Rudarov zalog su mladost i entuzijazam

Pljevljaci sa omladincima igrali dopadljivo u startnim porazima, za realizaciju šansi čeka se dolazak napadača iz Gane

4641 pregleda 243 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Ponos fudbalskog sjevera, pljevaljski Rudar sa dva naslova šampiona i četiri trijumfa u Kupu Crne Gore, jedan od samo četiri tima koji je redovan prvoligaš od 2006. (uz Budućnost, Sutjesku i Petrovac) - startovao je ove sezone sa oba poraza.

Pljevljaci su u tranziciji, u hroničnoj besparici, ali zahvaljujući entuzijazmu nove uprave ne odustaju od borbe da klub vrate starim stazama uspjeha. U Rudaru su svjesni teškog stanja, posebno nakon odlaska čak 15 fudbalera u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj su tek u baražu izborili opstanak.

Ipak, ne sumnjaju da će prebroditi sve teškoće i da će klub opet biti na nivou borbe za domaće trofeje.

Rukovođenje klubom preuzeo je nekadašnji proslavljeni golman Rudara Miloš Radanović, koji je vodio ekipu do obje titule i dva pehara u Kupu, a sjajanim odbranama zaslužan je i za prvu duplu krunu u crnogorskom fudbalu, pošto su u 2010. godine Pljevljaci osvojili i prvenstvo i Kup.

"Situacija je takva da Rudaru ne nedostaje samo strpljenja, volje i ljubavi. Naravno, i stručni štab na čelu sa Nedeljkom Vlahovićem uživa nepodijeljeno povjerenje, a i u Pljevljima ne nedostaje podrške prijatelja kluba, naročito od rukovodstva Opštine i najjačih firmi. Za nas je najvažnije da u što boljoj poziciji dočekamo početak naredne godine i novi budžet. U tom slučaju moći ćemo da računamo i na pojačanja ukoliko budu potrebna. Uprkos porazima od Arsenala i potom od Jedinstva, nismo nadigrani, ali je zakazala realizacija. Arsenal je slavio zahvaljujući golu Bobana Đorđevića, sjajnom u stilu Ibrahimovića, a protiv Jedinstva smo baš previše promašili. No, važno je da imamo igru", kazao je Radanović, koji uz funkciju predsjednika u klubu radi i kao trener golmana.

U 3. kolu, u subotu, Pljevljaci će prve bodove tražiti protiv Budućnosti. U Pljevljima ne kriju dozu optimizma.

"Radi se zaista dobro, ali ekipa je najmlađa u ligi. Andrija Bulatović ima 16 godina, Stefan Golubović 17, a Arsenije Čepić 18 godina. Mi smo odlazak 15 igrača nadomjestili pojačanjima ali i šansom koju smo dali omladincima iz našeg pogona. Dogovorili smo dolazak napadača iz Gane, Bizmarka Apije, ali Crna Gora nema ambasadu u Gani, pa se kasni sa potrebnim dozvolama. U svakom slučaju priključiće se ekipi i prije kraja prelaznog roka 7. avgusta. Apija je igrao u Lučanima i ostavio je odličan utisak pa se nadamo da će pogađati i u našem dresu. Pojačali smo se u međuvremenu i desnim bekom Aleksandrom Milićem, koji je prije inostranstva igrao za Petrovac", kaže predsjednik Rudara.

Miloš Radanović je ostavio neizbrisiv trag u Rudaru, ali je branio i u prvoligašima iz Srbije, Irana, sa Kipra. Pamte se i njegovi golovi, čak sedam u sezoni 2014/2015, kao i odbranjeni ali i realizovani penal protiv Budućnosti u finalu Kupa Crne Gore.

"Nekako su mi u najljepšem sjećanju ta finala Kupa, branio sam u dva i oba dobio. Sada to iskustvo prenosim golmanima u Rudaru, ali zabrinjava podatak da je sve manje djece na treninzima, iz Pljevalja se masovno iseljava. No, na nama je da stvorimo što bolje uslove, već danas će početi obnova vještačke trave na dva terena, uskoro će se i trening centar Borovica dobiti stadion sa vještačkom podlogom, reflektore... Na moju inicijativu to su dogovorili Opština Pljevlja i FSCG. Inicirao sam sastanak rukovodstva FSCG i predsjednika Dejana Savićevića sa prvim čovjekom naše Opštine, Dariom Vranešom, i čelnicima i stručnjcima iz Sportskog centra u Pljevljima. Rudaru su izrazili nepodijeljenu spremnost da pomognu", naglasio je Radanović.

Kadet Balša Radanović talentom i radom kuca na vrata prvog tima

Ljubav prema Rudaru Milošu Radanoviću ne ostavlja previše vremena za bilo šta drugo kada nije na terenu i radu sa ekipom, slijede administrativne obaveze.

"Muhamed Gerina uglavnom vodi računa oko papira, ali volimo Rudar i nećemo žaliti truda. Eto, već su se iz našeg pogona sjajnim na startu pokazali Arsenije Čepić, Stefan i Aleksa Golubović. Dali smo šansu velikom broju mladića iz Pljevalja", kaže Radanović.

Na klupi je u startnoj utakmici bio i tvoj sin Balša Radanović, da li će i on dobiti šansu?

"Svakako! Talentovaniji je od mene, dobio je ponudu i bio 15 dana u Crvenoj zvezdi, ali sa tek 16 godina smatram da mu je rano za tako jaku konkurenciju. Dobijao je i pozive za crnogorsku repezentaciju, ali nažalost nema državljanstvo. Rođen je na Kipru, a tamo su u pasošu moje supruge upisali kao zemlju državljanstva Srbiju. Eto, djed i baba, roditelj i njegova sestra su crnogorski državljani, ali mi nikako ne uspijeva da mi i sin dobije naše državljanstvo", zaključio je Radanović.

Bonus video: