Saudijska razglednica: Savić opet protiv Ronalda i Benzeme?

Nakon informacije da je za crnogorskog reprezentativca zainteresovan Al Šabab, donosimo pregled i pojačanja svih 18 timova Pro lige Saudijske Arabije

21994 pregleda 6 komentar(a)
Duel Savića i Ronalda u madridskom derbiju, Foto: Vijesti
Duel Savića i Ronalda u madridskom derbiju, Foto: Vijesti

I crnogorski reprezentativac Stefan Savić mogao bi da se pridruži koloniji iskusnih, fudbalskih imena koja su ovog ljeta evropski fudbal zamijenili azijskim - pravac Saudijska Arabija.

Za 32-godišnjeg Savića je, kako pišu španski mediji, zaintesovan Al Šabab, klub iz glavnog grada Rijada. Savić je već osam godina u Atletiku, ostala mu je još jedna od ugovora - možda i pravo vrijeme za odlazak, pod uslovom naravno da ga privlači saudijska Pro liga i novi dueli protiv Kristijana Ronalda i Karima Benzema, s kojima je dugo “ratovao” na madridskoj, španskoj i evropskoj sceni.

Povodom glasina da bi jedan od najboljih crnogorskih fudbalera mogao u Saudijsku Arabiju, donosimo spisak svih fudbalera koji su ovog ljeta iz Evrope otišli tamo. Klub po klub...

Saudijci imaju “veliku četvorku” - klubove koji su se oslonili na državni fond iz kojih crpe neograničena sredstva (Al-Itihad, Al Nasr, Al Hilal, i Al Ahli), ali i ostalih 14 takođe dovode velika imena.

ABHA: Klub iz istoimenog grada je prije samo pet godina igrao u trećoj diviziji. Nikada nije osvojio trofej. Trener je Česlav Mihnievič koji je predvodio Poljake na nedavnom Svjetskom prvenstvu, a najveće ime je napadač iz Ekvadora, 34-godišnji Felipe Kaisedo, koji je prije 14 sezona nosio dres Mančester sitija.

AL AHLI: Trostruki šampion, viceprvak, velikan iz Džede, doveo je neka velika imena, ali još traži trenera. Najveća pojačanja su Rijad Marez koji je stigao iz Sitija za 36 miliona eura i Liverpulov Roberto Firmino. Stigao je Alan Sent-Maksiman iz Njukasla, kao i nekadašnji golman Čelsija Eduard Mendi. “Kraljevi” nisu uzimali samo iz engleske Premijer lige, pa je tako stigao i doskorašnji defanzivac Lacija Bastos.

AL ETIFAK: Najveće pojačanje je trener - legendarni Stiven Džerard koji je sa sobom doveo Džordana Hendersona iz Liverpula. Džek Hendri je stigao iz Klub Briža, a Amin Junes, koji je osam puta nosio dres Njemačke, iz holandskog Utrehta. Etifak čeka na trofej od 1980.

Džerard
Džerardfoto: twitter.com/ettifaq_en

AL FATEH: Jedinu titulu su osvojili 2013. godine, a sada ih s klupe vodi Hrvat Slaven Bilić. Najpoznatiji igrač je nekadašnje krilo Barselone Kristijan Teljo, tu je još jedan Španac Fran Veles, a stigao je i lijevi bek iz Monaka Tristan Dingom.

AL FAJHA: Na klupi tima koji je bio prvak 2017. sjedi nekadašnji jugoslovenski reprezentativac Vuk Rašović, sin nekadašnji fudbalera Budućnosti Branka Rašovića. Pomoćnik mu je crnogorski trener Rudolf-Roki Marčić, nekadašnji šef struke Petrovca i Mornara, koji već tri godine radi u Saudijskoj Arabiji. Na stadionu “Al Majma”, koji je, s kapacitetom od sedam hiljada stolica, najmanji u ligi, igraju i dvojica fudbalera iz Srbije: golman Vladimir Stojković i napadač Milan Pavkov. Tu je i Makedonac Aleksandar Trajkovski, čiji je gol u plej-ofu eliminisao Italijane s mundijalskog puta.

AL HAZEM: Ovaj tim je tek ušao u Pro ligu i jedan je od samo nekoliko bez velikih imena. Trener je Portugalac Filipe Guveija, a najpoznatiji igrač tunižanski golman Ajmen Damen.

AL HILAL: Najtrofejniji azijski klub - ima četiri Lige šampiona i 18 nacionalnih titula. Trener je Žorž Žesus, koji je vodio Benfiku, a pojačanja koja garantuju borbu za trofeje su Ruben Neveš (stigao iz Vulverhemptona), Kalidu Kulibali (Čelsi), Sergej Milinković Savić (Lacio), kao i nekadašnji napadač Porta Musa Marega i eks igrač VBA Mateus Pereira.

AL ITIHAD: Najstariji klub iz Saudijske Arabije, osnovan 1927, a kada se sastane sa Al Hilalom igra se “saudijski el klasiko”. Aktuelni šampion na klupi ima Nuna Espirita Santa, a na terenu Karima Benzemu, N’Gola Kantea i nekadašnjeg napadača Seltika Žotu. I to nije sve - transfer je prije dva dana kompletirao Fabinjo iz Liverpula.

Benzema
Benzemafoto: Reuters

AL NASR: Dovoljno je samo reći Kristijano Ronaldo - prvo “zvjezdano” ime koje se preselilo u S. Arabiju, još u januaru. Postigao je 14 golova u drugom dijelu prošle sezone, a sada uz sebe ima Marcela Brozovića (stigao iz Intera), Aleksa Telješa (Mančester junajted), Seka Fofanu (Lens). Na klupi je Portugalac Luis Kastro, koji je naslijedio Rudija Garsiju, a na terenu i nekadašnji golman Arsenala David Ospina, bivši argentinski reprezentativac Gonsalo Martines, bivši napadač Benfike Taliska...

AL OKHDOD: Prije pet godina je bio trećeligaš. Nema poznatih imena, trener je Horhe Mendonka, a brazilski veteran na golu Paulo Vitor stigao je iz meksičkog Čavesa.

AL RAED: Još jedan “manji” saudijski pro-ligaš, a trener je dobro poznato ime - Hrvat, porijeklom s Cetinja Igor Jovićević, koji je stigao iz Šahtjor Donjecka. Brazilski defanzivac Pablo Santoš je igrao u Portugalu, Rusiji i Turskoj.

AL RIJAD: Najbolja sezona u istoriji bila je 1993/94, kada je ovaj klub bio vicešampion, a osvojio je i Kup princa. Ovog ljeta su ušli u ligu i imenovali su trenera Jenika Fereru, Belgijanca. Golman Martin Kampanja je devet puta nosio dres Urugvaja.

AL ŠABAB: Šestostruki saudijski šampion, a još traži trenera. S kim bi u timu igrao Stefan Savić, ako dođe - tu su Argentinci Ever Banega, Kolumbijac Gustavo Kueljar i reprezentativni golman Južne Koreje Kim Seung Gju.

194

utakmice odigrao je Stefan Savić u španskoj La Ligi u minulih osam sezona i još desetine u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Kupu Kralja. Stigao je 2015. godine iz Fiorentine za 10 miliona eura, potpisavši petogodišnji ugovor, koji je kasnije produžio i važi sve do 2024. Postao je legenda kluba, sa kojim je osvojio titulu prvaka Španije 2021. i Ligu Evrope 2018. Savić je u dresu “kolćonerosa” postigao tri gola

AL TAVUN: Osvajač Kupa 2019. cilja opstanak. Trener je Brazilac Perikles Kamuska, kome je ovo čak 30. trenerski posao u karijeri, iako ima “samo” 57 godina. Najpoznatije ime je Španac Alvaro Medran, koji je upisao šest nastupa za Real Madrid u sezoni 2015/2016.

AL TAI: Klub bez trofeja, na klupi je Hrvat Krešimir Režić. Na terenu najpoznatije ime Alfa Semedo, reprezentativac Gvineje Bisao, koji je igrao za Reding i Notingem forest.

AL VEHDA: Osnovana prije 88 godina, na trofej čeka od 1966. Ekipu predvodi Grk Georgios Donis. Najpoznatije ime je Kostarikanac Oskar Duarte, koji je dao gol Urugvaju na Mundijalu 2014. Vezista Fejsal Fajr i golman Munir Mohamedi su bili dio marokanskog tima na SP 2018.

DAMAK: Nekadašnji rumunski selektor Kozmin Kontra, bivši bek Milana i Atletiko Madrida, preuzeo je tim početkom godine. Hrvat Domagoj Antolić ima šest nastupa za reprezentaciju, tu je i Adam Maher, Holanđanin.

KALEJ: Jedva su se spasili prošle sezone. Argentinski veteran Lisandro Lopes je najveća zvijezda, a Fabio Martins predvodi grupu od četiri mlada Portugalca u timu. I trener je iz Portugala - Pedro Emanuel.

Klop poziva Fifu i Uefu da reaguju

Trener Liverpula Jirgen Klop izrazio je zabrinutost zbog štetnih posljedica odlaska igrača u Saudijsku Arabiju i pozvao fudbalske vlasti da “pronađu rješenje”.

Klop
Klopfoto: Reuters

Klop je u Singapuru, gdje njegova ekipa danas igra prijateljsku utakmicu sa Bajernom, a naveo je da je uticaj Saudijske Arabije “masivan” u ovom trenutku.

“Najgore je to što prelazni rok u Saudijskoj Arabiji traje tri nedjelje duže nego u Evropi. Fifa i Uefa moraju da pronađu rješenje za to”, rekao je Klop.

Brazilski vezista Fabinjo u ponedjeljak je postao treći igrač “redsa” koji je ovog ljeta prešao u Saudijsku Arabiju, poslije Džordana Hendersona i Roberta Firmina.

“To već sigurno ima uticaj na nas. Moramo da naučimo da upravljamo time”, dodao je Klop.

Trener Bajerna Tomas Tuhel uporedio je saudijsku ligu s onim što se dogodilo u Kini prije desetak godina.

“Malo je prerano za jasno mišljenje”, kazao je Tuhel, definišući sebe kao “iznenađenog posmatrača” trenutne situacije.

Bonus video: