Sutjeska protiv Budućnosti: Evropski mučenici u derbiju koji zanima sve manje ljudi

Šampion gostuje u Nikšiću - nakon što je uvod sezone na evropskoj i domaćoj sceni protekao u kombinaciji poražavajuće lošeg fudbala i šovinističkih skandiranja sa tribina, ali i još nekih, propratnih efekata (slučaj navodnog potezanja pištolja u Nikšiću), šta očekivati od duela najvećih crnogorskih klubova koji će se igrati bez publike

12195 pregleda 239 reakcija 27 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Sutjeska protiv Budućnosti, prvi od četiri najveća crnogorska derbija je već u 5. kolu i kreće i “zvanična” trka za titulu, koja će epilog dobiti tek na proljeće naredne godine.

Nakon četiri runde, Sutjeska ima šest, Budućnost pet bodova, ali su ispred njih tri tima - Petrovac sa 10, Arsenal sa osam i Dečić sa sedam bodova. Tek je početak, vidjeće se da li će trka za tron ove sezone imati više od dva sudionika.

DERBI U NEVRIJEME, ALI UVIJEK JE TAKO

Najveći derbi, međutim, stiže u “nevrijeme”, nakon poražavajućih rezultata na evropskoj sceni timova koji su, ili koji bi trebalo to da budu, najveći crnogorski brend.

Sutjeska se, malo je reći, izblamirala protiv Santa Kolome, trećeplasiranog tima iz Andore u prošloj sezoni, malo su joj pred revanš bila i tri gola prednosti. Budućost je primila pet golova od Brejdablika, četiri nakon pola sata - istog tima koji je primio šesticu od Zrinjskog u Mostaru prije desetak dana, a onda glatko eliminisana od makedonske Struge.

Jasno je da su, nakon kontinuirano očajnih izdanja na međunarodnoj sceni i Budućnost i Sutjeska konačno “provaljeni” - priče o tituli, o Kupu, o napadu na duplu krunu, o “rivalstvu” na domaćoj pozornici i sličnim ambicijama, više ne prolaze, barem kod najvećeg dijela navijača, kojih je sve manje na tribinama.

Treba biti pošten i reći da se danas kraj Bistrice večeras (19.30) igra derbi evropskih “mučenika” koji i ne zanima previše ljudi.

Igraće se i pred praznim tribinama, što je detalj koji se ovoga puta mnogo manje apostrofira nego što je bio slučaj u finišu prošle sezone i utakmici za titulu.

A zašto se igra bez publike? Zbog kazne koju je dobila Sutjeska, čini su navijači pred finalnu utakmicu Kupa prošle sezone, približavajući se stadionu pod Goricom, skandirali “Nož, žica, Podgorica”.

Kažnjeni su i navijači Budućnosti, kojih ne bi bilo u Nikšiću sve i da su otvorene kapije. Kažnjeni su, jer su u meču protiv Dečića prije dvije sedmice skandirali “J... Šiptare”.

Upravo je to ovih dana slika i prilika crnogorske scene - kombinacija poražavajućeg kvaliteta fudbala i šovinističkog ponašanja dijela navijača.

Kada se tome doda i šokantno saopštenje doskorašnjeg trenera Sutjeske Nenada Brnovića, o fizičkom napadu i potezanju pištolja od strane stadionskog obezbjeđenja prilikom “razgovora” sa članovima Upravnog odbora kluba o modelu prestanka saradanje, dobija se totalni “folklor”. I pravi uvod u današnji derbi.

I dok slučaj iz kancelarije u nikšičkoj zgradi opštine tek treba da dobije epilog (da li će dobiti epilog?) fudbaleri dva tima krenuće večeras sa centra.

Sutjeska, barem do prošlog kola, nije mogla da licencira novog trenera Vladimira Jankovića, baš zbog spora sa Brnovićem, vidjeće se da li je sređena papirologija.

“Očekivanja su uvijek najveća, sastaju se dvije najveće ekipe u državi. Želimo pobjedu i daćemo sve da je ostvarimo. Svakako da su porazi u Evropi uticali i na nas i na njih i polako se vadimo iz krize. Ova utakmica će kako njima tako i nama, ako pobijedimo, donijeti neku sigurnost, podići će se moral ekipe. Žao mi je što nema navijača, jer fudbal se igra za publiku”, kaže Janković.

Budućnost je dobila samo jedan meč od dosadašnjih četiri...

“Moramo da budemo mudri i strpljivi, da pokušamo da iskoristimo prednosti koje imamo. Veliki je hendikep za igrače to što neće biti publike, ali očekujem da moj tim da maksimum u ovom momentu. Vjerujem da će to biti dovoljno za dobar rezultat”, rekao je trener Budućnosti Mladen Milinković.

PRVOLIGAŠKI FUDBAL KONAČNO U TIVTU

Od ostalih mečeva 5. kola, izdvaja se okršaj Arsenala i Jedinstva jer će se prvi put u Velikom gradskom parku, u Tivtu, igrati prvoligaški fudbal.

Tivćani su uspjeli da srede teren, tribine i svlačionice, a igranje u svom domu, nakon više od godine seljakanja pod drugih terena, biće im velika prednost u nastavku sezone.

Dečić je u Podgorici favorit protiv Mornara, lider Petrovac pokušaće da nastavi dobru seriju na gostovanju Jezeru u Beranama, dok će Rudar u Pljevljima protiv Mladosti Lob.bet pokušati da da prvi gol, da osvoji prvi bod. Ili bodove...

Parovi 5. kola

Arsenal - Jedinstvo 17.30

Rudar - Mladost 18.00

Sutjeska - Budućnost 19.30

Dečić - Mornar 20.00

Jezero - Petrovac 20.00

Standings provided by Sofascore

Bonus video: