PSŽ i Mbape - još jedna epizoda sa srećnim krajem

Hronologija odnosa između Kilijana Mbapea, Pari Sen Žermena i Real Madrida

12621 pregleda 3 komentar(a)
Mbape na "Parku prinčeva" tokom meča sa Lorijenom na otvaranju nove sezone, Foto: Reuters
Mbape na "Parku prinčeva" tokom meča sa Lorijenom na otvaranju nove sezone, Foto: Reuters

Šesta godina, ko zna koja po redu epizoda fudbalske sapunice i još jednom - makar i prividno - srećan kraj.

Nakon što se činilo da je Kilijan Mbape konačno čvrsto odlučio da napusti Pari Sen Žermen, stigao je novi obrt - najbolji francuski fudbaler potpisaće novi ugovor sa klubom sa "Parka prinčeva".

Ovog puta, međutim, ugovor ima i usmeni dogovor između dvije strane, a on je takav da PSŽ - bez obzira na produžetak vjernosti - narednog ljeta neće praviti problem Mbapeu da ide ukoliko neki klub ponudi odgovarajuće obeštećenje.

Na taj način bogati vlasnici kluba iz Pariza, predvođeni Naserom Al Kelaifijem, željeli su da se obezbijede da na ljeto kada bi Mbapeu istekao aktuelni ugovor ne izgube najvredniju zvijezdu besplatno.

Mbape je u PSŽ stigao 2017, a još tada je bio želja Real Madrida, koji se kao "negativac" u ovom odnosu pojavljivao praktično svake godine.

Hronološki sve je izgledalo ovako...

Jul 2017: Prvo interesovanje Reala

Mladi Kilijan Mbape "eksplodirao" je u sezoni 2016/17 kada je sa svega 17 godina postigao 15 golova u Ligi 1 i šest u Ligi šampiona. Bilo je to u super Monaku sa nekoliko sjajnih fudbalera poput Bernarda Silve, Fabinja, Radamela Falkaoa...

Već tada pojavila se informacija da Real želi tinejdžersku senzaciju iz kneževine i to za 160 miliona eura. Ipak...

Avgust 2017: Mbape je "svetac"

Priliku da najveća nada francuskog fudbala ostane u domovini nije propustio PSŽ. Istog ljeta kada je na "Park prinčeva" stigao Nejmar, "sveci" su iz Monaka doveli i Mbapea.

Kilijan je najprije stigao na pozajmicu, uz opciju da u Parizu ostane do 2022.

April 2021: Florentino obećava da će dovesti svjetskog šampiona

Ubrzo je Mbape izrastao u superzvijezdu PSŽ-a, srušio je mnoge klupske rekorde, a Francusku je vodio do svjetske titule u Rusiji. Činilo se da je sve idealno na obalama Sene, a onda je mir narušio Florentino Peres.

Predsjednik Real Madrida obećao je u jednoj tv emisiji da će pokušati da dovede Mbapea.

"Budite mirni, s vremena na vrijeme Realu su potrebne promjene", rekao je tada Florentino.

Avgust 2021: Realova ponuda od 160 miliona

U međuvremenu Al Kelaifi je bio siguran da Mbape ne ide nigdje, a onda je iz Madrida stigla ponuda od 160 miliona eura. Odnosi između Mbapea i kluba već su bili pomalo narušeni, a očigledno da je Real "namirisao krv".

PSŽ je pokušao da ubijedi svog igrača da potpiše novi ugovor (aktuelni mu je isticao na ljeto 2022), ali u tome nije uspio. Ipak, odbio je ponudu Reala.

Maj 2022: Kilijan ostaje vjeran PSŽ-u

Cijela sezone 2021/22 protekla je u neizvjesnosti oko Mbapeovog statusa u Parizu - vlasnici PSŽ-a rizikovali su da bez obeštećenja ostanu bez njega, ali onda kada se činilo da Real ovu priliku neću propustiti, stigla je olakšavajuća vijest za navijače francuskog kluba.

Kilijan Mbape je u maju potpisao novi ugovor do 2025, a zapravo se radio o ugovoru do 2024. sa opcijom produžetka saradnje. Navodno je i Mbape dao riječ PSŽ-u da će prije isteka dvogodišnjeg ugovora aktivirati klauzulu i produžiti do 2025.

Jun 2023: "Neću aktivirati klauzulu"

Ipak, prolazila je još jedna razočaravajuća sezona na evropskoj sceni, Mbape se ljutio i zbog toga što nije stigao Robert Levandovski, ali i zbog njegovog lika na sezonskim ulaznicama za narednu sezoni, a onda je sve šokirao u maju ove godine.

Mbape je obavijestio PSŽ da neće iskoristiti pomenutu klauzulu i da neće produžiti ugovor do 2025. Sve to je značilo da bi 2024. mogao da ode bez obeštećenja.

Vlasnici kluba iz Pariza ponovo su drhtali da za veliku zvijezdu neće dobiti ni euro, dva mjeseca trajao je novi zaplet ove sage (čak je igrač bio i odstanjen iz kluba), a onda je naizgled sve ponovo riješeno, usmenim dogovorom sa početka priče.

Do novog ljeta i neke nove epizode u kojoj će glavne uloge biti Mbape, PSŽ i Real...

Bonus video: