Crnogorska policija obavijestila Grke o dolasku navijača Dinama: Dopis sa brojem ljudi, markama automobila i tablicama

U sukobima navijača AEK-a u zagrebačkog Dinama, uoči prvog meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, stradala je jedna osoba, a nekoliko ih je i povrijeđeno

33407 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2023. 17:47h

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je na vrijeme obavijestilo grčke kolege o kretanju hrvatskih navijača, koji su se uputili na utakmicu AEK-a i Dinama u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Saopšteno je i da u sklopu međunarodne komunikacije, "policija Crne Gore obavijestila policije država na daljoj trasi da je sedmog avgusta između 3:00 i 6:00 časova na izlazu iz Crne Gore prema Albaniji detektovala 120 hrvatskih državljana u 21 vozilu."

U sukobima navijača AEK-a u zagrebačkog Dinama, uoči prvog meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, stradala je jedna osoba, a nekoliko ih je i povrijeđeno.

"Hrvatska policija je četvrtog avgusta 2023. godine sve prikupljene bezbjednosno-interesantne informacije o navijačima koji bi se mogli uputiti u Grčku, putem međunarodnih kanala Europola i Interpola, dostavila grčkoj policiji, ali i policijama ostalih država koje se nalaze na ruti proputovanja (Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu)", kazali su iz hrvatskog MUP-a.

"Naime, bezbjednosna saznanja ovakve vrste razmjenjuju se i s državama na očekivanoj trasi putovanja, a policija svake države zasebno procjenjuje kako će postupiti u odnosu na saznanja koja su joj dostavljena. U sklopu međunarodne komunikacije, policija Crne Gore obavijestila je policije država na daljoj trasi da je 7. avgusta između 3:00 i 6:00 sati na izlazu iz Crne Gore prema Albaniji detektovala 120 hrvatskih državljana u 21 vozilu. U ovom trenutku nemamo povratnih informacija grčke policije o postupanjima prema hrvatskim državljanima te se prikupljaju obaviještenja radi utvrđivanja svih okolnosti", saopštio je hrvatski MUP, a prenosi Indeks.

Crna Gora poslala dokument na dvije stranice, obavijestila o dolasku navijača

Atinska RTV SKAI objavila je informaciju da je dokument od dvije stranice stigao u ponedjeljak u sjedište policije Grčke (ELAS) kojim je crnogorska policija obavijestila da su "rizični navijači" iz Hrvatske, odnosno "opasni ljubitelji sporta", prešli granicu Crne Gore i da, po svemu sudeći preko Albanije, putuju za Atinu, na utakmicu AEK-Dinamo.

U javnost izlaze nove činjenice o dolasku hrvatskih huligana zagrebačkog Dinama u Grčku, a SKAI otkriva da u obavještenju crnogorskih vlasti piše:

"Poštovane kolege, 7. avgusta 2023. godine u vremenu od 03:00 ponoći do 06:00 časova ujutru sa granične stanice Božaj, na izlasku iz Crne Gore, crnogorski policajci su provjeravali državljane Republike Hrvatske – oko 120 mladih – za koje smo pretpostavili da putuju u Grčku da gledaju fudbalsku utakmicu AEK - Dinamo Zagreb", piše u tekstu koji je stigao grčkoj policiji.

U tom dopisu su zatim podaci i broj ljudi, kao i marke automobila i njihove registarske tablice.

SKAI prenosi da je osoba koja se bavi tim slučajem, rekla da "jedino što nismo znali je koji broj cipela nose".

Povodom sinoćnje tuče navijača AEK-a i Dinama iz Zagreba, koja je za posledicu imala pogibiju jednog Grka od uboda nožem, ranjavanje još osam osoba i masovno hapšenje skoro stotinu izgrednika, policija Grčke je izdala saopštenje.

Navedeno je da se u ponedeljak, 7. avgusta, uveče 100-120 navijača Dinama, zajedno sa svojim grčkim navijačima-saradnicima, okupilo u Atini, nedaleko od mjesta gdje su bili navijači AEK-a, te su "uslijedili incidenti između navijača dva tima, koji su bacali rakete, improvizovane zapaljive naprave i druge predmete, kamenje, a koristili su i improvizovane palice".

Incidenti su se dogodili sat i po pošto je tim iz Zagreba završio trening i napustio teren, u pratnji policije.

Na lice mjesta izašle su jake policijske snage koje su suzbile tuču, a "brzo su onesposobile i uhapsile ukupno 98 osoba umiješanih u incidente".

Preliminarnu istragu sprovodi Uprava za bezbjednost Atine, dok se istraga za identifikaciju dodatnih počinilaca i svaki drugi aspekt slučaja intenzivno nastavlja, piše u saopštenju policije.

Ministar unutrašnjih poslova Janis Ikonomu je izjavio saučešće zbog pogibije Grka u tuči i konstatovao da "nažalost još nismo uspjeli da pobijedimo navijačko nasilje", ali "u tome ćemo istrajati, radeći sistematičnije i intenzivnije" za šta je "očigledno potrebno nam je mnogo više, na svakom nivou: sportskom, obrazovnom, obrazovnom, političkom i šire društvenom".

To je "dubok, radikalan i panevropski problem, jer su u ovom slučaju uključeni sljedbenici klubova iz različitih država, koji su uspostavili međunarodne mreže nasilja i aktivni su u mnogim zemljama", ukazao je ministar.

"Vlada i nadležni organi, na čelu sa Grčkim fudbalskim savezom, preduzimaju sve neophodne mjere i u stalnim su konsultacijama sa svim uključenim organima, jer se u narednim satima i danima čeka održavanje važnih utakmica UEFA na tlu Grčke", izjavio je Ikonomu.

On je ukazao da "što se tiče prelaska navijača zagrebačkog Dinama preko granice sa Grčkom, njihovog putovanja unutar Grčke i njihovog eventualnog dolaska na mjesto incidenata, neću se ustručavati: događaj je nedopustiv i neprihvatljiv, jer je očigledno ispod mogućnosti i dokazane sposobnosti grčke policije koja je, iako je brzo pristupila privođenju i hapšenju 98 osoba, podbacila u oblasti prevencije i odvraćanja".

Ministar je naveo da je zato dao naređenje načelniku Grčke policije, general-potpukovniku Lazarosu Mavropulosu, da odmah pristupi akcijama, a kao prva je navedeno smjenjivanje načelnika Poddirekcije za borbu protiv nasilja u sportskim objektima i da se stavi na raspolaganje zvanilnicima interne istrage.

Suspendovani su i šefovi saobraćajnog odjeljenja Janjine, na sjeveru Grčke, kod granice s Albanijom, zatim odjeljenja za saobraćaj na autoputu Antirio - Janjina, odjeljenje za saobraćaj na autoputu Atina-Solun, kao i drugi, ukupno sedam viših policijskih zvaničnika.

Ministar je naredio sprovođenje i brz završetak interne istrage o događajima od ulaska navijača u Grčku i potom, da bi se "dužne odgovornosti mogle identifikovati i pripisati, na svakom nivou i u bilo kojem obliku".

Bonus video: