PSV i legenda „filipsovaca” zajedno u Ligi šampiona - Van Bomel uveo Antverpen u elitno društvo

PSV savladao Rendžers 5:1, Antverpen i u revanšu bolji od AEK-a (2:1), Kopenhagenu dovoljan i remi protiv Rakova (1:1) u Danskoj

9891 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje fudbalera Antverpena u Atini, Foto: twitter.com/official_rafc
Slavlje fudbalera Antverpena u Atini, Foto: twitter.com/official_rafc

Posljednji učesnici Lige šampiona za sezonu 2023/2024. su PSV, Kopenhagen i debitant u eliti, Antverpen.

„Filipsovci” su nakon 2:2 u Glazgovu u Ajndhovenu savladali Rendžers 5:1, a heroj je bio Ismail Saibari.

Marokanski vezista, koji je na 36 utakmica u dresu prvog tima PSV-a dao samo jedan gol, večeras je postigao dva i trasirao put ka pobjedi timu Petera Boša.

Saibari je mrežu Džeka Batlenda prvi put zatresao u 35. minutu na asistenciju Džoja Fermana, da bi u 53. pogodio poslije lucidnog dodavanja Luka de Jonga.

Kapiten „policajaca” Džejms Tavernije je u 64. minutu smanjio na 2:1, ali je De Jong dva minuta kasnije riješio sve dileme.

Za totalni debakl gostiju pobrinuli su se Ferman u 78. i Konor Goldson autogolom u 82. minutu.

A bivši kapiten i trener PSV-a, Mark van Bomel, ispisao je istoriju Antverpena. Prošle sezone je golom Tobija Aldervejrelda u 94. minutu osvojio prvu titulu prvaka Belgije nakon 66 godina, a sada ga je prvi put uveo u Ligu šampiona (u nekadašnjem Kupu šampiona igrao samo u sezoni 1957/1958. i u 1. kolu sa ukupnih 8:2 ispao od kasnijeg šampiona, Real Madrida).

Najstariji belgijski klub ne samo da je odbranio prednost iz prvog meča (1:0), već je savladao AEK i u Atini (2:1).

Gosti su poveli golom Girana Kerka u 73. minutu, nakon što je Mišel-Anž Balikviša iskoristio nepažnju odbrane domaćih poslije auta i odlično asistirao.

Domaći su izjednačili preko Serhija Arauha u 90. minutu, krenuli na sve ili ništa u sudijskoj nadoknadi, ali je Balikviša iz kontre u 95. stavio tačku na dvomeč.

Kopenhagen je dočekao Rakov nakon pobjede u Poljskoj (1:0), poveo, ali je morao da strahuje do kraja, jer je meč završen rezultatom 1:1.

Slovački štoper Denis Vavro je „na spavanju” uhvatio golmana gostiju Vladana Kovačevića i u 35. minutu pogodio sa 35 metara.

Činilo se da je sve gotovo, ali je Lukaš Zvolinski izjednačio u 87. i vratio nadu gostima. Rakov je pokušao da izbori produžetke, ali nije stvorio nijednu izglednu šansu.

Žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona je sjutra u 18 časova.

Bonus video: