Evropa stigla na Farska Ostrva, ali još nije u Crnu Goru i BiH

Najbliže grupnoj fazi, iako se po konačnom rezultatu protiv PSV Ajndhovena ne bi reklo da je tako, bila je Zeta koja je u sezoni 2012/13 stigla do plej-ofa Lige Evrope

13406 pregleda 64 reakcija 18 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

Tri lige, 55 članica Uefe, a nakon usjeha KI Klaksvika sa Farskih Ostrva, samo još osam država koje nikada nisu imale klupskog predstavnika u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja...

Među njima je i Crna Gora, zemlja u kojoj klubovi od 2008. pokušavaju da se domognu evropske jeseni, ali i koji su uglavnom daleko od takvih priča.

Najbliže grupnoj fazi, iako se po konačnom rezultatu protiv PSV Ajndhovena ne bi reklo da je tako, bila je Zeta koja je u sezoni 2012/13 stigla do plej-ofa Lige Evrope. Trebalo je tada preskočiti još jednu stepnicu do grupe, ali "vukovi" su u dvomeču sa "filipsovcima" razbijeni sa ukupnih 14:0 (5:0, 9:0).

Klaksvik je sinoć izborio treće kolo Lige šampiona (u džepu već ima grupnu fazu Lige konferencija), a kada je evropska elita u pitanju tu su crnogorski klubovi još dalje od grupne faze. Uostalom, o tome najbolje govori činjenica da naši predstavnici nikada nisu preskočili drugo kolo kvalifikacija u Ligi šampiona.

Crna Gora, dakle, za 16 godina nije uspjela da dočeka evropski fudbal, a još katastrofalnija situacija je u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Iako ima nekoliko čuvenih fudbalskih imena ta zemlja od 1999. godine - od kada ima predstavnike u kvalifikacijama - nikada nije dočekala da neki njen klub zaigra u grupnoj fazi Uefinih takmičenja.

Farska Ostrva su dočekala Evropu ove godine, u bližoj prošlosti i Gibraltar (Linkoln Red Imps) i Luksemburg (Didelanž), a među osam zemalja koje i dalje sanjaju tako nešto - osim Crne Gore i BiH - još su i Andora, Malta, San Marino, Island, Vels i Sjeverna Irska.

Bonus video: