Svjetla velike evroscene Marka Rakonjca kao magnet privukla TSC-u

Nakon Lokomotive i Crvene zvezde, 23-godišnji crnogorski napadač Marko Rakonjac debitovao za TSC u remiju sa Partizanom (3:3). Klub iz Bačke Topole igraće kvalifikacije za Ligu šampiona, a već ima zagarantovanu grupnu fazu Lige Evrope

17518 pregleda 47 reakcija 9 komentar(a)
Rakonjac želi velike utakmice zbog povratka u najdraži dres, Foto: Privatni album
Rakonjac želi velike utakmice zbog povratka u najdraži dres, Foto: Privatni album

Fudbal mu je pružio mnogo toga - dugoročni ugovor sa moskovskom Lokomotivom, sve reprezentativne selekcije i debi u najjačem nacionalnom timu Crne Gore, duplu krunu osvojenu sa Crvenom zvezdom prošle sezone, ali... Marko Rakonjac želi i više i bolje.

Nakon velikih centara, Beograda i Moskve, bližu perspektivu sada vidi u malom mjestu kakvo jeste Bačka Topola, ali...

Za 23-godišnjeg, 191 centimetar visokog napadača iz Bijelog Polja, jasna je odskočna daska i prilika za dalji napredak u karijeri bio baš dolazak u ekipu TSC-a, vicerpvaka Srbije.

Rakonjac ne krije da je nakon dva treninga donio najbolju moguću odluku, te debija od pola sata u remiju sa Partizanom (3:3), u 1. kolu Superlige Srbije.

- TSC ima fantastičan stadion, bazen, pripremne terene, teretanu, saune, i čak i kantinu za fudbalere, i pruža sve što i najveći klubovi, s tim što ekipa igra na način kako se meni dopada i nisam ni trenutka razmišljao da iz Lokomotive dođem u ekipu Žarka Lazetića, sa čijim sam se radom upoznao još kao kadet. TSC će 8. avgusta igrati kvalifikacije za Ligu šampiona protiv Brage, a ni u slučaju neuspjeha neće biti smak svijeta jer nam je garantovano učešće u izuzetno jakoj i prestižnoj grupnoj fazi Lige Evrope. Ma kako to čudno zvučalo, nakon igranja u trofejnim klubovima, dolazak je korak naprijed u karijeri, kao i vjetar u leđa mojoj želji da se nametnem kao standardan reprezentativac Crne Gore. Bez jakog takmičenja i dovoljno minuta nema ni poziva selektora, jasan je 23-godišnji Bjelopoljac.

Enorman talenat i učinak u Super ligi Srbije u Čukaričkom, donijeli su mu izdašan ugovor u Moskvi, koji traje još tri godine, ali nije sve bilo bajka, kao u svakom poslu.

- Prvi put u inostranstvu, sam i bez znanja jezika i nekih navika novog takmičenja... Skupilo se svega pomalo a ‘željezničari’ traže sve i odmah. Nije bilo strpljenja da se sačeka, a ja sam u 12 nastupa uspio da zabilježim samo asistenciju u ruskoj Premijer ligi. Uslijedila je polugodišnja pozajmica Crvenoj zvezdi, gdje sam povratio samopouzdanje sa pet golova i dvije asistencije na 13 nastupa u šampionskoj sezoni, ali je odšteta bila isuviše visoka da bih ostao na ‘Marakani’. U Lokomotivi je bilo smjena trenera, prošao sam pripremu sa njima ali sam dao ‘zeleno svjetlo’ TSC-u u pokušaju da me dovede na pozajmicu sa pravom otkupa, i Lokomotiva je pristala", kaže Rakonjac i dodaje:

"Odlično sam prihvaćen, ovdje ima puno igrača sa kojim sam, ili protiv kojih igrao tokom nastupa u Srbiji, pa u sjajnoj atmosferi se trudim se da se što prije uklopim. Osim pojačanja iz Mađarske, samo ja nisam domaći igrač, a svi su prošli zajedničke pripreme. Ali, polako, ima vremena. Papiri su na sreću stigli i trener me uvrstio u 22 za derbi protiv Partizana. Ta ali i utakmica 2. kola sa Radničkim iz Niša, jesu nam glavne provjere pred utakmicu sezone sa Bragom - priča za “Vijesti” Rakonjac.

TSC ima velike planove za predstojeću sezonu, za predstojeće godine.

- Imamo dobru ekipu, uglavnom domaće igrače, a klub jasnu strategiju napretka. Moja prednost je da sam odavno već prošao pripreme sa Lokomotivom, tamo je šampionat ranije počeo, ali ima i nedostatak jer zbog planova odlaska nisam imao pripremnih mečeva. No, zdrav sam, nikada nisam imao problema sa povredama i jedva čekam nove izazove. TSC-u sam posuđen na godinu, sa Lokomotivom mi ugovor ističe tek za tri, ali novi klub ima prava na mogućnost otkupa. Za mene je dobro što sam boravak u Rusiji iskoristio da savladam osnove ruskog jezika, pa bi i eventualni povratak bio lakši - zaključio je Rakonjac.

Preko TSC-a do povratka u reprezentaciju

Od rodnog Bijelog Polja i Jedinstva Marko Rakonjac je pravu afirmaciju stekao kroz sve mlađe selekcije Crne Gore, a prošle godine je upisao i debi u prijateljskoj utakmici i pobjedi nad Grčkom (1:0).

- To je u stvari pravi razlog mom povratku, trebaju mi minuti na terenu, ali i izazov velikih evropskih utakmica kako bi se vratio u najboljih 11 u našem nacionalnom timu. Drago mi je da mi trener Lazetić ukazuje veliko povjerenje, nadam se da ću to iskoristiti.

Rakonjac prati rezultate Jedinstva, koje samo zbog nedostatka licence nije igralo u Evropi ovog ljeta.

- Naravno da nisam zaboravio odakle sam, pratim Jedinstvo i raduje me da su na putu da postanu standardni prvoligaš. Prošle sezone su igrali odlično i imali dobar plasman - kaže Rakonjac.

Bonus video: