Daleka Astana krije ključeve kvalifikacija

Momci Ljubiše Tumbakovića danas u Astani igraju na papiru najlakšu, ali psihološki vjerovatno najtežu utakmicu do kraja kvalifikacija
2 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Reuters
Tumbaković, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2017. 10:03h

Crna Gora danas u Kazahstanu (22 sata po lokalnom, 18 po našem vremenu) igra prvi u nizu od četiri krucijalna meča za plasman u baraž na Svjetsko prvenstvo.

Protivnik, na papiru, lakši od naredna tri - Rumunije, Danske i Poljske, ali psihološki, vjerovatno, najteža utakmica do kraja kvalifikacija.

Ekipa Ljubiše Tumbakovića doputovala je u Astanu kao favorit, ima imperativ pobjede, pokušaće tako i da se ponaša na terenu, da se nametne, jer bi svaki rezultat osim pobjede umanjio šanse za plasman u baraž.

Jovetić i drugovi već su jednom igrali sličnu utakmicu u ovom ciklusu, protiv Jermenije u gostima, a kada ni vođstvo od 2:0 na poluvremenu nije bilo dovoljno ni za remi, pričalo se da su izgubljeni bodovi koji neće moći da se nadoknade.

Možda i nije tako - ako „sokoli” svoje drugo gostovanje nekadašnjoj sovjetskoj republici polože sa maksimalnom ocjenom, malo će se ko više sjećati Jerevana, a Tumbakovićev tim biće u pol-poziciji za osvajanje druge pozicije u grupi.

Koliko bi značila pobjeda na „Astana areni” dovoljno je ispričano minulih dana, o tome svjedoči i tabela i raspored utakmica naše grupe do kraja. Pravi odgovori dobiće se na terenu - na vještačkoj podlozi najvećeg kazahstanskog stadiona.

Nakon šest sati leta crnogorska eskedicija doputovala je juče u Astanu - prije podne po našem, a poslije podne po lokalnom vremenu.

Doputovala je sa velikim optimizmom, pa je selektor Tumbaković pred kazahstanskim novinarima ispalio:

"Mislim da imamo veće šanse od Danske za drugo mjesto".

Četiri kola prije kraja Crna Gora i Danska izjednačene su na drugom mjestu, ali Tumbakovićeva četa ima bolju gol-razliku, koja je u Fifinim kvalifikacijama prvi naredni parametar nakon osvojenih bodova.

"Maksimalno profesionalno ćemo odigrati utakmice protiv Kazahstana i Rumunije, a zatim i u oktrobu protiv Danske i Poljske. Vrlo se profesionalno ponašamo kada je u pitanju reprezentacija, pogotovo u dijelu koji se odnosi na pripremu mečeva, što pokušavamo da prenesemo na igrače", odgovorio je Tumbaković na pitanje domaćeg novinara da li će Crna Gora potcijeniti tim Kazahstana.

"Neki drugi elementi mogu da utiču na krajnji rezultat, ali mislim da nema mjesta za pitanje o našem pristupu utakmici".

Nakon 5:0 u Podgorici takvo pitanje možda je i očekivano, no Tumbaković je svjestan da su Kazahstanci kod kuće i Kazahstanci na strani - različite reprezentacije.

"Skautirali Kazahstan, ne samo u posljednja dva meča. Za nas je interesantna činjenica što Islamkan, koji je po našoj procjeni najbolji igrač Kazahstana, neće igrati zbog suspenzije. Međutim, Kazahstan ima dosta dobrih igrača koji su skrenuli pažnju kroz ove kvalifikacije. Pokušaćemo da obratimo pažnju na njihove glavne karakteristike i da im na taj način smanjimo učinak", dodao je Tumbaković.

Pod Goricom, Crna Gora je razbila kazahstansku koncepciju prekidima, ali su i ta i preostale utakmice pokazale da naša selekcija ima i mnogo drugih, jačih oružja.

"Svjesni smo da rezultat ovog meča može da utiče na ishod kvalifikacija i tako mu pristupamo", dodao je Tumbaković, koji je kazao da zna tim, ali ga, po običaju, nije saopštio.

Savić je već igrao u Astani: Samo da se priviknemo na podlogu...

Stefan Savić biće predvodnik naše odbrane, u paru sa Simićem pokušaće da zaustavi kazahstanske napade.

"Očekuje nas zahtjevan meč, protiv selekcije koja je kompaktna i koja je dosta promijenila stil igre u odnosu na meč u Podgorici. Promijenili su selektora, ima dosta novina u njihovoj igri ali je i dalje glavna karakteristika to što su izuzetno borbeni i kompaktni", kazao je Savić, koji je prije dvije godine gostovao sa Atletiko Madridom na „Astana areni”, u Ligi šampiona.

Danas priželjkuje bolji rezultat, jer„“kolćonerosi” tada nisu mogli više od 0:0.

č"Igrali smo, doduše, u nešto drugačijim vremenskim uslovima. Podloga je i dalje vještačka, nismo navikli da igramo na njoj, kazahstanski fudbaleri jesu, zbog toga će nam biti malo teže, ali vjerujem da smo se kroz večerašnji makar malo adaptirali. Očekujem da ostvarimo dobar rezultat", zakljkučio je centralni defanzivac naše selekcije.

Borodjuk: Na pobjedu, nadam se da će to prepoznati navijači

Kazahstance sa klupe predvodi Aleksandr Borodjuk, koji je krajem prošle preuzeo nacionalni tim iz ruku Talgata Baisufinova.

Borodjuk ima negativan bilans - dva poraza na dva meča u 2017. godini, od Jermenije u gostima (2:0) i Danske kod kuće (3:1).

Danas će pokušati da popravi učinak.

"Želimo da pobijedimo pred našim navijačima, želimo da navijači prepoznaju našu želju za pobjedom. Dosta njih igra dobro u svojim klubovima i to je veoma bitno", kazao je Borodjuk.

Pita se, naravno, i Crna Gora...

"Analizirali smo utakmicu koju smo izgubili tamo sa 5:0, napravili smo mnogo grešaka koje su Crnogorci iskoristili. Nastojaćemo da to ne ponovimo".

KAZAHSTAN - CRNA GORA

Astana - "Astana arena". Kapacitet: 30.000. Sudija: Sebastian Delferier (Belgija). Početak u 18 sati (TVCG).

Kazahstan: Loria, Sujumbajev, Ahmetov, Logvinenko, Šomko, Kuat, Žukov, Murtazajev, Nurgalijhev, Mužikov, Nuserbajev.

Crna Gora: Petković, Marušić, Savić, Simić, Tomašević, Vukčević, Kosković (Kojašević), Janković, Vešović, Jovetić, Bećiraj.

Bonus video: