

„Sokoli”, dakle, pobjeđuju, čuvaju drugo mjesto, ali ne samo što pobjeđuju, ne samo što vode trku za baraž, već sve to rade sa stilom, popravljajući gol-razliku, koja na kraju može da bude i odlučujuća.

Ovakvi trijumfi - petica protiv Kazahstana, četvorka protiv Jermena, pa goleada u Astani - to je karakteristika koju naša reprezentacija nije imala prije ovih kvalifikacija. Zasluga je, naravno, Tumbakovića i njegovih saradnika.

Nije bilo lako i dalekoj Astani, nije se ni očekivalo da bude lako, uprkos impresivnih 0:3 na kraju.

U stilu pravih, rutinerskih reprezentacija, Tumbakovićevi momci načeli su slabijeg rivala u prvom dijelu klasom Jovetića, brzinom i znanjem Marka Vešovića, potom izrdržali i odbili nekoliko opasnih naleta domaćina, a onda ga dokusurili iz prekida, golovima Bećiraja i Simića.

Baš kao u Podgorici prije tačno godinu - Kazahstanci su razoružani iz prekida, čak pet pogodaka „van igre” dala je Crna Gora devetoj najvećoj zemlji na svijetu, u samo dvije utakmice. I to je karakteristika koju ranije nismo imali.

Ulogu Damira Kojaševića, koji je teledirigovanim centaršutevima „nišanio” saigrače u Podgorici, na jednako sjajan način preuzeo je Marko Janković.

Jovetić nije zatresao mrežu, ali je opet bio vođa i lider našeg tima, a nastavio je i fantastičnu nisku da na svakom meču od početka pogađa ili asistira - njegova lopta u 31. minutu proparala je kazahstansku odbranu, a Vešović je bio prebrz za domaće defanzivce, previše vješt za golamana Loriju.

Postigao je Vešović prvi gol u dresu reprezentacije, isto je u nastavku uradio Simić, Bećiraj je četvrti put pogodio mrežu u ovim kvalifikacijama, a Zverotić ušao sa klupe i 60. nastupom u reprezentaciji popravio rekord.

Jednako imperesivno kao tri gola u protivničkoj mreži (a moglo je da ih bude još - prečka Mugoše, šansa Jankovića na kraju), djeluje podatak da Crna Gora, nakon tri utakmice, nije opet primila gol.

A nisu Kazahstanci bili bezopasni, naročito u finišu prvog i početkom drugog poluvremena: Kuat je pogodio prečku, Tomašević poturio glavu i spasao gol - no, obrana, predvođena golmanom Petkovićem, ostala je budna do kraja.

Crna Gora čeka Rumuniju (ponedjeljak, 20.45), sa velikim optimizmom i samopouzdanjem.

KAZAHSTAN - CRNA GORA 0:3

Astana - "Astana arena". Gledalaca: 20.000. Sudija: Sebastian Delferije (Belgija). Strijelci: Vešović u 31, Bećiraj u 53. i Simić u 63. minutu. Žut kartoni: Nurgalijev, Bajžamov, Tagibergen (Kazahstan), Simić (Crna Gora).

Crna Gora: Petković, Marušić, Savić, Simić, Tomašević, Vukčević, Kosović (54. Ivanić), Janković, Jovetić (72. Zverotić), Vešović, Bećiraj (84. Mugoša)

Kazahstan: Lorija, Bejzebekov, Logvinenko, Ahmetov, Šomko, Nurgalijev (62. Turizbek), Žukov (17. Bajžamov), Kuat, Sujumbajev (85. Tagibergen), Mužikov, Murtazajev.

Galerija

Bonus video: