Uefa koeficijenti: Budućnost na 148. mjestu, Sutjeska 161, Dečić 382...

Iza Podgoričana i Nikšićana, između ostalih, nalaze se i atinski AEK, Hajduk iz Splita, BATE Borisov, Brondbi, Srajevo, Zrinjski, Olimpija iz Ljubljane, ali i klub koji je dvije godine zaredom bio bolji od Budućnosti - islandski Brejdablik

10809 pregleda 36 reakcija 16 komentar(a)
I dalje najbolje plasirani crnogorski klub: Fudbaleri Budućnosti, Foto: FK Budućnost
I dalje najbolje plasirani crnogorski klub: Fudbaleri Budućnosti, Foto: FK Budućnost

Kakvi su im nastupi u evropskim takmičenjima naši klubovi još i dobro stoje na Uefinoj rang-listi klupskih koeficijenata.

Po najnovijem rangiranju evropske kuće fudbala, za koje se računa učinak klubova tokom prethodnih pet godina u Ligi šampiona, Ligi Evrope i sada u Ligi konferencija, Budućnost se nalazi na 148. mjestu, dok je Sutjeska 161. na Starom kontinentu.

Tako su se naša dva najpoznatija kluba našla ispred KI Klaksvika (169), koji se ovog ljeta plasirao u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i već ima obezbijeđen najmanje nastup u grupnoj fazi Lige konferencija.

Iza Podgoričana i Nikšićana, između ostalih, nalaze se i atinski AEK, Hajduk iz Splita, BATE Borisov, Brondbi, Srajevo, Zrinjski, Olimpija iz Ljubljane, ali i klub koji je dvije godine zaredom bio bolji od Budućnosti - islandski Brejdablik.

Od ostalih crnogorskih klubova - Dečić zauzima 382. poziciju, Iskra je jednu ispod, dok je na 388. mjestu trenutni trećeligaš i prvi šampion Crne Gore Zeta.

Arsenal iz Tivta, Podgorica i OFK Titograd zauzeli su pozicije 417, 418 i 419.

Ipak, ono što je mnogo važnije i što na kraju određuje koliko će koja zemlja imati predstavnika u evropskim takmičenjima, jeste rang-lista nacionalnih šampionata.

A tu se iza Crne Gore nalaze samo dvije lige - Gibraltara i San Marina.

Najbolji evropski klub po Uefinim koeficijentima je aktuelni šampion Evrope Mančester siti, a prate ga Bajern, Real, Čelsi i Liverpul. Top 10 kompletirali su Pari Sen Žermen, Mančester junajted, Inter, Roma i Juventus.

Iz regiona najbolje plasirani su Dinamo Zagreb (38) i Crvena zvezda (44).

Kada su lige u pitanju Top 5 čine englseka Premijer liga, španska La liga, italijanska Serija A, njemačka Bundesliga i holandska Eredivisie.

Bonus video: