Sutjeska mora bolje ako želi da se približi AZ Alkmaru

Nikšićani večeras na “DG areni” dočekuju Santa Kolomu (21 h) u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Iza tima Nenada Brnovića su tri meča - dvije pobjede i remi, ali i igra koja nije nikog impresionirala

13570 pregleda 49 reakcija 11 komentar(a)
Startna postava Sutjeske na meču sa Jezerom, Foto: FSCG/Vladan_Obradovic
Startna postava Sutjeske na meču sa Jezerom, Foto: FSCG/Vladan_Obradovic

Tri meča - dvije pobjede i remi, bilans je fudbalera Sutjeske na startu nove sezone. Nikšićani su u Evropi eliminisali Kosmos i obezbijedili prolazak u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, dok su na startu domaćeg šampionata osvojili tri boda na gostovanju Jezeru.

Rezultatski, sve djeluje idealno, start sezone je sa tog aspekta dobar, ali Sutjeska ni u jednom od tri meča - i to sa rivalima protiv kojih je bila apsolutni favorit, igrom nije oduševila. U prvom susretu protiv Kosmosa, Nikšićanima je trebalo 79 minuta da postignu gol, mrežu rivala iz San Marina su jednom zatresli i u revanšu, iz prekida, a i protiv Jezera je bilo poteškoća. Jedini gol u Beranama je postignut nakon greške posljednje linije domaće ekipe. Za tih 90 minuta, osim pogotka, Sutjeska nije zaprijetila, nije bilo kreacije, opasne akcije... Čini se da je ekipi potreban kreativac, neko ko će biti pokretač u napadu, jer je osvajač Kupa oslabljen odlaskom Novice Erakovića. Uostalom, trener Nenad Brnović je u nekoliko navrata govorio da će biti teško nadomjestiti odlazak Erakovića, ali i napadača Tajrona Konrada.

A da li se nešto promijenilo u igri Sutjeske biće poznato večeras (21) na “DG areni” protiv Santa Kolome, najtrofejnijeg tima iz Andore u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija. Santa Koloma je prošlu sezonu okončala na trećem mjestu, sa 10 bodova manje od Atletik Eskaldesa, kojeg je Budućnost glatko pobijedila (3:0) na Islandu u polufinalu pretkvalifikacija za Ligu šampiona.

Može li i to nešto da znači?

- Svjesni smo da u prethodna tri meča nismo igrali najbolje, ali vjerujem da će igrači dati maksimum. Najbitnije je da smo napravili pozitivan rezultat. Imamo dvije pobjede i jedan remi, sigurno da će nam to podići samopouzdanje uprkos velikim problemima sa povredama. Pokušaćemo da u prvom meču napravimo pozitivan rezultat, ali smo svjesni da će se u Andori sve rješavati - kazao je Brnović.

I golman Suad Ličina je svjestan da ekipa nije oduševila na startu sezone, ali poručuje da će protiv predstavnika Andore pokušati da poporavi utisak.

- Nemamo mnogo informacija o Santa Kolomi. Nadam se da će naša igra biti dobra i da će to uticati na ishod ovog dvomeča, koji će nam sigurno poslužiti da popravimo utisak - kako igrački, tako i rezultatski - kazao je čuvar mreže “plavih”.

Santa Koloma je u prvom kolu eliminisala velški Penibont. Ekipa iz Andore redovno učestvuje u evropskim takmičenjima - debitovala je 2001, a od 2007. nije propustila kvalifikacije. Prije tri godine je na domaćem terenu nakon penala izgubila od Iskre u preliminarnoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope.

- Za razliku od Kosmosa, Santa Koloma je klub koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima. Nikada nisu prošli u drugo kolo i daćemo sve od sebe da tako bude i ovog ljeta. Ne smijemo da ih potcijenimo - u pitanju je iskusna ekipa koja u svojim redovima ima fudbalera, koji su igrali špansku Primeru i Segundu - oprezan je Brnović.

Od ranije je poznato da će ovaj dvomeč zbog povrede propustiti Vladan Giljen i Božo Marković, Balša Vukotić još nije registrovan, dok će štoper Anto Babić biti u protokolu.

- Babić će biti u protokolu. Nećemo forsirati, ako budemo morali nešto da mijenjamo, pustićemo ga da igra. U suprotnom, sačekaćemo ga do naredne utakmice da se potpuno oporavi. Nadam se da će igrati u revanšu. Još nismo registrovali Vukotića, od ranije nema Giljena i Markovića. Narednih dana očekujem da ćemo uspjeti da završimo neki transfer. Ali, fokus je na meču sa Santa Kolomom - poručio je Brnović.

Od Uniona do, možda, najjačeg rivala do sada: Ne razmišljamo o Holanđanima

Sutjeska je prije tačno 20 godina odigrala prvi evropski meč - u Nikšiću protiv Uniona iz Luksembruga. Bilo je tada 3:0 (Novica Miković, Darko Krsteski i Ivan Bošković) u prvoj utakmici prvog kola Intertoto kupa. Revanš je završen 1:1, pa je Sutjeska nastavila takmičenje protiv Tamperea, koji je u drugoj rundi bio bolji.

Nakon toga nikšićki “plavi” su igrali i u drugim evropskim takmičenjima, a na ukupno 35 utakmica su zbilježili četiri pobjede. Posljednja ekipa kojoj je Sutjeska dala dva gola u jednom evropskom takmičenju je Debrecin, 2015. godine u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (2:0 u Nikšiću, Fukui Masato i Draško Božović).

Bilo je istorijskih utakmica (pamti se Slovan prije četiri godine), teških poraza, atraktivnih protivnika, ali se čini da bi u slučaju prolaska u treće kolo Sutjesku čekao najatraktivniji protivnik u istoriji - AZ Alkmar.

Holanđani su prošle godine igrali u polufinalu Lige konferencija, sezonu u domaćem prvenstvu završili iza velike trojke - Fejnorda, PSV-a i Ajaksa. Potencijalni dueli sa Alkmarom mogli bi da posluže kao dodatni motiv u dvomeču sa Santa Kolomom.

- Ne razmišljamo o sljedećem protivniku. Fokusirani smo na Santa Kolomu, a ako prođemo u treće kolo, onda ćemo na vrijeme razmišljati o AZ Alkmaru - poručio je Ličina.

Bonus video: