Sahranjen je Miroslav Bošković Galeb, jedan od najvećih fudbalera sa ovih prostora

Legendarni fudbaler Hajduka i Partizana bio je posebno vezan za Crnu Goru, zemlju svojih predaka, za Bjelopavliće, na kraju se vratio da živi u Danilovgrad

25980 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

U Danilovgradu je danas, na groblju Orja Luka, sahranjen Miroslav Bošković, legenda splitskog Hajduka i beogradskog Partizana, jedan od najvećih fudbalera porijeklom sa ovih prostora.

Popularni Galeb preminuo je juče u Danilovgradu, u 76. godini.

Rođen je u Beogradu 3. januara 1947. Karijeru je započeo u NK Zadar, tadašnjem klubu dalmatinske zone, a 1965. godine je došao u Hajduk.

Za Splićane je ovaj defanzivac igrao do 1973. godine, odigravši 405 utakmica na kojima je postigao 31 pogodak.

"Bio je igrač zadatka, obrambeni igrač u kojeg se svaki trener s poverenjem mogao da se pouzda", istakli su iz Hajduka, koji je imao svoju delegaciju na Galebovom posljednjem ispraćaju.

Miroslav Bošković Galeb
foto: HNK Hajduk

Stigli su Jurica Gizdić, hroničar i voditelj protokola "bilih" i Ante Radaić, zamjenik sportskog direktora, a u Crnoj Gori ih je dočeo nekadašnji igrač Hajduka, Momir Bakrač.

Bošković je sa Hajdukom osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1971. i dva Kupa Maršala Tita, 1967. i 1972.

Prešao je potom u Partizan, u kojem je proveo dvije sezone. Ostao je upamćen kao jedini fudbaler koji je iz Hajduka prešao u Partizan.

Zatim je Galeb otišao u inostranstvo i od 1975. do 1978. igrao u francuskom Anžeu.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je šest mečeva.

Zanimljivo da se jedno vrijeme okušao i kao sportski novinar, u redakciji "Slobodne Dalmacije".

Za Crnu Goru je bio posebno vezan, zemlju svojih predaka, posebno za svoje Bjelopavliće, gdje se vratio da živi. U Danilovgradu je imao farmu pilića, potom se bavio i proizvodnjom prehrambenih začina.

U svom zavičaju je proveo i posljednje dane.

Bonus video: