Jovetić u bojama koje su branili Rivaldo, Marselo, Saviola, Kambijaso, Hames, Karembe, petorica Crnogoraca...

Olimpijakos je najveći grčki klub, iznad njegovog grba nalaze se četiri zvjezdice (za 47 šampionskih titula), a osim pehara njegovu veličinu čine i velika inostrana imena koja su nosila crveno-bijeli dres

8084 pregleda 6 komentar(a)
Maestro i najveće strano ime koje je nosilo dres Olimpijakosa: Rivaldo, Foto: UEFA Europa League (X)
Maestro i najveće strano ime koje je nosilo dres Olimpijakosa: Rivaldo, Foto: UEFA Europa League (X)

Stevan Jovetić je prije dva dana uplovio u Pirej i tako postao još jedan u nizu fudbalskih asova sa raznih meridijana koji su kroz jedan dio karijere uveseljavali navijače u najvećoj grčkoj luci.

Olimpijakos je najveći grčki klub, iznad njegovog grba nalaze se četiri zvjezdice (za 47 šampionskih titula), a osim pehara njegovu veličinu čine i velika inostrana imena koja su nosila crveno-bijeli dres.

Tokom posljednjih tridesetak godina, kada je klub iz Pireja postao važna priča i u evropskom fudbalu, najveće pojačanje koje je doveo Olimpijakos bez sumnje je Rivaldo - legendarna "desetka" Brazila i šampion svijeta iz 2002.

Ovaj fenomenalni fudbaler stanovnik Atine bio je od 2004. do 2007, a prije svega pamte se njegovi golovi u prvom najvećem derbiju Grčke protiv Panatinaikosa i "slobodnjak" ispod Liverpulovog "kopa" u Ligi šampiona (2004/05), kada je Olimpijakos zamalo eliminisao budućeg prvaka Evrope.

Rivaldo je u Pirej stigao nakon avantura u Barseloni i Milanu, a iz Katalonije je prije njega došao jedan dobro poznati Brazilac - Đovani.

Momak koji je sa velikim zemljakom Ronaldom činio moćni napadački tandem Barselone, u Olimpijakosu je postao jedan od najboljih fudbalera grčkog šampionata svih vremena.

Još jedan bivši fudbaler Barselone nosio je dres Olimpijakosa - omaleni Argentinac Havijer Saviola. Kada su "gaučosi" u pitanju jedan veliki Argentinac upravo je u Pireju završio karijeru - Esteban Kambijaso, čovjek koji je kroz karijeru igrao i za Real Madrid i Inter.

Posljednjih godina dva najzvučnija imena koja su stigla u "crveno-bijeli" dio Atine bili su Kolumbijac i zvijezda Mundijala iz 2014. Hames Rodriges, kao i bivši kapiten Real Madrida Marselo.

Na listi poznatih imena koja su igrala za Olimpijakos nalaze se i Kevin Miralas, Metju Valbuena, Erik Abidal, Enco Mareska, Olof Melberg, Albert Rijera, Raul Bravo, kratko i Jaja Ture, Rafinja, Erik Abidal...

Šabanadžović, Bandović, Janković, Đurđević, Grbić...

Stevan Jovetić će biti peti crnogorski fudbaler koji će nositi dres Olimpijakosa. Prvi koji se oprobao u Pireju bio je Refik Šabanadžović - nekadašnji igrač Dečića i Budućnosti i šampion Evrope sa Crvenom zvezdom za grčki klub nastupao je od 1996. do 1998.

Tih godina kratko je dres ovog kluba nosio i Nikšićanin Božidar Bandović, koji je prije desetak godina bio i u stručnom štabu Olimpijakosa.

U novije vrijeme na "Karaiskakisu" su igrali i Uroš Đurđević, Marko Janković i Petar Grbić.

Kada je u pitanju prostor bivše Jugoslavije najveći trag je ostavio Srbin Predrag Đorđević, zatim njegovi sunarodnici Ilija Ivić i Darko Kovačević, a za Olimpijakos su igrali i Hrvat Martin Novoselac i Slovenac Zlatko Zahovič.

Karembe - i danas dio Olimpijakosa

Karembe
Karembefoto: Shutterstock

Osim Rivalada još jedan bivši svjetski šampion (ali i evropski) igrao je za Olimpijakos - Kristijan Karembe član zlatne Francuske iz 1998. i 2000. za atinski klub nastupao je od 2001. do 2004. godine.

Ovaj nekadašnji fudbaler Real Madrid i danas je vezan za Olimpijakos pošto se u upravljačkim strukturama kluba nalazi od 2013. godine.

Bonus video: