Jovetić dolazi u klub koji je uvijek stvarao i dovodio velike igrače

Monako je bio prvi evropski klub Žorža Vee, Tijeri Anri i David Trezege su seniorsku karijeru počeli u Monte Karlu, kao i Emanuel Peti i Lilijan Tiram, takođe legende francuskog fudbala...
2 komentar(a)
Stevan Jovetić, Foto: Savo Prelević
Stevan Jovetić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.08.2017. 21:34h

Stevan Jovetić sjutra će obaviti ljekarske preglede, nakon kojih će biti promovisan kao pojačanje Monaka, aktuelnog šampiona Francuske i evropske senzacije prošle sezone.

Jovetić dolazi ne kao zamjena za Kilijana Mbapea, koji će možda preći u PSŽ, već kao igrač koji će imati zapaženu ulogu u prvom timu Leonarda Žardima, a koju je do odlaska u Olimpik Marsej pokrivao Valer Žermen.

Riječ je, dakle, o poziciji polušpica, mjestu na kome se Jovetić i nabolje snalazi i koja mu i najviše odgovara.

Na tom mjestu ga vidi Žardim, kao čovjeka koji će biti spona između veznog reda i ubojitog Radamela Falkaa.

Jovetić dolazi u klub koji je simbol Monte Karla, i koji je godinama, pa i decenijama, bio polazna tačka ili odskočna daska mnogim asovima svjetskog kalibra.

Naš reprezentativac ne dolazi da gradi, već da nadogradi karijeru, ali Monako je pravi izbor i za to. Uostalom, Falkao je bio zaboravljen i otpisan, nakon povreda i epizoda u Čelsiju i Mančester junajtedu, da bi povrakom u Kneževinu opet postao pravi napadački tigar.

Žoao Mutinjo je već petu sezonu u Monaku, iz godine u godinu sve je bolji.

Ranije, u Monaku su lijepe dane imali Jirgen Klinsman, Juri Đorkaef, Patris Evra, Jaja Ture, Žeremi Menez, Ludovik Žili...

Monako je, ipak, klub koji lansira igrače u orbitu, koji posluje isključivo na tržišnim osnovama, i koji u izboru igrača - rijetko, zapravo, gotovo nikada, ne pogriješi.

Spisak imena koji su na stadionu "Luj II" počeli put ka zvijezdama je "beskonačan".

Monako je bio prvi evropski klub Žorža Vee, Tijeri Anri i David Trezege su seniorsku karijeru počeli u Monte Karlu, kao i Emanuel Peti i Lilijan Tiram, takođe legende francuskog fudbala... Ozbiljan trenerski posao u Monaku je počeo Arsen Venger.

Posljednjih godina Monako je lansirao Antonija Marsijala, Janika Karaska...a prošle u orbitu vinuo Bernarda Silvu, Benjamina Mendija i Timuea Bakajoka, od kojih je zaradio skoro 150 miliona eura u ovom prelaznom roku.

Najvećeg bisera tek treba da naplati - najavljuje se odlazak Klijana Mbapea za 180 miliona eura u Pari sen Žermen, gdje bi trebalo da završi i Fabinjo.

Monako je prošle sezone osvojio osmu titulu prvaka Francuske, igrao u polufinalu Lige šampiona.

Najveći evropski uspjeh kluba bio je plasman u finale LŠ 2004. godine, gdje ga je zaustavio Murinjov Porto.

Bonus video: