Kratak fudbalski zapis iz Kaunasa: Šta ima Litvanija, a nema Crna Gora i obratno

Arena “Darius i Girenas” model je stadiona kakav “mora” da ima Crna Gora (mora već 15 godina - i ko zna još koliko). Litvanci su rekonstrukcijom starog, 100 godina starog zdanja nazvanog po pilotima-herojima iz Drugog svjetskog rata, kako ponosno napominju, napokon dobili fudbalski dom za svoju reprezentaciju

11021 pregleda 17 komentar(a)
Arena “Darius i Girenas”, Foto: Danilo Mitrović
Arena “Darius i Girenas”, Foto: Danilo Mitrović

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Šta to ima fudbalska Crna Gora, a nema fudbalska Litvanija?

Ima, još uvijek, velike fudbalere - Stevan Jovetić i Stefan Savić i dalje su igrači top kalibra, iako u godinama, ima još nekoliko fudbalera koji igraju u Ligama petice, poput Adama Marušića, Nikole Krstovića

Ima Crna Gora i velika, najveća očekivanja - u svaki ciklus ulazi sa namjerom, ili barem željom, da se plasira na veliko takmičenje.

A gdje su velike želje i očekivanja, često su i velika razočarenje kada se ne uspije - doživjeli smo to “bezbroj” puta.

A šta to nema fudbalska Crna Gora, a ima fudbalska Litvanija?

Nema respektabilan fudbalski stadion - arena “Darius i Girenas”, smještena u prelijepom, šumskom ambijentu, model je stadiona kakav “mora” da ima Crna Gora (mora već 15 godina - i ko zna još koliko). Litvanci su rekonstrukcijom starog, 100 godina starog zdanja nazvanog po pilotima-herojima iz Drugog svjetskog rata, kako ponosno napominju, napokon dobili fudbalski dom za svoju reprezentaciju. Kapaciteta 15.000 navijača, uz sve neophodne sadržaje, perfektnu hibridnu podlogu koja odolijeva i oštrim zimama, arena je pravi spoj modernog i istorijskog - u takav ambijent uklapa se čak i atletska staza, a Uefa je ovom objektu dodijelila četiri zvjezdice.

Darius i Girenas arena, stadion Darius i Girenas, Kaunas
foto: Danilo Mitrović

Šta to dalje imaju Litvanci? Kulturu navijanja i odanosti svojoj reprezentaciji, bez obzira što se ona nikad nije ni približila velikom takmičenju, niti ostvarila uspjeh za pamćenje.

Litvanija je, prije svega, košarkaška zemlja, ali je dan prije fudbalske utakmice sa Crnom Gorom prodato 12 hiljada ulaznica. Stadion će biti pun, ili skoro pun!

Šta još imaju Litvanci, a nema Crna Gora? Imaju uređeni fudbalski sistem i ligu koja da svojim klubovima da dosanjaju i najveće snove. Ima, dakle, klub u Uefinom takmičenju - Žalgiris je prošle godine igrao Ligu konferencija, bio je blizu i ove. Neki igrači, poput Crnogorca Marka Miličkovića, mnogo se bolje snalaze u tom sistemu i ambijentu.

Darius i Girenas arena, stadion Darius i Girenas, Kaunas
foto: Danilo Mitrović

I kada Crna Gora, jednog dana, bude imala ono što ima Litvanija, onda očekivanja i nadanja da se plasiramo na veliko takmičenje možda budu makar malo realnija.

Sve do tada, živjećemo u zabludama - Crna Gora jeste (još uvijek) favorit da pobijedi Litvaniju, jer i dalje ima bolje fudbalere, ali ko nam daje za pravo da dođemo u Kaunas i vjerujemo da ćemo “preletjeti” protivnika. I koliko ćemo još dugo biti favoriti?

Bonus video: