Trenerska elita se okupila u Nionu: Želimo da unaprijedimo fudbal

"Niko bolje ne razumije igru od onih koji su na terenu. Treneri žele da unaprijede fudbal, da se ova igra razvija u pravom smjeru", kazao je Ferguson
0 komentar(a)
treneri, Foto: Uefa.com
treneri, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 31.08.2017. 09:59h

Najbolji i najtrofejniji fudbalski treneri najvećih evropskih klubovi okupili su se u Nionu, sjedištu UEFA, na 19. Elitnom fudbalskom forumu, da bi razmijenili poglede, ideje i mišljenja o aktuelnoj situaciji u najpopularnijem sport.

Forumom je predsjedavao Aleks Ferguson, a u opuštenim diskusijama učestvovali su, između ostalih, Žoze Murinjo, Zinedin Zidan, Masimilijano Alegri, Rafa Benites, Unai Emeri, Ernesto Valverde, Leonardo Žardim, Eduardo Beriso...

U razgovorima je zaključeno da je osnova uspjeha dva Uefina klupska takmičenja - povratak ofanzivne igre, koja je u Ligi šampiona prošle sezone donijela 380 golova, ili rekordnih 3,04 po utakmici.

Razgovaralo se i o suđenju, uvođenju video-tehnologije, dužini transfer perioda, ulozi agenata u modernom fudbalu...

"Niko bolje ne razumije igru od onih koji su na terenu. Treneri žele da unaprijede fudbal, da se ova igra razvija u pravom smjeru", kazao je Ferguson.

Slavni treneri imali su i diskusiju u kojoj su razmjenjivali mišljenja sa bivšim igračima Ćavijem Alonsom, Leonardom, Peterom Šmajhelom, Klarensom Sidorfom, Dejanom Stankovićem, David Trezegea i Havijer Zaneti, a tom sastanku je predsjedavao predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin.

"Bilo je mnogo znanja u jednoj prostoriji. UEFA želi da čuje šta igrači imaju da kažu, a mi smo tu da prenesemo bogato iskustvo", rekao je Dejan Stanković.

“There was a lot of expertise in the room,” said Stanković, the former Serbian captain who is now working for UEFA as a football development advisor. “UEF

Bonus video: