Prolaz koji bi izbrisao sve što je bilo negativno: Može li Budućnost da "aktivira" aktivan rezultat iz Ohrida

Fudbaleri Budućnosti u revanšu 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija dočekuju makedonsku Strugu (21 h) i jure pobjedu od dva gola razlike nakon poraza od 1:0 u Ohridu prošle sedmice

16066 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Desni bek Budućnosti Uroš Ignjatović tokom meča sa Strugom u Ohridu, Foto: FK Budućnost
Desni bek Budućnosti Uroš Ignjatović tokom meča sa Strugom u Ohridu, Foto: FK Budućnost

Kucnuo je idealan trenutak da Budućnost "aktivira" aktivan rezultat iz Ohrida, vrijeme je da najveći crnogorski klub konačno ponovo dođe do 3. kola nekog evropskog takmičenja - treći put u istoriji.

Fudbaleri Budućnosti večeras od 21 sat, u revanš meču 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija, dočekuju Strugu - prva utakmica odigrana prošle sedmice završena minimalnom pobjedom (1:0) prvaka Sjeverne Makedonije.

"Moramo da pokažemo da smo domaćini, moramo napokon da se u pravom svjetlu predstavimo pred našim navijačima i cijelom crnogorskom javnošću...", poručio je kapiten Petar Grbić.

Brejdablik dvije godine zaredom, ranije Torshavn, HJK Helsinki, prije nekoliko godina Spartaks Jurmala... Godine prolaze, a Budućnost se uglavnom od Evrope opraštala nakon teških poraza od ekipa koje su daleko od jakih klubova.

Vrijeme je da Budućnost to prekine, dodaje Grbić.

"Mislim da je dosta bilo i blamaže i svega. Moramo da damo maksimum, a mislim da ako tako bude da će to prepoznati i navijači i javnost”, poručio je Grbić na pres-konferenciji.

Grbić sa trenerom Milinkovićem na presu pred duel sa Strugom
Grbić sa trenerom Milinkovićem na presu pred duel sa Strugomfoto: FK Budućnost

Nema žurbe - i produžeci "rade"

Za prolazak dalje i mečeve sa boljim iz duela Nju Seints (Vels) - Svift Hesper (Luksemburg) “plavima” je potrebna pobjeda od dva gola razlike, nakon što je tim iz Sjeverne Makedonije slavio u Ohridu sa 1:0.

“Naravno da vjerujemo u prolazak - uvijek govorim da nisam vjerovao u sebe i saigrače možda se ne bih ni bavio ovim sportom”, jasan je Grbić.

Ipak, zna da neće biti lako.

“Neće biti nimalo lako, imaju nekoliko iskusnih i izvanrednih igrača, ali pred našom publikom - koju očekujem u velikom broju - i za pet dana uigranijom ekipom očekujem povoljan rezultat i prolazak dalje”, smatra Grbić.

Potrebna su dva pogotka, ali...

“Treba da budemo strpljivi - i jedan gol nam donosi produžetke, ne treba da jurimo glavom bez obzira. Treba da igramo drugačije u odnosu na prvi meč, agresivnije i da ih, kako nam je trener rekao i pred prvu utakmicu, ne pustimo da se razigraju. Mislim da nam se nakon toga otvaraju neke velike šanse za dalje”, istakao je Grbić.

Meč počinje u 21 sat, eventualni produžeci odveli bi revanš duboko u noć, može i u naredni dan, a posljednji put kada je Budućnost igrala produžetke na nekom evropskom meču bila je vrela julska noć 2016. i navijači “plavih” sjećaju se toga sa nostalgijom, iako krajnji epilog nije bio prolaz dalje - u pitanju je čuvena pobjeda nad Genkom 2:0, te ispadanje nakon penala.

Milinković: Rezultat je aktivan, ali je i u minusu...

Crnogorski šampion pokušaće večeras da tek treći put u istoriji dođe do 3. kola nekog evropskog takmičenja.

Prvi put se to dogodilo 2011, malo i sticajem okolnosti (službena pobjeda 3:0 nad Bakuom u gostima, pa dvomeč sa Brondbijem), a drugi - pod Mladenom Milinkovićem, 2020, kada je nakon ispadanja od Ludogoreca u kvalifikacijama za LŠ pobijeđena Astana u gostima u 2. kolu kvalifikacija za LE.

Milinković
Milinkovićfoto: FK Budućnost

To je, ujedno, i posljednja velika evropska pobjeda Budućnosti.

“Jako bitna utakmica - za klub i za sve nas koji smo dio njega. Obično evropske utakmice određuju putokaz u daljem toku prvenstva, ne samo nama nego i mnogim drugim klubovima”, poručio je Milinković.

U Ohridu je upisan poraz, ali rezultat je i dalje aktivan. Poraz od 1:0 i nije bio toliko “sporan” koliko igra, nemoć da se uradi nešto više..

“I nakon prve utakmice sam rekao da nam daje nadu da možemo da izborimo plasman u sljedeće kolo”, dodao je Milinković.

Međutim...

“Rezultat je u minisu i moramo da postignemo minimum jedan gol kako bismo izjednačili i drugi za plasman”, istakao je.

I šef struke “plavih” smatra da je važno biti smiren.

“Treba dosta strpljenja, jer šta god ljudi mislili Struga ima kvalitet, ima nekoliko igrača koji su igrali na vrhunskom nivou”.

Prednost Budućnosti bi bila...

“Igramo na našem stadionu, pred našim navijačima, a mnogi njihovi igrači nisu naučili da igraju u takvoj atmosferi. Nadam se da naši igrači neće podleći atmosferi i da će izdržati pritisak koji objektivno postoji”, kaže Milinković, koji će sjutra sa klupe predvoditi “plave” nakon što je zbog administrativnih razloga preskočio prvi meč.

Za meč sa Strugom neće moći da računa na napadača Balšu Sekulića i dva najsvježija pojačanja - Milana Vukotića i Adnana Orahovca.

Ulaz je tri eura (zapadna tribina) i dva eura (sjever), a sudi Škotlanđanin Dejvid Munro.

Bonus video: