Hari Megvajer i hronologija izgubljene trake

Hari Megvajer godinama je (ne)opravdano na meti kritika navijača Mančester junajteda. Od kraja 2019. je bio i kapiten, ali mu je traka oduzeta prije nekoliko dana nakon razgovora sa menadžerom Erikom ten Hagom

7466 pregleda 1 komentar(a)
Hari Megvajer, Foto: ANDREW BOYERS
Hari Megvajer, Foto: ANDREW BOYERS

Prije četiri godine Mančester junajted je iz Lestera doveo Harija Megvajera. Dugo je trajala transfer saga - “lisice” su odolijevale, odbijale ponude, ali su na kraju prihvatile 80 miliona funti, pa je momak koji je dvije sezone ranije stigao iz Hala za svega 12 miliona funti postao najskuplji defanzivac u istoriji fudbala. Prije njega rekorder je bio Virdžil van Dajk, koji je na zimu 2018. iz Sautemptona stigao u Liverpul za pet miliona funti manje.

Očekivanja od Megvajera su bila ogromna, naročito ako se u obzir uzme suma koju su “đavoli” platili Lesteru. U roku od tri mjeseca Megvajer je postao kapiten, ali je, kako je vrijeme odmicalo, od velike nade postao veliki promašaj, da bi prije nekoliko dana ostao i bez kapitenske trake.

Engleski reprezentativac sada je peti izbor na štoperskoj poziciji. Prednost imaju Lisandro Martines, Rafael Varan, Viktor Lindelef, ali i Luk Šo koji je u završnici sezone igrao na centralnom beku.

Megvajer je izgubio mjesto u timu, ali izvori bliski igraču kazali su za BBC da on ne namjerava da ode sa “Old Traforda”. S druge strane, Mančester bi ga se rado odrekao, a šansu čekaju drugi klubovi, od kojih je najozbiljniji Vest Hem. Takođe, imajući u vidu činjenicu da se naredne sezone igra Evropsko prvenstvo, štoper bi, u potrazi za većom minutažom, do kraja prelaznog roka, ipak, mogao da napusti “Teatar snova”. Stoga, BBC postavlja pitanje - da li je došlo vrijeme za rastanak i vrši hronologiju Megvajerovog boravka u Mančester junajtedu.

SOLSKER USPIO ŠTO NISU MURINJO I GVARDIOLA

Kada je došao u Junajted, u avgustu 2019. godine, Megvajer je bio najskuplji fudbaler u istoriji kluba nakon Pola Pogbe. Tadašnji menadžer, Ole Gunar Solskjer govorio je o njegovoj sposobnosti da čita igru, fizičkoj pripremljenosti, ali i smirenosti. Norvežanin je naročito isticao Megvajerovu sposobnost da igra dobro kada je pod pritiskom.

Solskjer je uspio ono što nije njegov prethodnik - Žoze Murinjo. Portugalac je godinu ranije takođe insistirao na dovođenju Megvajera, ponudu Lesteru slali su Pep Gvardiola i Mančester siti, ali je na kraju Solskjer bio taj koji je angažovao štopera.

IMPRESIVNA DEBITANTSKA SEZONA

Kada je sezona počela, djelovalo je da je Megvajer pravo pojačanje za posljednju liniju “đavola”. Bio je temelj odbrane, koja je u Premijer ligi primila samo tri gola više od Liverpula, šampiona te “kovid” sezone.

Počeo je svaku utakmicu u šampionatu, a ekipa je sezonu završila na 3. mjestu. Solskjeru se činilo da je uradio pravi posao.

INCIDENT NA MIKONOSU

Stvari počinju da se mijenjaju ljeta 2020. godine. Megvajer je 24. avgusta uhapšen na grčkom ostrvu Mikonos zbog tuče u jednom lokalu, a potom je osuđen uslovno na 21 mjesec zbog udaranja policajca i pokušaja podmićivanja.

Nakon toga štoper je za BBC rekao da se plaši za svoj život. Govorio je da nije uradio ništa loše, a kada je sezona počela bilo je očigledno da to više nije isti igrač.

- Moja savjest je čista - rekao je jednom prilikom Megvajer za BBC.

SLABOSTI POČINJU DA SE OTKRIVAJU

Junajted sezonu 2020/2021. otvara katastrofalno, a nakon poraza od Totenhema (6:1) na “Old Trafordu” na udaru navijača bio je Megvajer. Solskjer je tada kazao da mu je to najgori dan u životu.

A nakon poraza od Liverpula, 13 mjeseci kasnije (5:0) na domaćem terenu Solskjer je otpušten, a Megvajer još jednom označen kao krivac. Zamjerali su mu nedostatak tempa, ali na udaru je bilo i njegovo kretanje po terenu. Samopouzdanje je bilo narušeno, a kritike su samo rasle.

SPOR SA RONALDOM OKO TRAKE

I pored svega, Megvajer je zadržao kapitensku traku. A kada je došao Kristijano Ronaldo, onda je nastao sukob oko toga ko će predvoditi tim. Jedinstvo ekipe je narušeno, a Megvajer je izgubio podršku nekih saigrača.

Privremeni menadžer, Ralf Rangnik tada je demantovao da je došlo do razdora, ali je BBC, iz svojih izvora, otkrio da je ipak bilo nesuglasica.

Megvajer je igrao loše, a onda je u aprilu 2022. godine na njegovu kućnu adresu stigla prijetnja bombom. Štoper je bio svjestan da ne igra na vrhunskom nivou, ali je poručio da je ovim gestom pređena granica.

NOVI MENADŽER, NOVI PLAN

Prošlog ljeta na klupu Junajteda sjeo je Erik ten Hag. Holanđanin je odmah najavio promjene, a prva je bila dovođenje argentinskog štopera Lisandra Martinesa. Megvajer je izgubio mjesto u timu, bilo je to očigledno i tokom predsezonske turneje na Tajlandu i u Australiji, a kada je počela sezona Premijer lige bilo je jasno da Megvajer svoje mjesto nikada neće vratiti.

Nakon što je od 2019. do 2021. bio gotovo standardan, štoper je prošle sezone odigrao samo 31 utakmicu u svim takmičenjima, a od toga je 16 puta bio u startnoj postavi.

MAJ 2023 - BUDUĆNOST NIJE U JUNAJTEDU

Protiv Brajtona u maju, u finišu prošle sezone, u timu Junajteda zbog povrede nije bilo Varana i Martinesa. Štoperi su bili Lindelef i Šo, koji inače igra na beku. Megvajer nije dobio šansu i to je bio znak da bi rastanak ovog ljeta trebalo da uslijedi.

JUL 2023 - ODUZIMANJE TRAKE

Prije nekoliko dana, nakon sastanka sa Ten Hagom, objavljeno je da Megvajer više nije kapiten. Igrač je saopštio da je razočaran, ali da će nastaviti da daje sve od sebe.

Ugovor mu ističe za dvije godine. Megvajer želi da ostane, Junajted ne bi imao ništa protiv transfera, ali neće biti lako pronaći klub koji bi doveo nekada veliku nadu navijača “đavola”...

Bonus video: