Otkrio Vučinića, doveo Jovetića, sada uzima i Nikolu Krstovića

Pantaleo Korvino, sportski direktor Lećea, koji je bio na istoj funkcji i u Fiorentini, zauvijek je obilježio crnogorski fudbal

20985 pregleda 21 reakcija 4 komentar(a)
Na putu ka Lećeu: Nikola Krstović, Foto: FSCG
Na putu ka Lećeu: Nikola Krstović, Foto: FSCG

Ko je Pantaleo Korvino?

Ime sadašnjeg sportskog direktora Lećea vjerovatno ne znači toliko široj (vanitalijanskoj) fudbalskoj javnosti, ali u pitanju je čovjek koji je, na svoj način, zauvijek obilježio i crnogorski fudbal.

Na koji način - “otkrio” je Evropi najveće napadačke talente iz Crne Gore, a nakon dvije i po decenije - nastavlja to da radi.

Korvino je uvijek imao osjećaj za mlade igrače, naročito ofanzivce, a 2000. godine, tada je na istoj funkciji kao i danas, kao sportski direktor Lećea, doveo Mirka Vučinića, direktno iz Sutjeske, kao 16-godišnjaka.

“Imao sam malo usijanu glavu, ali Korvino je vidio moje kvalitete, koje drugi nisu. Uvijek ću mu biti zahvalan zbog toga”, rekao je Vučinić jednom prilikom za “Gazetu delo sport”.

Ostalo je istorija...

Korvino se 2005. preselio u Fiorentinu, a tri godine kasnije - doveo je Stevana Jovetića. Tadašnji as Partizana već je, doduše, važio za veliku nadu evropskog fudbala, list “Tutosport” ga je uvrstio među nekoliko najvećih dragulja, i to naravno nije moglo da promakne čuvenom “lovcu na talente”. Korvino je uradio sve da ga dovede u Firencu, koja je bila grad Jovetićeve potpune afirmacije, bez obzira na prvu u nizu tešku povredu koju je doživio u renesansnom gradu...

Uslijedila je “pauza” od 15 godina i ponovo se “javio” Korvino, opet sa starog mjesta, iz Lećea, u koji će do kraja sedmice dovesti i trećeg crnogorskog napadača - Nikolu Krstovića.

Italijanski mediji pišu da je Korvino pronašao “idealnu zamjenu” za Asana Toreza Keseja, koji je otišao iz kluba, i da će transfer napadača iz slovačke Dunajske Strede biti realizovan narednih dana.

“Vidim sebe u Seriji A, koja se opet vratila gdje je bila prije 10 godina”, kazao je nedavno Krstović.

Mirko Vučinić, koji je trener Krstoviću u crnogorskoj reprezentaciji kao prvi saradnik selektora Miodraga Radulovića, mogao bi da bude “veza”.

“Nisam se još čuo sa Mirkom, ali kad se približim transferu, pitaću ga za pravi savjet. Mirko je napravio mnogo u italijanskom fudbalu i o tome će se pričati još mnogo godina”, rekao je Krstović.

Iza njega je odlična sezona tokom koje je bio najbolji strijelac šampionata Slovačke. Dobro je otvorio i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo golom za pobjedu Crne Gore u Bugarskoj.

Biće treći Crnogorac koji će obući dres Lećea, jer je osim Vučinića dres kluba iz Pulje nosio i golman Vukašin Poleksić.

Bonus video: