Crna Gora nakon deceniju opet ima napadača u Seriji A

Mnogo će nekadašnji napadač Zete morati da radi i pokaže da bi se samo približio statusu i pečatu koji su Vučinić i Jovetić ostavili u Italiji, ali se izborio za dobru priliku

28120 pregleda 399 reakcija 18 komentar(a)
Nikola Krstović i Pantaleo Korvino, Foto: Lecce
Nikola Krstović i Pantaleo Korvino, Foto: Lecce

Nakon deset godina, Crna Gora ponovo ima napadača u Seriji A!

Mirko Vučinić je 2013. otišao iz Juventusa u Emirate nakon tri uzastopne titule, okončavši blistavu dekadu u kojoj je prethodno blistao u dresovima Lećea i Rome. Godinu ranije, 2012, još jedan biser crnogorskog fudbala u Italiji Stevan Jovetić, napustio je Fiorentinu i prešao u Mančester siti.

Njihovim stopama juče je krenuo 23-godišnji Nikola Krstović, koji je stigao u Leće iz slovačke Dunajske Strede u transferu vrijednom četiri miliona eura.

Mnogo će nekadašnji napadač Zete morati da radi i pokaže da bi se samo i približio statusu i pečatu koji su Vučinić i Jovetić ostavili u jednom od najjačih evropskih šampionata. Za početak, mogao bi da ima dobru odskočnu dasku u klubu koji daje šansu mladima.

Doveo ga je poznati “lovac na talente” Panteleo Korvino, sportski direktor Lećea, isti čovjek koji je 2000. doveo Vučinića u klub iz Pulje iz Sutjeske, isti čovjek koji je 2008. doveo Jovetića iz Partizana u Fiorentinu.

Lijepa koincidencija, ogromno priznanje, ali Krstoviću tek slijedi prava borba i dokazivanje protiv mnogo jačih defanzivaca i timskih odbrana od onih sa kojima se “hrvao” u Crnoj Gori (Zeta), Srbiji (Crvena zvezda) i Slovačkoj (Dunajska Streda).

Leće se prije dva ljeta vratilo u Seriju A nakon gotovo decenijskog tumaranja kroz Seriju B i Seriju C. “Đalorosi” su prošle sezone, prvoj u eliti od 2012, izborili opstanak tako što su završili 16. na tabeli, sa pet bodova više od Specije, koja se preselila u niži rang. Ekipa sada ima isti cilj - opstanak, i to sa novim trenerom, jer je Marka Baronija naslijedio Roberto D’Aversa.

Konkurenti Krstoviću u napadu biće 24-godišnji Šveđanin Pontus Alkvist, koji je stigao iz poljskog Pogon Šćećina, 25-godišnji Poljak Marsin Listkovski, koji se vratio sa pozajmice iz Breše, kao i starosjedioci, 29-godišnji Italijan Federiko di Franćesko i 26-godišnji Brazilac Gabrijel Strefeca. Tu je još nekoliko igrača koji su tek priključeni iz omladinskog pogona.

Leće već sjutra igra prvi meč 1. kola nove sezone Serija A protiv Lacija na svom stadionu “Via del mare”, mogao je to da bude duel jedinih crnogorskih fudbalera u elitnom italijanskom rangu, ali je Krstović tek stigao i gotovo izvjesno neće izaći na megdan Adamu Marušiću.

Juče je prošao medicinske preglede, stigao da se slika sa šalom Lećea, a tek će uslijediti zvanična prezentacija. I debi...

Krstović se preko društvenih mreža oprostio od svog doskorašnjeg kluba, Dunajske Strede, koja ga je i lansirala na najveću scenu.

“Hvala na svemu mojoj DAC porodici. Ne znam kako da objasnim koliko sam srećan što sam bio dio ovog prekrasnog kluba. Dao mi je sve i jako sam zahvalan na tome. Bilo je i dobrih i loših trenutaka, ali smo zajedno prošli kroz sve. Mojim saigračima, treneru, direktoru i svim ljudima koji rade u klubu, nedostajaćete mi. Takođe, moram reći veliko hvala navijačima, bili ste moja podrška od početka i to nikada neću zaboraviti. Želim vam sve najbolje u budućnosti i naravno da osvojite titulu ove sezone. Vaš ‘crazy Krsto’, do sljedećeg viđena”, napisao je Nikola, najbolji strijelac slovačke Fortuna lige u prošloj sezoni.

Bonus video: