Naredni evropski rival Budućnosti: Od Opštinske lige do titule za osam godina

Prva zvijezda ekipe je 36-godišnjak - Besart Ibraimi, napadač koji je svojevremeno nosio i dres Šalkea, a koji je 16 puta nastupio i za reprezentaciju Sjeverne Makedonije

14730 pregleda 13 komentar(a)
Fudbaleri Struge pred meč sa Žalgirisom u Litvaniji, Foto: F.C. Struga (Facebook)
Fudbaleri Struge pred meč sa Žalgirisom u Litvaniji, Foto: F.C. Struga (Facebook)

Šta sve možete u Sjevernoj Makedoniji za osam godina - ako pitate ljude iz Fudbalskog kluba Struga put od Opštinske lige do šampiona države je više nego realan.

Fudbaleri Budućnosti sinoć su saznali ime rivala u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, a to će biti senzacionalni prvak Sjeverne Makedonije.

Strugu je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisao Žalgiris, pa se ekipa sa Ohridskog jezera - baš kao i Budućnost - preselila u najslabije od tri evropska takmičenja.

Ekipa iz istoimenog gradića sa svega nešto više od 16.000 stanovnika prošle sezone je bila neprikosnovena u šampionatu svoje zemlje - iako je ne tako davno, 2016. iz pomenute Opštinske lige uskočila u Treću ligu Sjeverne Makedonije. Samo godinu nakon što je klub osnovan.

Maleni klub, podržan jakim sponzorom građevinskom firmom "Trim&Lum", polako je rastao, pa je već sljedeće godine uslijedila promocija u Drugu ligu, a 2019. i u elitni rang fudbala u Sjevernoj Makedoniji.

Početak u Prvoj ligi nije bio lak, pa se samo "zahvaljujući" koroni i proširenju lige Struga spasila ispadanja.

A onda je krenula bajka u tom gradu. Najprije je izboren istorijski plasman u Evropu (gdje je Struga ispala od Liepaje), a u sezoni za nama na "jezero" je stigla i šampionska titula.

Najbolji strijelac prvenstva Sjeverne Makedonije: Ibraimi
Najbolji strijelac prvenstva Sjeverne Makedonije: Ibraimifoto: F.C. Struga (Facebook)

Prva zvijezda ekipe je 36-godišnjak - Besart Ibraimi, napadač koji je svojevremeno nosio i dres Šalkea, a koji je 16 puta nastupio i za reprezentaciju Sjeverne Makedonije.

Upravo je on sa 19 golova bio najbolji strijelac šampionata Sjeverne Makedonije u šampionskoj godini Struge, a postigao je i jedini pogodak ove ekipe u dvomeču sa Žalgirisom.

Kako stadion ovog kluba "Gradska plaža" ne zadovoljava uslove Uefe, Struga evropske utakmice igra na "Biljaninim izvorima" u obližnjem Ohridu.

Upravo će prvi meč između Budućnosti i Struge biti odigran na njemu 27. jula, dok je revanš u Podgorici na programu 3. avgusta.

Bonus video: