Siti troši, ali i pravi igrače: Foden je već top klasa, a Palmer na pravom putu da to postane

Najbolji klub planete posljednjih godina je u milionskim transferima doveo mnoge svjetske zvijezde, ali je uporedo stvarao i sjajne igrače u svojoj akademiji

9335 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Lokalni momci i majstori Sitija: Foden i Palmer, Foto: Reuters
Lokalni momci i majstori Sitija: Foden i Palmer, Foto: Reuters

Pehar u rukama igrača Mančester sitija - nešto što postaje uobičajeno. Nakon "triple krune" iz prošle sezone, "građani" su i u novu ušli sa trofejom nakon što su u Superkupu Evrope savladali Sevilju.

Dominacija Sitija nije iznenađenje - od kada su milioni iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigli na istok Mančestera, klub je konstantno rastao, pa je bilo samo pitanje vremena kada će postati i najbolji na svijetu.

Mnogo je Siti tokom posljednjih desetak godina potrošio na pojačanja, na dovođenje top igrača, pa su se uglavnom i njegovi uspjesi vezali za milionske ugovore.

Ipak, "građani" su nekako u tišini uporedo razvijali i igrače u svojoj Akademiji, a posljednji koji je "isplivao" iz nje postao je u srijedu veče heroj Superkupa.

Njegovo ime je Kol Palmer, ima samo 21 godinu, sjajnu lijevu nogu, a u novoj sezoni je već dva puta tresao mrežu - super golom protiv Arsenala u Superkupu Engleske i sinoć protiv Sevilje glavom, kada je Sitiju donio izjednačenje i penale.

Palmer je i tokom prošle sezone dobijao šansu kod Pepa Gvardiole, a na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine Engleska je zahvaljujući njegovim asistencijama i golovima u finišu turnira pokorila kontinent.

Momak koji je rođen u Mančesteru na pravom je putu da postane nosilac igre "građana" (ali i Engleske) u narednom periodu, a njegov saigrač iz obližnjeg Stokporta Fil Foden već je majstor za kojeg je čula cijela planeta.

Kakav igrač je Foden možda i najbolje govori to što je Gvardiola za njega rekao da je specijalan i mnogo više od veznog igrača.

Još jedan lokalni momak polako postaje važan za ekipu Pepa Gvardiole - Riko Luis ima 18 godina, može da igra beka, štopera i veznog igrača, a ima i iskustva i iz Lige šampiona.

Prošle godine je pogotkom protiv Sevilje sa 17 godina i 346 dana postao najmlađi starter koji je pogodio u Ligi šampiona.

Osim klinaca iz Mančestera i okoline, Siti je posljednjih godina mlade talente pronalazio po cijelom svijetu, pa su tako "Itihad kamp" prošli igrači poput Brahima Dijaza (prošle sezone desetka Milana, sada u Realu), Erika Garsije (štoper Barselone), Džejdona Sanča (Mančester junajted) i Romea Lavije (novo pojačanje Čelsija).

Da i u narednim godinama treba očekivati neke nove majstore poput Fodena, Palmera i Luisa, najbolje govori to da Sitijevi timovi do 23 i 18 godina dominiraju u mlađim kategorijama na Ostrvu, kao i da je čak njih 38 već zaigralo za neku od mlađih selekcija Engleske.

Bonus video: