Možda su Kazahstanci neugodni u Astani, ali kući nisu slavili već četiri godine

U septembru 2013. godine, tokom kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, savladali su Farska Ostrva u Astani (2:1), što je njihov posljednji trijumf kod kuće, uprkos vještačkoj podlozi, dugačkom putu i svim ostalim "neugodnostima" pri gostovanju Kazahstanu
1 komentar(a)
Žarko Tomašević, Kazahstan, Foto: Savo Prelević
Žarko Tomašević, Kazahstan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.08.2017. 13:55h

Vještačka trava u Astani, skoro šest sati leta, vremenska razlika četiri sata - da je teško igrati u Kazahstanu uvjerile su se i reprezentacije i iz naše kvalifikacione grupe (poljsko i rumunsko iskustvo sa remijima).

Iza priča o plastičnoj podlozi i napornom putovanju, koje su se vrtjele minulih dana, kriju se, međutim, izuzetno loši rezultlati ove azijske selekcije, koja se 2002. priključila Uefi, i to zbog dijela teritorije koji „ulazi” u Evropu.

Kazahstanci, naime, već četiri godine ne znaju za pobjedu na domaćem terenu u kvalifikacijama.

U septembru 2013. godine, tokom kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, savladali su Farska Ostrva u Astani (2:1), što je njihov posljednji trijumf kod kuće.

Od tada, pa sve do danas, ostvarili su jednu jedinu pobjedu u kvalifikacijama, i to u gostima, 13. oktobra 2015, dakle prije skoro dvije godine, kada su dobili Letoniju u Rigi (1:0).

Rijetko su i prije toga dobijali kod kuće, koliko god za gostujuće reprezentacije bio naporan put do Astane ili Almatija, gdje je u martu slavila Danska.

U nekom prosjeku - Kazahstanci dobijaju kod kuće na svake tri i po godine, a jednu od samo tri domaće pobjede u posljednoj deceniji posebno pamte, jer su 2007. u Astani šokirali favorizovanu Srbiju (2:1).

U prethodnom ciklusu kvalifikacija (za Evropsko prvenstvo 2016) bodove iz Kazahstana odnijeli su svi rivali iz grupe osim Letonije, koja je igrala 0:0. Slavili su Česi (4:2), Islanđani (3:0), Turci (1:0) i Holanđani (1:0).

Prije toga, u ciklusu za Mundijal u Brazilu (2014) na domaćem terenu su zakinuli Austriju (0:0), a izgubili od Irske (2:1), Njemačke (3:0) i Švedske (1:0). Nije lako, ipak, pobjeđivati u Kazahstanu, u šta su se, osim reprezentacija iz naše grupe, uvjerili i brojni evropski klubovi uvjerili.

Ekipa Astana, najbolji kazahstanski fudbalski proizvod, je na posljednjih 15 domaćih mečeva u Evropi izgubila samo jednom, i to od Viljareala prije tri godine. A igrala je Astana i grupnu fazu Lige šampiona i Lige Evrope.

Ovo je, ipak, reprezentacija, a ne klub, Astana je jača od kazahstanske reprezentacije.

Da li će ekipa Ljubiše Tumbakovića naći načina da se izbori sa svim „spoljnim faktorima” (podloga, naporan put, vremenska razlika) i iskoristi veći kvalitet koji ima na terenu.

Od odgovora na to pitanje umnogome zavise i šanse naše reprezentacije da napravi podvig i plasira se u baraž za Mundijal.

Bonus video: