Santa Koloma pamti Delibašića i Čakara, ali i Iskru: Najtrofejniji klub iz Andore četiri godine čeka titulu

Rival Sutjeske u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija je Santa Koloma, koja je 13 puta bila šampion Andore, a ima 10 trofeja u Kupu

9779 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Santa Kolome na treningu, Foto: Instagram/FCSantaColoma
Fudbaleri Santa Kolome na treningu, Foto: Instagram/FCSantaColoma

Za razliku od Kosmosa, koji nije mogao da se pohvali čestim učešćem u evropskim takmičenjima, naredni rival Sutjeske u kvalifikacijama za Ligu konferencija (prvi meč sjutra u 21 na "DG areni"), svakog ljeta počne, ali i brzo završi evropsku avanturu.

Radi se o Santa Kolomi, najtrofejnijem klubu iz Andore, koji je 13 puta osvojio titulu, dok je u Kupu najbolji bio 10 puta. Prošlu sezonu Santa Koloma je završila na trećem mjestu, a učešće u Evropi je izborila zahvaljujući plasmanu u finale Kupa (u finalu je bolji bio Inter Eskaldes, koji se kroz prvenstvo plasirao u kvalifikacije za Ligu konferencija).

Iako najtrofejniji, ovaj tim dugo čeka neki pehar - Santa Koloma je posljednju titulu osvojila 2019, dok je u Kupu do trofeja stigla 2018. godine.

Klub je osnovan 1986, a prvu titulu je osvojio 1995. godine. Upravo je Santa Koloma jedan od klubova osnivača Primere, prvog fudbalskog ranga Andore.

Prvi put u Evropi Santa Koloma je učestvovala 2001. godine, kada je u prvom kolu kvalifikacija za tadašnji Kup Uefa glatko izgubila od Partizana. U prvom meču je presudio gol Damira Čakara, dok je u revanšu bilo 7:1 za "crno-bijele". Čakar je tada postigao dva gola, a u listu strijelaca se upisao i Andrija Delibašić.

Osim protiv Partizana, Santa Koloma je igrala i protiv drugih klubova sa prostora bivše Jugoslavije. Tri godine nakon dvomeča sa Beograđanima, ekipa iz Andore iz eliminisana od Modriče (1:0 i 3:0) u istom takmičenju, dok je prije 11 godina u kvalifikacijama bolji bio Osijek (1:0 i 3:1). Santa Koloma je odmjerila snage i sa kosovskim klubovima Dritom i Feronikelijem u kvalifikacijama za Ligu šampiona (2018. i 2019. godine), ali je oba puta poražena.

Prije tri godine u Andori je gostovala i Iskra, koja je sa Aleksandrom Nedovićem prvi put u istoriji igrala neko evropsko takmičenje. Ekipa iz Danilovgrada je u preliminarnoj fazi kvalifikacija za Ligu Evrope tada slavila nakon penala (4:3, 0:0 nakon 120 minuta).

Prvu pobjedu u Evropi, Santa Koloma je zabilježila 2007. godine kada je senzacionalno savladala Makabi iz Tel Aviva u prvom kolu kvalifikacija za Kup Uefa. A prvi put je u drugo kolo nekog takmičenja prošla 2014. godine kada je u prvoj rundi eliminisala tadašnjeg šampiona Jermenije, Banantsa (današnji Urartu). Predstavnik Andore je i prošlog ljeta došao do drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija, gdje je eliminisan od škotskog Hibernijana. Na startu ovogodišnje avanture je bio bolji od velškog Penibonta, a nikada nije igrao u trećem kolu nekog evropskog takmičenja.

Tim je sastavljen od igrača iz Andore, Španije, Venecuele, ali i Ukrajine. Jedini Ukrajinac je defanzivac Andrij Markovič, koji je prije Santa Kolome igrao u domovini i u Estoniji, a bio je mladi ukrajinski reprezentativac.

Vezista Danijel Toribio je u karijeri igrao za Mursiju, Viljareal, Alaves, Malagu i Rasing iz Santandera. Karijeru je počeo u mlađim kategorijama Barselone, a igrao je za B tim "blaugrane".

Štoper Serhio Rodriges je igrao u španskoj Ponferadini, a karijeru je gradio i u meksičkim klubovima Tepatitlanu i Mineros de Sakatekasu. Prošle godine je igrao i u Surhanu iz Uzbekistana.

Đerar Gomes, štoper, koji je prošle godine stigao u Santa Kolomu igrao je za mlađe kategorije Rajo Valjekana i Barselone.

Vezista Mark Rebes i defanzivac Mojses San Nikolas su standardni reprezentativci Andore, dok je ofanzivac Eloj Hila nastupao za Albasete, B tim Betisa i Himnastik.

Zanimljivo, vezista iz Venecuele Oktavio Paes je 2018. godine igrao za mlađe kategorije hrvatske Istre, a debitovao je i za prvi tim. Hrvatsku je napustio prije tri godine.

Trener je Rus Dmitri Čerišev. U igračkoj karijeri je nastupao za moskovski Dinamo, Lokomotivu iz Nižnjeg, Hihon i Burgos.

Bio je trener u mlađim kategorijama Reala, a u sezoni 2015/2016. je bio asistent Unaiju Emeriju u Sevilji.

On je 2021. godine imenovan za trenera švedske Eskilstune, a otišao je poslije samo tri sata. Održao je samo jedan trening, a otišao je zbog jezičke barijere.

Njegov sin je ruski reprezentativac Denis Čerišev.

Bonus video: