Još jedna "Kina" ili stvarna promjena fudbalske mape: Koliko je evropski fudbal u opasnosti od arapskih petro-dolara?

Saudijska Arabija “prijeti” najjačim evropskim fudbalskim takmičenjima dovođenjem najvećih zvijezda i najavama enormnih ulaganja. Šef engleske Premijer lige nije zabrinut, predsjednik Uefe tvrdi da Saudijci ulažu pogrešno

30251 pregleda 35 reakcija 6 komentar(a)
Saudijski šeici su istrajni u namjeri da se pozicioniraju na svjetskoj mapi preko fudbala, Foto: Ahmed Yosri
Saudijski šeici su istrajni u namjeri da se pozicioniraju na svjetskoj mapi preko fudbala, Foto: Ahmed Yosri

Krajem prošlog mjeseca nekadašnji bek Mančester junajteda i bivši kapiten reprezentacije Engleske Gari Nevil pozvao je čelnike Premijer lige da stopiraju transfere u Saudijsku Arabiju - kako je naveo, “iz razloga integriteta”.

Saudijska Arabija je, međutim, i dalje najveća fudbalska priča ovog ljeta. Koliko će to trajati, u kom obliku i intenzitetu, mogu li da budu ugrožena najjača evropska takmičenja, kao što je, na primjer, engleska Premijer liga?

Sa svjetskom rekordnom ponudom Al-Hilala Pari Sen Žermenu od 300 miliona eura za Kilijana Mbapea, te prelaskom doskorašnjeg kapitena Liverpula Džordana Hendersona u Al-Etifak, koji vodi nekadašnji kapiten “redsa” Stiven Džerard, interesovanje oko saudijske Pro lige dostiglo je novi vrhunac.

Još ranije su na zapadnu obalu Presijskog zaliva “sletjeli” Kristijano Ronaldo, Karim Benzema, Ngolo Kante, Marcelo Brzović, Sergej Milinković Savić, Ruben Neveš, na korak su Rijad Marez, Marko Verati, Aleksandar Mitrović...

Obim transfera, uplaćeni novac, a prije svega kvalitet i profil igrača, jasno naglašavaju ambiciju lige da u narednih nekoliko godina postane jedno od najboljih takmičenja na svijetu. I dok zabrinuti Nevil poziva na “trenutni embargo”, šef Premijer lige Ričard Masters djeluje mnogo opuštenije.

Od njega je zimus krenuo “bum” sa Bliskog istoka: Ronaldo u dresu Al-Nasra
Od njega je zimus krenuo “bum” sa Bliskog istoka: Ronaldo u dresu Al-Nasrafoto: Reuters

“Pravila za sprečavanje “naduvanih” transfera su črvsta. Saudijski klubovi imaju jednako pravo na kupovinu igrača kao bilo koja druga liga. Oni ulažu u igrače i menadžere kako bi pokušali da podignu profil lige i klubova, što je legitimno. Naša pozicija, međutim, nije ugrožena. Zašto? Trebalo nam je 30 godina da dođemo do sadašnjeg statusa u smislu profila, konkurentnosti i tokova prihoda koje imamo”.

Znači li to, po njemu, da će i Saudijskoj Arabiji trebati 30 godina?

Kakav je pedigre Pro lige?

Saudijska Arabija je, doduše, oduvijek imala veliki interes za fudbal - i konkurentnu ligu koja ide uz to.

Reprezentacija “zelenih” se plasirala na šest od posljednjih osam svjetskih prvenstava. Na posljednjem, u Kataru, pobijedila je svjetskog prvaka Argentinu. Osvojila je tri Kupa Azije - samo Japan ima više.

U Kataru je prije pola godine svih 26 članova reprezentacije igralo za domaće klubove. Nijedan klub nije osvojio azijsku Ligu šampiona više puta od Al-Hilala - četiri.

Saudijska Arabija je, takođe, posljednjih godina postala veoma prisutna na sportskoj sceni, ne samo fudbalskoj - domaćin je trke Formule 1, bokserskih mečeva visokog profila, ali i prestižnih golf turnira.

Kontroverzna kupovina Njukasla, popularnog engleskog kluba, bila je još jedan dokaz rastućeg interesa za korišćenje sporta kako bi se Saudijska Arabija predstavila široj publici. Planirana je i zajednička kandidatura za Svjetsko prvenstvo 2030. s Egiptom i Grčkom.

- Saudijska Arabija vidi sebe kao centar novog svjetskog poretka i ulaganje u sport doprinosi tom nacionalnom pozicioniranju - rekao je za BBC Sajmon Čedvik, profesor sporta i geopolitičke ekonomije na “Skema biznis školi” u Parizu.

Unapređenje lige Saudijske Arabije dio je tog plana - uz pomoć istaknutih imena.

I Zlatna lopta je stigla u Pro ligu: KArim Benzema je pojačao Al Itihad
I Zlatna lopta je stigla u Pro ligu: KArim Benzema je pojačao Al Itihadfoto: Reuters

Poređenje sa kineskim bumom

Kada, međutim, liga postane veliki igrač na svjetskom tržištu transfera, uslijediće pitanje o njenoj finansijskoj održivosti - na tome je “pala” kineska Super liga, koja je prije nekoliko godina u kratkom periodu privukla veliko interesovanje i platila ogromne sume novca da privuče igrače visokog profila (Karlos Teves, na primjer), ali je balon brzo izdušio.

Saudijska Pro liga vjeruje da je izgrađena na čvršćim temeljima.

- Liga je dobro uspostavljena, postoji još od 1970-ih, a klubovi imaju pravu bazu navijača kojima je stalo do fudbala, što ga čini autentičnim, a ne vještačkim - rekao je izvor BBC-ja iz Pro lige.

- Kada se to dogodilo u Kini, to nije bio izričito državni novac. Radilo se o ohrabrivanju preduzetnika da ulažu. Onda je to prestalo. Ovdje je finansiranje sigurnije i dio je dugoročnog plana. Klubovi su dobro uspostavljeni u lokalnim zajednicama, a fudbal je u cijeloj zemlji sport broj jedan, i to ubjedljivo.

- Iako liga ima priličan broj stranih igrača, velike zvijezde su te koje vam osiguravaju TV pokrivenost širom svijeta. Čim je Ronaldo došao, liga je počela da se prikazuje na svim većim tržištima. Ona odmah privlači pažnju.

- Najava da će četiri najbolja kluba biti 75 odsto u vlasništvu Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije, a ne direktno države, pretvara ih u pravi biznis. Ne radi se samo o dovođenju vrhunskih igrača, već i o promjeni ekonomije, kako bi se privukle kompanije i brendovi. Transfer Ronalda je pokazao da je to apsolutno ostvarivo. Jedna je stvar reći “potpisaćemo najbolje igrače na svijetu”, a druga zaista dovesti najboljeg. Kada jedan Ronaldo, sa statusom koji ima, zaista dođe da živi u Rijad i igra svaku utakmicu, onda je to jasan znak za šta je Pro liga sposobna - naveo je izvor.

Da li je Evropa zabrinuta zbog odliva talenata?

Za evropski fudbal, uspon saudijske Pro lige predstavlja izazov.

Gubitak ključnih igrača nije novo iskustvo - Kina, kao i američka MLS liga, u prošlosti su dovodili zvijezde - doduše, kada su bile u poznim godinama. Šta će se, međutim, dogoditi kada (i ako) jedna mlada fudbalska zvijezda pređe u Arabiju. Odbijanje Mbapea da odbije arapske petro-dolare, prije njega i novog kapitena Intera Lautara Martinesa, možda najavljuje da je pred Saudijcima i dalje dugačak put.

Saudijskli fondovi, iako izgledaju neograničeni što se tiče “dubine”, moraju da poštuju kakve-takve finansijske propise. A šta je sa evropskom Ligom šampiona? Ako bi vremenom nadmoć Saudijaca počela da “potkopava” evropske klubove, preko uzimanja najvećih imena svjetskog fudbala, da li bi se klubovima izvan Evrope mogao ponuditi pristup?

Čeferin
Čeferinfoto: Printscreen YouTube/Sky Sports News

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin to ne vidi na taj način.

- Sve ovo što radi Saudijska Arabija sa fudbalom, mislim da je velika greška - rekao je holandskoj televiziji NOS.

- Trebalo bi ulagati u akademije, dovoditi trenere i razvijati svoje igrače. Sistem kupovine fudbalera koji su skoro na kraju karijere nije sistem koji razvija fudbal. Slična greška je bila i u Kini kada su svi dovodili igrače koji su na kraju karijere. Nije stvar samo u novcu. Igrači žele da pobjeđuju ​​u vrhunskim takmičenjima. A vrhunsko takmičenje je u Evropi - dodao je Čeferin.

Bonus video: