Daleko je i region

Budućnost izgubila od Struge 4:3 u revanšu 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija

39266 pregleda 129 reakcija 128 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost
Ažurirano: 01.08.2023. 23:06h

Trebalo je to da bude plava, ali je bila još jedna košmarna evropska fudbalska noć na stadionu pod Goricom.

Budućnost je poražena od Struge 4:3 u revanšu 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija (prošle sedmice u gostima je izgubila 1:0), u meču u kome je, bez obzira na energiju i želju, potvrdila realnost našeg klupskog fudbala. Nije samo Evropa daleko, daleko je i region. Predaleko i nedostižno, za dugo vremena.

Prvak Sjeverne Makedonije je mnogo bolji tim od crnogorskog, u svakom pogledu, ima napadački tandem Ibraimi - Radeski visokog kvaliteta za ovaj nivo fudbala, dok je jedini pozitivni utisak Budućnosti to što ima talenta koji bi zaista mogao da bude pravi igrač - Vasilija Adžića, 17-godišnjaka ogromnog potencijala, koji je prošle sedmice u Ohridu igrao samo dva minuta.

Budućnost
foto: Sofascore

Budućnost je meč počela na najbolji način, golom „na foru“, iz kornera, već u sedmom minutu.

Gašević je ubacio u peterac, a Miomir Đuričković efektno i spretno reagovao, petom je proslijedio loptu za 1:0.

Domaćin teren, rano vođstvo - bolja situacija od takve teško da je mogla i da se zamisli.

Iluzija je, međutim, kratko trajala. Već u naredna tri minuta Struga je pokazala da je ozbiljniji tim. Gosti su povezali nekoliko dobrih pasova na polovini Budućnosti, izborili korner i „preslikali“ gol za izjednačenje. Mazrekaj sa desne strane, a Marjan Radeski je neoprostivo sam na vrhu glavom pogodio za 1:1.

Bio je tek 11. minut, da bi vrijeme do poluvremena prošlo u igri bez igre po lošem, i vizuelno i suštinski, lošem terenu stadiona pod Goricom.

Struga se povukla u blok, a Budućnost u pozicionoj igri nije imala šansu, jer je za to potrebna mirnoća, tehnika, stabilan pas, strpljenje, kretanje bez lopte, ponavljanje - a ovaj tim nije imao, a i nema, nijednu od tih karakteristika za mečeve kakvog-takvog evropskog nivoa.

Nije bilo teško da se zaključi da gosti samo čekaju priliku da iskoriste grešku (neku od brojnih) u pokušaju domaćina da eventualno otvori akciju i da napadnu prostor, iskoriste brzinu napadača, kao i prilično spor centralni dio odbrane rivala. To su uradili u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena, kada je Ibraimi lansirao Radeskog, koji je za defanzivce Budućnosti suviše brz i spretan, a u realizaciji miran - 1:2.

Upravo u tim trenucima nastao je haos na zapadnoj tribini, kada su navijači u krajnjem dijelu lože primijetili mladića obučenog u (plavi) dres Crvene zvezde sa natpisom Savićević i brojem deset na leđima.

Desetak ih se obrušilo na njega, umiješali su se i drugi, a policija je upotrijebila i silu da smiri bijesnu masu i da bezbjedno evakuiše „uljeza“ i njegovu pratilju.

I dok je fokus bio na tribine, zablistao je talenat 17-godišnjeg Vasilija Adžića, koji je i do tada odavao utisak jedinog veznog igrača koji ima kvalitet u nogama.

Adžić je iz perfektno slobodnog udarca sa 25 metara pogodio gornji desni ugao i vratio nadu svom timu za nastavak evropskog puta.

Adžić je u prvih 15-ak minuta drugog poluvremena bio dominantna figura na terenu, igrač koji pravi razliku, a čiji su prekidi pravo blago za tim.

U 54. minutu nakon njegovog centaršuta, Đuričković je glavom vratio loptu pred gol, Vladan Adžić u petercu uspio samo da je dodirne, a golman Ćoševski reagovao - ostaje dilema da li je prešla gol-liniju. Prvi utisak je da jeste, ali ovu situaciju riješio bi samo VAR, koga u ovoj fazi kvalifikacija za LK nema.

Budućnost je u tom dijelu meča imala dobru energiju, koju je u 66. minutu ugasio iskusni napadač Besart Ibraimi udarcem sa 20-ak metara pored slabo postavljenog golmana Pavličića - 2:3.

Ubrzo je stigao i četvrti, Radeski je kompletirao het-trik, ponovo nakon kombinacije sa Ibraimijem.

Visio je i peti gol, a neočekivano je desetak minuta prije kraja došao treći u mreži Struge. Kreirao ga je Vasilije Adžić, a Petar Sekulović tukao precizno uz lijevu stativu.

Bilo je vremena, ali ne uzbuđenja i neizvjesnosti, Struga je, bez problema, odbranila pobjedu i zakazala duele sa Esperanžom iz Luksemburga za plasman u plej-of Lige konferencija.

Bonus video: