Posljednji ples fudbalske boginje: Martin šesti Mundijal može da počne

Dama koja je šest puta birana za najbolju na planeti i koja je najbolji strijelac svih vremena na svjetskim prvenstvima (u obje konkurencije) za Brazil je do sada odigrala 174 utakmice i postigla 115 golova

4622 pregleda 1 komentar(a)
Marta tokom pripremnih utakmica Brazila za SP, Foto: Reuters
Marta tokom pripremnih utakmica Brazila za SP, Foto: Reuters

Kod muškaraca možda i postoje dileme ko je najveći fudbaler svih vremena, ali kod dama to je odavno jasno - niko nikad kao legendarna "desetka" Brazila Marta Vijeira da Silva, poznatija samo kao Marta.

Sjutra (četvrtak) od devet sati po našem vremenu na "Eden Parku" u Oklandu, utakmicom između jednog od domaćina Novog Zelenda i Norveške, počeće Svjetsko prvenstvo za žene.

Biće to deveta mundijalska priča u istoriji, a čak šesta na kojoj će se pojaviti legendarni žuto-zeleni dres sa brojem 10 - odnosno dama koja je fudbalu donijela poseban šmek.

Prvi meč Brazil će odigrati protiv Paname u ponedjeljak (13.00h) u australijskom Adelejdu - kako je najavila Marta biće to početak njenog posljednjeg plesa na svjetskim prvenstvima, iako će na toj utakmici vjerovatno imati manju minutažu jer se nedavno oporavila od povrede.

"Da, biće to moje posljednje Svjetsko prvenstvo - moramo da shvatimo da dolazi vrijme kada treba da damo prioritet drugim stvarima", rekla je Marta na aerodromu u Brazilu pred put na Mundijal, a prenio je AP.

Marta je do sada odigrala 174 utakmice za Brazil i postigla 115 golova, a prvi put na Mundijalu pojavila se prije tačno 20 godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Najveći uspjeh sa reprezentacijom napravila je četiri godine kasnije u Kini kada je Brazil stigao do finala, gdje je poražen od Njemačke.

O kakvoj fudbalerki se radi možda najbolje govori i to što je čak šest puta birana za najbolju na planeti, a uz to je sa 17 golova i najbolji strijelac svjetskih prvenstava računajući i žensku i mušku konkurenciju.

Njemac Miroslav Klose tako je ostao na 16 pogodaka, a njen čuveni zemljak Ronaldo Nazario de Lima na 15.

Osim Paname, rivali Brazila na SP biće još Jamajka i Francuska.

Bonus video: