Bekamov projekat „Mesi” je trajao gotovo deceniju

Nikada neću zaboraviti osjećaj kada mi je zazvonio telefon i kada mi je rečeno da je Leo izabrao Inter - rekao je Bekam

6593 pregleda 0 komentar(a)
Mesi i Bekam sa braćom Mas, suvlasnicima kluba, Foto: Reuters
Mesi i Bekam sa braćom Mas, suvlasnicima kluba, Foto: Reuters

Inter Majami postoji tek pet i po godina, osnovan je u januaru 2018. a mnogo ranije je počelo da se radi na prvom pravom projektu ovog kluba - projektu Lionel Mesi.

Jedan od vlasnika kluba sa Floride je legendarni Dejvid Bekam, upravo je on imao presudnu ulogu u odluci Argentinca da na vrhuncu slave, samo nekoliko mjeseci pošto je osvojio “boginju” na Mundijalu u Kataru, ode u američku MLS ligu.

Dugo je Inter radio na tome da postane poznat na svjetskom tržištu, sada o tome ne mora da brine jer u timu ima jednog od najboljih fudbalera u istoriji...

- Sjećam se da sam bio na večeri sa suvlasnikom Horheom Masom. Davno je to bilo. Rekao sam mu da jednog dana treba da dovedemo Mesija u klub. Mislim da je to bio i naš prvi razgovor u četiri oka, dogodio se uz čašu vina - rekao je Bekam za “Atletik”.

Englez je bio toliko uvjeren da će se dolazak Mesija dogoditi, prije ili kasnije.

- Dok smo Horhe i ja razgovarali pronašao sam na telefonu fotografiju potencijalnog grba našeg kluba koji tada još nije ni postojao. Napravili smo fotomontažu, a dres je nosio upravo Mesi. Od tada je prošlo desetak godina, što pokazuje da nam je Leo uvijek bio na umu. Obojica smo bili odlučni da je Mesi najbolje ime za klub i tržište - dodao je Bekam.

Prošle su godine, Bekam je napredovao u namjeri, pa je posjetio Mesija dok je ovaj još igrao u Barseloni.

- Niko nije znao da dolazimo iz Londona u Barselonu. Došli smo do hotela u kojem je bio Leov otac Horhe. Rekao sam mu: ‘Želimo da tvoj sin jednog dana igra za naš klub. Znamo da je sada rano, ali jednog dana to može da se dogodi’. I Horhe je u svemu imao bitnu ulogu, jer je počeo da javno priča o tome šta bi Leo mogao da uradi za fudbal u SAD, za MLS ligu i sam Inter Majami - prisjeća se Bekam.

Uslijedili su i razgovori sa samim igračem.

- Mislim da je brzo shvatio da smo ozbiljan i dugoročan projekat, poželio je da bude dio njega. To što smo doveli Mesija samo nekoliko mjeseci pošto je osvojio Mundijal je đavolski posao za sve nas - kazao je Bekam.

Mesi je imao i ponudu Barselone kada je postalo jasno da neće ostati u Pari Sen Žermenu, spekulisalo se da bi mogao da karijeru nastavi u Saudijskoj Arabiji...

- Nikada neću zaboraviti osjećaj kada mi je zazvonio telefon i kada mi je rečeno da je Leo izabrao Inter. Osjećao sam se kao da sam izašao na teren ‘Old traforda’ ili ‘Vemblija’. Bio sam u Japanu sa porodicom, zazvonio mi je telefon u pet ujutru i moja supruga Viktorija mi je govorila: ‘Ugasi to’. Shvatio sam, ipak, da je nešto bitno i javio sam se - imao sam šta da čujem. Prenijeli su mi da je Mesi objavio da ide u Inter Majami. I sada se naježim kad pričam o tome. Odjednom je sve imalo smisla, sav naš trud da stvorimo klub i preskočimo prepreke i izazove se isplatio. Taj trenutak, kada smo saznali da Mesi zaista dolazi, promijenio je sve. Od kada je potpisao svakog jutra dolazim u 7.30 na posao da vidim da li je Leo zaista tu - zaključio je Bekam.

Inter Majami je prvu utakmicu u MLS-u odigrao u martu 2020. godine i nije se proslavio u prve tri sezone u elitnom rangu - bio je 19, 20, pa 12. na tabeli. Trenutno je posljednji u Istočnoj konferenciji - u 22 kola je osvojio svega 18 bodova. Mesi je prije sedam dana debitovao golom protiv Kruz Azula, a potom je bio dvostruki strijelac u duelu sa Atlanta junajtedom. Početak je sjajan, mada niko u to nije ni sumnjao...

Bonus video: