Sutjeska probila dno

Blamaža Nikšićana u Andori najveća je u moru koje su minulih godina trpjeli crnogorski timovi na evropskoj sceni. Koga je sve Sutjeska "prevazišla"?

11920 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Foto: Santa Koloma
Foto: Santa Koloma

Taman kada smo mislili da smo sve vidjeli, da ništa više ne može da nas iznenadi, Sutjeska nas je demantovala - izgubila je 3:0 u Andori i ispala iz 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Ni dva gola prednosti iz prve utakmice nisu bila dovoljna, fudbaleri Santa Kolome su naspram crnogorskog vicešampiona i osvajača Kupa djelovali kao moderan evropski tim - na kraju su i popadali od sreće nakon najveće pobjede u istoriji.

Rezultat je poražavajući za Nikšićane i za crnogorski fudbal, ali što je najgore, nije samo rezultat - izdanje Sutjeske na Pirinejima je definitivno jedno od najgorih koje je viđeno u posljednje vrijeme. Ne samo u crnogorskom, nego u fudbalu uopšte...

I to bi bilo - to, tek je počeo avgust, Crna Gora više nema predstavnika na evropskoj sceni. Budućnost je primila pet golova na Islandu, nije mnogo bolji utisak ostavila ni protiv Struge, iako je rezultatski bilo neizvjesnije, Arsenal u revanšu protiv Alaškerta primio šesticu kod kuće, ali dno je, ipak, probila Sutjeska.

Blamaža u Andori najveća je u moru koje su minulih godina trpjeli crnogorski timovi.

Koga su to Nikšićani večeras "prevazišli"?

Spisak teških, ubjedljivih, razočaravajućih izdanja naših predstavnika u Evropi, podugačak je.

Mogren je 2010. izgubio dva puta po 6:0 od Kopenhagena u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je danski tim ipak bio prejak, a bio je to period kada su se naši klubovi, pa i Mogren, Rudar, lako obračunavali sa predstavnicima Andore, pa čak i Malte, San Marino da ne spominjemo.

Čelik je 2012. i 2013. imao neke "egzotične" poraze, i na kući i na strani, pamti se sedmica od ukrajinskog Metalurga iz Donjecka, u regularnost pojedinih utakmica otvoreno je sumnjala Uefa, koja je zvala neke fudbalere i na saslušanja. Ništa nije dokazano.

Ipak, u pitanju su bile godine kada su crnogorski klubovi imali kvalitet da naprave iznenađenja, pa i čuda u Evropi - Zeta, sada trećeligaš, došla je do plej-of faze kvalifikacija za Ligu Evrope, gdje je izgubila od 9:0 od PSV-a, ali se čak ni takav poraz, u takvoj fazi, protiv bivšeg prvaka Evrope, ne može smatrati neuspjehom, naprotiv.

Slično je i sa OFK Titogradom (tada Mladost), sada takođe trećeligašem, koji je 2013. i dao gol Sevilji u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (Rakitić i društvo slavili su 6:1 pod Goricom).

Isti taj OFK Titograd je, međutim, 2018. eliminisan od predstavnika Farskih Ostrva B36, što je bio bolan udarac, ali i upozorenje - "svi igraju fudbal", pa čak i Farani, a naš fudbal je nezaustavljivo krenuo ka dnu.

Timovi sa Farskih Ostrva još dva puta su bili kobni za crnogorske.

Kada je Budućnost 2021. u dva meča primila šest golova od Torshavna (rundu prije izgubila je 7:1 dvomeč od Helsinkija), bilo je definitivno jasno da smo na marginama, a tijesan poraz Sutjeske prošlog ljeta od Klaksvika (1:0, kući 0:0), sadašnjeg evropskog hita, očigledno nije bio neuspjeh, već realno stanje stvari.

Budućnost je ovog ljeta, krajem juna, primila pet golova na Islandu od Brejdablika, a nakon samo pola sata igre gubila je 4:0.

Ispadanje evropskog debitanta Arsenala od Alaškerta nije iznenađenje, ali jeste razočarenje utisak koji su Tivćani ostavili u revanšu (1:6).

Svi tim, ali i brojni drugi, jasni i glatki porazi i ispadanja, doveli su Crnu Goru na pretposljednje mjesto evropske ljestvice po učinku klubova u Evropi. Iza je samo San Marino, sa čijim se predstavnikom (ne prvakom), Kosmosom mučila Sutjeska u prošlom kolu.

A trećeplasirani tim lige Andore ipak je bio prejak.

I više nije pitanje je li Sutjeska, Budućnost, ili neko treći. Dno smo dostigli, dno smo i probili, šta je sljedeće?

Bonus video: