Noviskovas: Crna Gora nije ništa slabija od Srbije

Litvanci se spremaju za duel sa našom reprezentacijom

8106 pregleda 28 reakcija 4 komentar(a)
Arvidas Novikovas, Foto: lff.lt
Arvidas Novikovas, Foto: lff.lt

Selekcija Litvanije jedina je baltička zemlja koja nikada nije ostvarila uspjeh za pamćenje u kvalifikacijama za veliko takmičenje, za razliku od Letonije koja je senzacionalni igrala Evropsko prvenstvo 2004, ili Estonije koja se dočepala baraža za EP 2012 (ispala od Irske), istog onog u kojem je Crna Gora izgubila od Češke.

Litvanci, međutim, nisu tim za potcjenjivanje, pokazali su to čak i u ovom ciklusu, u kojem bilježe napredak u igri u odnosu na neke ranije periode. Recimo, na prvo izdanje Lige nacija, 2017, kada se Crna Gora Ljubiše Tumbakovića dva puta bez problema obračunala njima (2:0 u Podgorici, 4:1 u Viljnusu).

Tako je “Rinktine” - što u prevodu znači nacionalni tim, namučio Srbiju u Beogradu u martovskom ciklusu, imao šansi, uprkos porazu 2:0, dok Bugarska u junu nije slavila u Kanusau iako je 75 minuta igrala sa igračem više (1:1 na kraju).

Na klupi Litvanaca sjedi 48-godišnji Edgaras Jankauskas, nekadašnji fudbaler Porta, Real Sosijedada, Briža, vjerovatno najpoznatiji fudbaler ove selekcije u posljednjim decenijama.

Na terenu, tim bez velikih zvijezda - 19-godišnji Gvidas Gineitis je nada Torina, ali za sada ima samo dva nastupa u Seriji A, uglavnom je rezerva, vezista Modestas Vorobjovas takođe je mnogo više na klupi nego na terenu u dresu turskog Istanbulspora, a napadač Fedor Černiš nastupa za kiparski AEL Limasol, ali je pod znakom pitanja zbog povrede.

Ostali fudbaleri uglavnom su nosioci igre domaćih klubova, Šiaulaka i Žalgirisa, koji je prošle sezone igrao grupnu fazu Ligu konferencija. Desni bek ljubljanske Olimpije Justas Lasickas neće igrati protiv Crne Gore zbog crvenog kartona zarađenog protiv Bugarske.

Litvanci ne djeluju zvučno, ali kao kolektiv mogu da budu jako opasni, naročito na svojoj adaptiranoj areni “Darius i Girenas” u kaunasu, na kojoj su debitovali protiv Bugarske (kapacitet 15.000), vjerovatno zauvijek napustivši minijaturni LFF stadion u Viljnusu, gdje je stajalo svega pet hiljada ljudi.

U tim se za mečeve sa Crnom Gorom 7. septembra i Srbijom na istom stadionu tri dana kasnije vraća Arvidas Novikovas, iskusni vezista Žalgirisa.

“Već smo igrali sa Crnom Gorom, nije da su veoma kvalitetan tim. Meki će možda pomisliti da je to samo Crna Gora i ništa više, ali zaista ih ne treba potcjenjivati, to je jako dobra ekipa i nije ništa slabija od Srbije”, kazao je Noviskovas.

Bonus video: