UEFA ne kažnjava često, ali kada kazni, onda baš "odrapi" - Tivćani imaju čega da se plaše

Skenderbeg je izbačen na 10 godina iz Evrope, Ventspils na sedam... Ukoliko se prošlog četvrtka na "DG areni" i zaista dešavalo ono u šta se za sada samo sumnja, Arsenalu se ne piše dobro

32793 pregleda 53 reakcija 22 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Poljska državna televizija objavila je jutros teške optužbe da je duel crnogorskog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu konferencija, tivatskog Arsenala, protiv jermenskog predstavnika Alaškerta - bio sumjiv, u najmanju ruku.

Novinar Mateuš Miga objavio je da su tokom meča na igru "dva i više gola u prvom poluvremenu" na kladionicama registrovane uplate od čak 250 hiljada eura, a da su se još sumjivije stvari dešavala u drugom poluvremenu, na igre "šest plus" i "sedam plus" golova.

Revanš meč 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencija između Arsenala i Alaškerta završen je 1:6, a rezultat na poluvremenu bio je 0:2.

Jasno je da ozbiljni mediji - a poljska državna televizija sigurno spada u takve - ne objavljuju ovakve navode tek tako, kao što je jasno i da novinar tog medija Mateuš Miga nije napisao tekst "napamet", ili "slučajno".

Postoje, dakle, ozbiljne sumnje i indicije.

Šta slijedi, koji su mogući scenariji?

UEFA ne kažnjava baš tako često zbog namještanja utakmica (što valjda znači da se u evropskim takmičenjima i ne namještaju utakmice baš tako često) ali kada to uradi - onda zna da bude jako rigorozna.

Poznat je slučaj albanskog kluba Skendrbeg, koji je 2018. godine izbačen na čak 10 godina iz evropskih takmičenja, uz novčanu kaznu od milion eura, sve zbog namještanja rezultata.

Predsjednik Evropske fudbalske federacije Aleksandar Čeferin kazao je tada da su inspektori koji su radili na tom slučaju dobijali i prijetnje smrću, ali je Uefa istrajala.

UEFA je prije dvije godine zbog sličnih stvari izbacila letontski Venspils na sedam godina iz Evrope.

Dakle, rigorozno su kažnjavani i timovi iz "ozbiljnih" zemalja, kao što je Letonija.

Bilo je slučajeva i suspenzija fudbalera, ali ili zvaničnika kluba, pa čak i Uefinih zvaničnika.

Tako je predsjednik Ventspilsa izbačen iz fudbala - doživotno, dok je ruski sudija Sergej Lapočkin suspendovan na 10 godina.

Pamti se i slučaju dvojice mladih reprezentativaca Malte, Emanuel Brifa i Kajla Ćezarea, koji su doživotno odstranjeni su iz fudbala jer su namjestili meč U21 kvalifikacija za EP protiv Crne Gore.

Ako se prošlog četvrtka na "DG areni" zaista dogodilo nešto "s one strane zakona", i ako se te sumnje dokažu, onda tivatski klub ima čega da se boji.

Crna Gora pamti i slučaj Čelika, čiji su pojedini fudbaleri prije desetak godina bili na ispitivanju u sjedištu Uefe, zbog sumji u namještanje. "Metalurzi" su prošli bez kazne, ali su ubrzo i prestali da postoje kao klub...

Mediji su pisali o sumnjama u namještanje rezultata Mogrena, koji je još prije 13 godina u kvalifikacijama za Ligu šampiona dva puta po 6:0 izgubio od Kopenhagena, ali Budvani nisu procesuirani. Mogrena već šest godina nema na fudbalskoj mapi.

Bonus video: