Lončar opčinio Debrecin: Volio bih da ovo potraje

Crnogorski reprezentativac, nekadašnji vezista Sutjeske, blista u dresu Debrecina na startu sezone. Na dva meča je postigao tri pogotka i najzaslužniji je za idealan start mađarske ekipe

9933 pregleda 6 komentar(a)
Lončar proslavlja pogodak, Foto: dvsc.hu
Lončar proslavlja pogodak, Foto: dvsc.hu

Dva meča - tri pogotka i početak sezone iz snova za crnogorskog fudbalera Stefana Lončara. Vezista Debrecina je centralna figura kluba, najzaslužniji za dvije pobjede i idealan početak sezone. Nikšićanin je prethodog četvrtka u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija pogodio za pobjedu u gostima nad jermenskim Alaškertom, a onda je u ponedjeljak na startu mađarske OTP runde sa dva gola kreirao preokret i trijumf (3:1) protiv Mezekevešda.

Sezona je krenula sjajno, a priliku da nastavi seriju Lončar će imati večeras (21) u revanšu protiv Alaškerta na domaćem terenu. Dvadesetsedmogodišnji vezista je u januaru iz Novog Pazara stigao u Debrecin, a u razgovoru za “Vijesti” ističe da ni sam nije očekivao ovakav početak sezone.

- Nisam se nadao ovakvom početku. Odlično sam ušao u sezonu. Zaista je lijep osjećaj kad postigneš golove za pobjedu. Krenulo me i volio bih da potraje. Ipak, ne bih sebe isticao u prvi plan. Ovo je timska zasluga, kako radimo na treninzima, tako nam se i vraća. Nadam se da ćemo dogurati daleko u Ligi konferencija i da ćemo u mađarkom šampionatu ostaviti dobar utisak. Idemo korak po korak. Uživam u Debrecinu, uživam na terenu. Stil igre je totalno drugačiji od onog u Novom Pazaru. Trener zahtijeva od nas da stalno imamo loptu u posjedu, da konstantno tražimo rješenje - ističe Lončar.

Debrecin je star 121 godinu, sedam puta je bio šampion države, posljednji put 2014. A može da se pohvali i činjenicom da je u sezoni 2009/2010, sa Vukašinom Poleksićem na golu, igrao i grupnu fazu Lige šampiona, zajedno sa Liverpulom, Fiorentinom i Lionom. Ipak, to su neka davna vremena, prioritet ovog Debrecina je mađarska OTP liga.

- Prioritet je prvenstvo, ali ne odustajemo ni od kvalifikacija za Ligu konferencija. Idemo korak po korak, nadam se da ćemo proći u treći krug. Ako prođemo, tamo nas čeka Rapid iz Beča, izuzetan protivnik. Ali, prvo da se plasiramo u treće kolo, pa ćemo onda razmišljati o Rapidu.

Prošla sezona je, priča Lončar, bila turbulentna, a sve se promijenilo kada je za trenera postavljen Srđan Blagojević. On je došao 22. septembra, a već je bio treći trener tima. Prvo je Portugalac Žoao Žaneiro dobio otkaz, da bi klub odlučio da se zahvali na saradnji Tiboru Dombiju, koji je bio privremeno rješenje. Sa Blagojevićem je Debrecin eksplodirao, u drugom dijelu sezone na 17 mečeva u ligi pretrpio samo tri poraza, pa je na kraju završio na trećem mjestu sa devet bodova manje od šampiona, Ferencvaroša.

- Prošle godine kada je došao trener Srđan Blagojević klub je bio na devetom mjestu. On je bio treći trener te sezone. Napravio je veliki uspjeh, niko se tome nije nadao, jer je cilj bio opstanak. U drugom dijelu šampionata Debrecin je igrao odlično - zaključuje Lončar.

Sve je lakše uz crnogorsku i ex-Yu koloniju

Adaptacija Stefana Lončara u Debrecinu je prošla brzo, a za to su se pobrinuli Meldin Drešković i Dušan Lagator koji su odranije na “Nađerdei stadionu”.

- Sjajno su me dočekali. Bilo mi je lakše da se naviknem, i zbog jezika. Uputili su me u dešavanja u klubu. Poslije je došao Marko Milošević iz Zemuna, tu su Antonio Mance iz Osijeka i Makedonac Dorian Babunski - priča Lončar.

Uslovi za rad su, kaže, fenomenalni.

- Klub ima deset terena, ljudi vode o svemu računa, da nam nešto ne nedostaje. Svi smo kao jedna porodica. Klub je bio u lošoj finansijskoj situaciji, ali se postepeno diže - objašnjava Lončar.

Bonus video: