Preminuo Trevor Frensis, legendarni engleski fudbaler

Postigao je gol u finalu Kupa evropskih šampiona i Notingemu donio prvu evropsku titulu 1979. godine

7269 pregleda 2 komentar(a)
Trevor Frensis, Foto: Reuters
Trevor Frensis, Foto: Reuters

Nekadašnji engleski fudbaler, Trevor Frensis preminuo je danas u 69. godini.

Frensis je preminuo u svom domu u Marbelji od posljedica srčanog udara.

"Trevor Frensis je jutros doživio srčani udar u svom domu u Španiji. Ovo je šok za porodicu. Svi smo uznemireni. Bio je dobar fudbaler i divna osoba", saopštio je portparol porodice.

Trevor Frensis je bio napadač, a fudbalsku karijeru je počeo u Birmingemu, gdje je na 330 mečeva u svim takmičenjima postigao 133 pogotka.

Iz Birmingema je 1979. prešao u Notingem Forest i postao prvi britanski fudbaler plaćen milion funti.

"Nikada nisam shvatio koliko je to važno. Oborio sam rekord. Milion funti - magična cifra. PSŽ je za Nejmara platio 222 miliona, ali mislim da to nema magičnu privlačnost kao taj transfer od milion funti", rekao je Frensis u jednom intervjuu prije četiri godine.

Bio je dio čuvene generacije "šumara", a i sam je ispisao istoriju kluba. Frensis je 1979. godine u finalu Kupa evropskih šampiona (KEŠ) protiv Malmea postigao jedini gol i ekipi donio prvu evropsku titulu.

Godinu kasnije je sa Notingemom po drugi put osvojio KEŠ, a onda je igrao za Mančester siti, Sampdoriju, Atalantu, Rendžers, KPR i Šefild venzdej.

U dresu reprezentacije Engleske je odigrao 52 utakmice u periodu od 1977. do 1986. godine, a postigao je 12 pogodaka. Učestvovao je na Mundijalu u Španiji 1982. godine.

Karijeru je završio 1994. godine.

Nakon završetka igrače karijere bio je menadžer Šefild venzdeja, KPR-a, Birmingema i Kristal Palasa.

Bonus video: