Kreće Premijer liga: Od Sitijevog motiva zavisi sve

Aktuelni šampion Mančester siti na startu gostuje Barnliju, povratniku u elitu (večeras od 21 sat). “Građani” ponovo favoriti za pehar, nadaju se pojačani Mančester junajted, Arsenal, Liverpul, Čelsi...

14175 pregleda 0 komentar(a)
Svi jure Siti i Gvardiolu: Izazivači Arteta, Poketino, Ten Hag, Hau i Klop, Foto: Reuters
Svi jure Siti i Gvardiolu: Izazivači Arteta, Poketino, Ten Hag, Hau i Klop, Foto: Reuters

Prvak Engleske nije dobro otvorio sezonu, poražen je u nedjelju od Arsenala u Komjuniti šildu, ali za klub kakav je Mančester siti teško da to može da predstavlja problem.

Trofej je odnesen u sjeverni London, a večeras počinje jedno od tri takmičenja u kojima “građani” brane trofej - startuje Premijer liga, najuzbudljiviji, najbogatiji i najbolji nacionalni šampionat na svijetu.

Siti kao aktuelni prvak ima privilegiju da na premijeri gostuje povratniku u elitni rang - Barnliju (21 sat) na čijoj klupi sjedi legenda kluba iz Mančestera Vensan Kompani. Jasno je ko je favorit na “Tarf Muru”, ali ne samo to - Siti je opet glavni kandidat za titulu, jedina dilema je da li poslije svih pehara posljednjih godina i pohoda na evropsku krunu Pep Gvardiola i njegova mašinerija imaju dovoljno gladi i motivacije...

Gvardiola ne bi bio to što jeste kada bi mnogo obećavao, tako je na konferenciji za medije pred duel sa Barnlijem poručio da su prošla sezona i osvojena tripla kruna nešto što je neponovljivo.

- Tripla kruna je nešto što se dogodi jednom u životu. Rekao sam igračima da zaborave sve to i da gledaju nešto novo, neki drugačiji izazov - rekao je Gvardiola.

Potom je Katalonac bio slikovit:

- Popeli smo se na najvišu planinu, ali sada silazimo sa nje. Krećemo ponovo, sa sličnim namjerama i znamo da će biti mnogo poteškoća. Ipak, naša igra, mentalitet i ponašanje će diktirati tempo. Neke stvari nećemo nikada zaboraviti, ali sada krećemo od nule, više niko neće pričati o prošloj sezoni - dodao je Katalonac.

Da li će Siti ove sezone imati jaču i veću konkurenciju nego prošle - to je glavno pitanje kojim se bave analitičari na Ostrvu. Arsenal je prošle sezone do sedam-osam kola prije kraja natjerao “građane” da idu do maksimuma, utisak je da su “tobdžije” sada i za nijansu jače, ali se očekuje i iskorak Mančester junajteda u drugoj godini menadžera Erika ten Haga, te Liverpula i Čelsija koji su u sezoni 2022/23. potpuno podbacili. “Redsi” nisu stigli do Lige šampiona, a “plavci” uopšte ni ne igraju evropska takmičenja...

- Premijer liga je najjača liga. I kada vam neke stvari izgledaju jednostavne - nisu. Ne postoji lak protivnik, ne postoji lako gostovanje i ne postoji garancija da ćete ispuniti ciljeve. Kontinuitet je sve, mi smo ga imali prošle godine, ali ga je imao i Arsenal koji je bio fenomenalan. Natjerao nas je da damo sve što imamo da bismo odbranili titulu - istakao je Gvardiola.

Siti je napustio Ilkaj Gindogan (u Barselonu po isteku ugovora), Rijad Marez je pošao u Saudijsku Arabiju (Al Ahli), a stigla su dva Hrvata - Mateo Kovačić i toliko iščekivani lijevi štoper Joško Gvardiol. Prelazni rok traje do kraja avgusta, nije isključeno ni da Siti pojača Lukas Paketa iz Vest Hema, ali ni da ode Bernardo Silva. Ipak, Portugalac i Kajl Voker, kojeg je dugo želio Bajern, bliži su novom ugovoru nego da napuste redove aktuelnog evropskog šampiona.

- Očekujem žešću borbu za titulu ove sezone. Junajted je sve bolji, Arsenal takođe, siguran sam da će napredovati i Liverpul, Čelsi, Njukasl, Totenhem... Samo jedan može do titule, ali kompletna liga utiče na borbu za trofej - kazao je Pep.

Junajted je u odnosu na prošlu sezonu jači za golmana Andrea Onanu, te doskorašnjeg vezistu Čelsija Mejsona Maunta i talentovanog napadača Atalante Rasmusa Hojlunda. Za ovaj trio su “crveni đavoli” platili oko 200 miliona eura i sigurno će biti još pojačanja - trebalo bi da stigne štoper Žan-Kler Todibo iz Nice kao zamjena za Harija Megvajera koji ide u Vest Hem.

Arsenalovo najveće pojačanje je Deklan Rajs koji je plaćen skoro 120 miliona, nova imena su još Kai Haverc i Jurijen Timber - za njih je londonski klub dao preko 230 miliona. Upola manje je, makar do sada, potrošio Liverpul (Aleksis Mekalister je stigao za 42, a Dominik Soboslaj za 70 miliona), a preko 200 miliona je uložio Čelsi. Najzvučnija imena na “Stamford bridžu” su svakako Kristofer Enkunku (60 miliona, Lajpcig), Aleks Disasi (45, Monako) i Nikolas Džekson (37, Viljareal)...

PREMIJER LIGA, 1. kolo

Petak

21h Barnli - Mančester siti

Subota

13.30h Arsenal - N. Forest

16.00h Bornmut - Vest Hem

16.00h Brajton - Luton

16.00h Everton - Fulam

16.00h Šefild junajted - K. Palas

18.30h Njukasl - Aston Vila

Nedjelja

15.00h Brentford - Totenhem

17.30h Čelsi - Liverpul

Ponedjeljak

21.00h Mančester junajted - Vulverhemton

Bonus video: