El klasiko, bitka Rijada i Džede, najveći klub Azije: Sve što treba da znate o Pro ligi Saudijske Arabije

Utakmicom Al-Ahli - Al-Hazem, večeras (20h) počinje prvenstvo koje je dolaskom mnogih velikih zvijezda ovog ljeta uzdrmalo planetu

21991 pregleda 8 komentar(a)
Novu sezonu otvara Al-Ahli kojeg su između ostalih pojačali Firmino, Marez i Mendi, Foto: Roberto Firmino (Instagram)
Novu sezonu otvara Al-Ahli kojeg su između ostalih pojačali Firmino, Marez i Mendi, Foto: Roberto Firmino (Instagram)

Ranije ove godine, Al-Ahli je pobijedio Al-Hazem (1:0) - taj meč Druge lige u Saudijskoj Arabiji za ostatak svijeta prošao je neopaženo.

Isti rivali, sada u Pro ligi najveće zemlje Arabijskog poluostrva, večeras (20h) će otvoriti novu sezonu. Ovog puta priča je potpuno drugačija.

Klubovi iz Saudijske Arabije uzdrmali su fudbalsku planetu ovog ljeta, mnoge velike zvijezde stigle su u Pro ligu, pa je jasno da će od sada i ona biti na radaru mnogi koji prate fudbal.

Upravo je Al-Ahli, jedan od onih koji je napravio top tim, pošto su u Džedu stigli Roberto Firmino, Eduard Mendi, Rijad Marez, Alan Sen Maksiman, Frank Kesi i trener Matijas Jajsle.

Osim njih među zvijezdama koje će zabavljati navijače u ovoj bogatoj zemlji još su i Kristijano Ronaldo (Al Nasr, prvi od velikih imena stigao u Pro ligu), zatim njegovi saigrači Sadio Mane i Marcelo Brozović, pa "Zlatna lopta" Karim Benzena, Fabinjo, Ngolo Kante (Al-Itihad), Džordan Henderson i trener Stiven Džerard (Al-Etifak), dok će dres najvećeg azijskog kluba Al-Hilala nositi Kalidu Kulibali, Sergej Milinković Savić i Ruben Neveš.

'Ludnica' u Saudijskoj Arabiji krenula je dolaskom Ronalda
"Ludnica" u Saudijskoj Arabiji krenula je dolaskom Ronaldafoto: Reuters

Velik majstori su tu, a idealan je trenutak i za upoznavanje sa svim onim što čini Pro ligu Saudijske Arabije.

Pet veličanstvenih

Pomenuti Al-Ahli se možda tek vratio u Pro ligui, ali ovaj klub je jedan od pet najvećih u zemlji - uz Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Nasr i Al-Šabab.

Svakako najveće ime među njima je Al-Hilal, "azijski Real Madrid" i najtrofejniji klub na kontinentu (prošle godine igrao finale Lige šampiona) koji je ukupno četiri puta (najviše od svih) bio šampio Azije, a ima 18 šampionskih titula u Saudijskoj Arabiji.

Prate ga aktuleni prvak Al-Itihad (trenira ga Nuno Espirito Santo) i Al-Nasr sa po devet titula - Al-Šabab ima šest, Al-Ahli tri, Al-Etifak dvije i Al-Fateh jednu.

Zanimljivo, čak četiri velikana (Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Nasr i Al-Ahli) preuzeo je isti državni Fond u čijem vlasništvu se nalazi i engleski Njukasl.

Čini se i da će se šampionska trka voditi upravo između ova četiri tima.

El klasiko i drugi derbiji

Svaki meč između pomenutih timova je veliki derbi, ali jedan, ipak, se izdvaja - nazvan kao čuveni španski derbi između Reala i Barselo "El klasiko".

"Saudi El klasiko" je ujedno i duel dva velika grada Rijada i Džede, a igraju ga velikani Al-Hilal i Al-Itihad. Njihov prvi veliki duel u novoj sezoni zakazan je već za 1. septembar.

Osim najvećeg derbija postoje i lokalni, pa se Al-Hilal za slavu prijestonice Rijada bori brotiv Al-Nasra, a njihov rival iz istog grada je i Al-Šabab.

S druge strane, derbi Džede igraju Al-Itihad i Al-Ahli.

Osim ova dva najveća grada Sadijske Arabije, titula je stigla samo još u Damam (Al-Etifak) i Al-Hasu (Al-Fetah).

Rekorderi

Kako su ranijih godina strani igrači rijetko dolazili u Saudijsku Arabiju, rekorde uglavnom i dalje drže domaći fudbaleri. Najbolji strijelac svih vremena je Madžid Abdula, koji je svih 189 golova postigao u dresu Al-Nasra.

Najviše nastupa u ligi ima Mohamed Al-Dejea - nekadašnji golma Al-Taija i Al-Itihada upisao je 406 nastupa u Pro ligi.

Ipak, kako je ovo takmičenje postajalo sve jače, tako se još od 2014. čeka da "zlatnu kopačku" za najboljeg strijelca osvoji neki lokalni momak. Posljednji kojem je to pošlo za rukom bio Naser Al-Šamrani iz Al-Hilala.

Bonus video: