Za dva gola bliži AZ Alkmaru: Šaletić i Striković srušili Santa Kolomu

Sutjeska pobijedila rivala iz Andore sa 2:0 u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija i napravila veliki korak ka okršaju sa holandskim predstavnikom u trećoj rundi

26606 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: FK Sutjeska
Foto: FK Sutjeska

Pobjeda crnogorskog tima protiv rivala iz Andore nekada se podrazumijevala, a posljednjih godina, u moru očajnih rezultata naših predstavnika u Evropi, treba da se slavi.

Sutjeska je na "DG areni" u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija pobijedila Santa Kolomu 2:0 - rivala iz bolje rangirane zemlje na Uefinoj listi, i napravila krupan korak ka narednoj rundi i prestižan dvomeč sa jednim od boljih holandskih timova, AZ Alkmarom.

Zaslužena pobjeda Nikšićana, koji su poveli u 24. minutu preko Đorđa Šaletića, da bi gol Vuka Strikovića u 73. trebalo da riješi mnoge dileme i olakša revanš na Pirinejima. Jer, da je ostalo 1:0, ne bi bilo baš tako prijatno, i gosti su večeras bili opasni u Donjoj Gorici.

Fudbaleri Sutjeske, Sutjeska - Santa Koloma
foto: FK Sutjeska

Fudbaleri Sutjeske su, ipak, odigrali znatno bolje nego u oba meča protiv Kosmosa iz San Marina, kao i sa Jezerom u domaćeg prvenstvu.

Na to ih je, na neki način, "natjerao" protivnik, koji za razliku od Kosmosa nije došao da se brani, već je razvio i napadačku igru, a uz to i ponudio mnogo brži tempo od onog na koji je crnogorska fudbalska publika navikla.

Taj tempo je prihvatila i Sutjeska, pa je u susretu otvorenih gardova tim Nenada Brnovića dobio šansu i da se mnogo bolje napadački ispolji nego ranije.

Srđan Krstović je već u uvodnih pet minuta dva puta iz daljine testirao golmana Đosepa Gomesa, ali se čuvar mreže koji ima 75 nastupa u reprezenaciji Andore, nije dao iznenaditi.

Sutjeska
foto: Sofascore

Fudbaleri Santa Kolome nisu stajali na svojoj polovini, sa velikim brojem igrača išli su u napad, a bili i izutezno kreativni i opasni. Ne, međutim, i efikasni, ali je i odbrana Sutjeske imala sreće - Eloj je u 11. minutu propustio da ubaci loptu u mrežu sa sedam metara, da bi samo tri minuta kasnije Dragan Grivić sa gol-linije spriječio gol nakon velike šanse Marija Moruela, koji je prethodno zaobišao i golmana Suada Ličinu.

Uzvratila je Sutjeska, čijim je navijačima na "DG areni" prijalo malo tempa u igri za promjenu, a sjajnu akciju i centaršut Đorđa Šačetića na drugoj stativi nije uspio u padu da uhvati Vuk Striković.

Bila je to najava vođstva Sutjeske, koje je stiglo u 24. minutu - Marko Matanović je jakim udarcem uzdrmao Gomesa, koji nije imao snage i koncentracije da odbije i "projektil" Šaletića, koji je natrčao na odbijenu loptu.

Fudbaleri Sutjeske, Sutjeska - Santa Koloma
foto: FK Sutjeska

Dva puta je potom Grivić bio opasan nakon prekida, a dinamično poluvrijeme okončano je šansom i dobrim udarcem gostujućeg ofanzivca Virhilija.

Dinamično, i žustro - danski sudija Putros podijelio je pet žutih kartona, od čega četvorici igrača Sutjeske, od kojih dva bez ikakve potrebe - Šaletiću zbog šutiranja lopte, Krstoviću zbog prigovora.

U nastavku, nešto opreznija igra Sutjeske, ofanzivnija Santa Koloma, ali i prostor koji se Nikšićanima nudio iz kontranapada. Matanović je nakon jednog takvog fenomenalno u 73. minutu lansirao Strikovića, koji je od stative gađao u mrežu za 2:0.

Mogla je Sutjeska da da i treći gol, ali mogla je i da ga primi - pripomogao je i golman Ličina za velikih dva gola razlike pred revanš u Andori narednog četvrtka.

SUTJESKA - SANTA KOLOMA 2:0

Podgorica - "DG arena". Gledalaca: 400. Sudija: Sandi Putros (Danska). Strijelci: Šaletić u 24. i Striković u 73. minutu. Žuti kartoni: Simić, Krstović, Šaletić, Vuković, Matanović, Pajović (Sutjeska), Paez, Mourelo (Santa Koloma).

Sutjeska: Ličina, Grivić, Nikolić, Simić, Šaletić, Pavlović (90+5. Žižić), Krstović, Vuković (78. Pajović), Matanović (90+5. Janičič), Živković (65. Fahti), Striković (78. Đinović).

Santa Koloma: Gomez, Markovič, Gomes, Rodriges, Krespo, Paez (58. Niegra), Lopes, Taribio (85. Morera Gomes), Mourelo (76. San Nikolas), Virhili (58. Garido), Eloj.

Bonus video: