Vladimir Janković: Utakmice će nam sve reći

Novi trener Sutjeske Vladimir Janković za “Vijesti” govori o dolasku u Nikšić i poslu koji ga čeka kraj Bistrice

22599 pregleda 11 komentar(a)
Vladimir Janković spreman za izazov, Foto: BORIS PEJOVIC
Vladimir Janković spreman za izazov, Foto: BORIS PEJOVIC

U Sutjesci Meridianbet je posljednjih desetak dana stanje bilo turbulentno. Nakon fijaska u Evropi i eliminacije od Santa Kolome u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije klub se razišao s trenerom Nenadom Brnovićem i umjesto njega angažovao Vladimira Jankovića, koji se nakon godinu vratio u crnogorski fudbal.

Jankoviću će asistirati Boris Miličković i Stefan Tomašević, novi fitnes trener je Marko Jevremović, dok je dosadašnjeg trenera golmana Zorana Radovića naslijedio Dragoslav Albijanić. Umjesto Ivana Janjuševića tim-menadžer je Željko Perović.

Janković je u karijeri radio u kijevskom Dinamu, bio je u Bežaniji, vodio Voždovac, bio je asistent Vladanu Milojeviću u Čukaričkom, kiparskoj Omoniji, grčkom Panioniosu i Crvenoj zvezdi. U Crnoj Gori je vodio OFK Titograd, Petrovac i Dečić, a u Sutjesku dolazi nakon angažmana u litvanskom Riteriju.

U razgovoru za “Vijesti” Janković je govorio o dolasku u Nikšić i poslu koji ga očekuje kraj Bistrice. A s obzirom na to da još nije licenciran, neće voditi ekipu u večerašnjem (20) meču protiv Jedinstva u Bijelom Polju, već će debitovati za sedam dana protiv Budućnosti kraj Bistrice.

„Svaki klub je kroz istoriju prolazio kroz ovakve situacije. Jedan neuspjeh ne određuje veličinu kluba, njegovo postojanje i budućnost. Trener ne može stalno da pobjeđuje, nekada i gubi. Trener utiče na jedan dio okolnosti, ali postoje i druge na koje objektivno ne može da utiče, a pripisuju se njemu kao strategu. Tako da, zašto ne bih prihvatio poziv“, objašnjava Janković.

Tim je bio poljuljan nakon eliminacije od Santa Kolome, a Janković će sa stručnim štabom pokušati da ga što prije vrati na pravi put.

„Ekipa djeluje dosta solidno. Nismo mogli da uradimo testiranja, jer su igrači u takmičarskom periodu. Sve će nam utakmice reći i donijeti. Očekujem da ekipa iz kola u kolo bude bolja. Trenutno stanje je onakvo kako ga je javnost vidjela, a ja sam tu da te stvari popravim, da budu bolje. I vjerujem da će biti bolje.“

Sezona je počela prije mjesec, Sutjeska je odigrala sedam utakmica, a prelazni rok je završen. Janković će morati da radi s igračkim kadrom koji je naslijedio.

„To je teško i izazovno za svakog trenera. Najbolje za trenera je kad može da provede duži vremenski period s ekipom, da ima povjerenje kluba, da može da uspostavi klupsku filozofiju. Da na osnovu toga bira igrače. Crna Gora je specifična, zato što iz male populacije treba da iscrpi kvalitetne igrače, a da uz to ima pravo samo na četiri stranca - tri na terenu, jednog na klupi, i da ima obavezu bonus igrača. Ovdje svako svakog poznaje, većina igrača koji nešto znače su igrali u svim klubovima. Samo je pitanje momenta da li će naredne sezone neko više novca da im ponudi“, navodi Janković.

Trener Sutjeske govorio je i o situaciji u crnogorskoj ligi.

„Tu su najbolji crnogorski igrači koji nisu našli angažman u inostranstvu. Ima poneki stranac, uglavnom s naših prostora, par Argentinaca... Pitanje je samo ko će da dovede više domaćih kvalitetnih igrača i da sastavi ekipu. Ovdje generalno u timovima ne postoji kontinuitet od dvije, tri ili četiri sezone, da imate oformljen kostur. Ako hoćemo da pričamo o kvalitetu, moramo da znamo da je sport, a naročito timski kao što je fudbal, stvar procesa, kontinuiteta, kvalitetne infrastrukture, fudbalske akademije, kvalitetnih sportskih direktora u akademijama, kvalitetnih kadrova koji imaju veliko trenersko iskustvo koje mogu da prenesu. To je stvar i materijalnih mogućnosti klubova, da mogu mlade timove da vode na turnire u Evropi, da igraju sa značajnim timovima i da imaju jasne repere s kakvim kvalitetom raspolažu“, zaključio je Janković.

Očekujem da navijači podrže klub

Zbog skandiranja navijačke grupe Vojvode, koja je pred finale Kupa prošle sezone uzvikivala “Nož, žica, Podgorica”, Sutjeska odrađuje kaznu koju je ranije izrekla Disciplinska komisija FSCG.

Današnji meč u Bijelom Polju je posljednji u gostima na kojem neće biti navijača Sutjeske, dok će u Nikšiću tribine biti prazne protiv Budućnosti i Mladosti Lob.bet. Tek u 9. kolu, protiv Rudara, kapije istočne tribine u Nikšiću će biti otvorene.

„Očekujem da navijači daju podršku klubu. Sastavni dio kluba su igrači i trener. Klub je iznad svega. Navijači podržavaju klub, a ako smatraju da je moj dolazak i trenutna situacija neki dodatni razlog za to, utoliko bolje“, rekao je Janković.

Bonus video: