Bilo bi ljekovito da barem neko preuzme odgovornost

Bez komentara iz Sutjeske nakon fijaska u Andori i još jednog evropskog poniženja. Trener Nenad Brnović se nije javljao na telefon, ni traga ni glasa od reakcije iz uprave kluba. Oglasio se samo savjetnik za transfere i sportska pitanja, Igor Ćulafić, statusom na Fejsbuku - “samo istine radi”. A kakva je istina, i Sutjeske i crnogorskog fudbala, vidjelo se u četvrtak na Pirinejima

20104 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Slavlje je bilo uzaludno: Fudbalerima malo je u Andori bila i pobjeda od 2:0 u prvom meču, Foto: FK Sutjeska
Slavlje je bilo uzaludno: Fudbalerima malo je u Andori bila i pobjeda od 2:0 u prvom meču, Foto: FK Sutjeska

Da je crnogorski fudbal dotakao dno, od ranije je poznato. Da kvaliteta nema, ali ni ritma, energije u to možemo da se uvjerimo na utakmicama domaćeg šampionata. Da se klubovi i igrači svakog ljeta brukaju u Evropi, to je već postalo pravilo.

A posljednja razglednica na kojoj je pisalo da je ovdašnji fudbal u katastrofalnom stanju poslata je u četvrtak iz Andore. I stigla je na adresu Sutjeske, u Nikšiću. Santa Koloma je ekipi Nenada Brnovića održala čas fudbalske igre, pokazala kako se pristupa utakmici, uz borbenost, energiju, želju, brzinu... sve ono čega nije bilo u ekipi Sutjeske.

I dok se mediji bave izvještajima i odjecima blamaže na Pirinejima, izjava iz tabora Sutjeske nakon meča nije bilo. Trener Nenad Brnović se juče po povratku iz Andore nije javljao na telefon. Nije se, naravno, oglasila ni uprava kluba. Niko ko bi preuzeo odgovornost.

A i čelnici kluba snose krivicu za očajno izdanje osvajača Kupa, koje je bilo gore čak i od najnižih mogućih crnogorskih klupskih fudbalskih standarda. Stoga, još nema odgovora na pitanje zašto je ekipa izgledala tako poražavajuće, zašto je bio onakav pristup, zašto se fudbaleri nisu makar malo potrudili - zbog kluba i zbog sebe.

Oglasio se samo ovog ljeta imenovani savjetnik za sportska pitanja i transfere Igor Ćulafić, statusom na Fejsbuku. “Samo istine radi”, napisao je Ćulafić, ističući, između ostalog, da su svih sedam novih igrača dovedeni uz konsultacije i “aminovanje” trenera Brnovića.

A kakva je istina - i Sutjeske, i crnogorskog fudbala, vidjelo se prije dva dana na Pirinejima.

Očekuje se, ipak, da se narednih dana oglasi neko iz kluba - da li predsjednik Upravnog odbora Marko Mitrović (pa barem i saopštenjem), ili neko drugi. Ili možda čekaju da pobijede Arsenal u nedjelju, da možda slave protiv Jedinstva u narednom kolu, da se još jedna neslavna evropska epizoda lagano zaboravi, da sve krene da teče uobičajenim tokom...

Nakon još jednog debakla crnogorskog fudbala, ostaje domaće takmičenje, ali je jasno da više nema potrebe za pričama o tituli, Kupu ili duploj kruni. I ne odnosi se to samo na Sutjesku, slično važi i za Budućnost. Ta priča više ne prolazi, a o njoj govori i broj gledalaca na tribinama kada se igraju utakmice Prve crnogorske lige.

Domaći šampionat rijetko koga više zanima jer da bi se privukli navijači, klubovi treba nešto da ponude. Za početak - da barem izađu u javnost i preuzmu odgovornost. Bilo bi ljekovito jer uprkos svemu, Sutjeska je klub koji ima mnogo navijača.

Bonus video: