Baltička misija kao prekretnica kvalifikacija

Crna Gora u Kaunasu protiv Litvanije (18 h) igra prvi meč od početka kvalifikacija u kojem je favorit i od koga joj zavise šanse da ostane u igri za plasman na Evropsko prvenstvo

20846 pregleda 9 komentar(a)
Selektor Miodrag Radulović na jučerašnjem treningu, Foto: fscg
Selektor Miodrag Radulović na jučerašnjem treningu, Foto: fscg

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Na litvansku fudbalsku agresiju odgovoriti - agresijom, na jake duele - jakim duelima, a na trku - trkom. Tek kada se ispune ti preduslovi, do izražaja bi mogao da dođe “čisti” fudbalski kvalitet, tehnika, pas igra, šanse i realizacija. Do izražaja bi mogle da dođu crnogorske prednosti.

To je, otprilike, način na koji će Crna Gora pokušati u Kaunasu da pobijedi Litvaniju i ostane u trci za visok plasman u kvalifikacionoj grupi G, a koji je selektor Miodrag Radulović prezentovao novinarima u pres-sali lijepog stadiona “Darius i Girenas” u Kaunasu.

Naša reprezentacija igra večeras (18 h) važan kvalifikacioni duel od čijeg ishoda i zavise šanse da se ostane u trci za plasman na Evropsko prvenstvo. Jednako važan igra i sa Bugarima za tri dana pod Goricom, kada će definitivno biti poznato čeka li nas jesenja fudbalska groznica i da li će se zaista rješavati u Beogradu i Budimpešti.

A prije svega toga - Crna Gora treba da pobijedi u Kaunasu.

- U kratkom vremenskom periodu koliko smo bili zajedno, prezentovali smo igračima kako igra domaćin, a to je disciplinovano i agresivno, često preskače sredinu terenu i igra na duge lopte. Moramo da uspostavimo posjed lopte, da bude na našoj strani, a ako to uradimo i samim tim nametnemo svoj stil igre, bićemo blizu uspjeha - rekao je Radulović.

'Sokoli' na jučerašnjem treningu u Kaunasu
"Sokoli" na jučerašnjem treningu u Kaunasufoto: FSCG

Gostovanje Litvaniji, selekciji koja je namučila Srbiju u Beogradu, koja je i sa igračem manje zaustavila Bugarsku na domaćem terenu, a koja je samo u Budimpešti lako kapitulirala, prva je utakmica u ovim kvalifikacijama u kojima je Crna Gora jasan favorit.

Nije to bila ni u Razgradu protiv Bugarske na startu (pobjeda 1:0), a posebno ne protiv Srbije (0:2) i Mađarske (0:0), iako je igrala kod kuće.

To što je naša selekcija u tri meča dala jedan gol, sticaj je okolnosti i pokušaće da ispravi u Kaunasu, vjeruje Radulović.

- Postigli smo gol u Bugarskoj i dobili utakmicu. Nadam se da ćemo u Kaunasu biti kako treba. Naše igre su sve bolje, ali nam nisu donijele broj bodova koje smo željeli, a to je upravo zbog neiskorišćenih šansi na prethodnim susretima - dodao je Radulović.

Crna Gora je u boljem stanju nego što je bila u junu, kada je remizirala u Podgorici sa Mađarskom, uvjeren je Stefan Savić.

- Svjesni smo važnosti meča i da moramo osvojiti tri boda ukoliko želimo da ostanemo u trci za jedno od dva vodeća mjesta. Raduje me da su igrači u dobroj fizičkoj spremi, imaju veću minutažu u klubovima, bolje izgledamo nego u junu i pokušaćemo da to iskoristimo da osvojimo tri boda - kazao je Savić, koji je uvjeren da se Litvanci neće braniti.

- Uz kvalitet koji je na našoj strani, treba da presudi veći motiv. Oni neće izaći na meč kao da je prijateljski, već sigurno biti maksimalno koncentrisani, sa željom da ostvare dobar rezultat na svom terenu. Znaju i da izađu visoko, na utakmicama koje smo gledali povremeno su izlazili na presing. Naš tim je spoj mladosti i iskustva, vjerujem da imamo sve što je potrebno da ostvarimo dobar rezultat, ali moramo da budemo pametni.

Crna Gora će u Kaunasu, izvjesno je, zaigrati sa dva klasična napadača - Krstovićem i Mugošom vjerovatno, u opticaju da počne je i Đurđević, a sa ulogom i minutažom koju bi, prvi put takve vrste u reprezentaciji, mogao da ima i Viktor Đukanović, najbolji strijelac švedskog Hamarbija.

- Tri boda su prioritet, dva napadača će biti od starta. Očekujem da budemo, uz dobru odbranu i čvrstu sredinu terena, bolji i u napadu - kaže Radulović.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Ovo su jedanaestorica koja bi mogla da istrče na teren, u formaciji 4-4-2: Mijatović na golu, Marušić, Savić, Vujačić i Tomašević u posljednjoj liniji, Šćekić i Janković, Jovović i Đukanović po krilima, te Mugoša i Krstović u vrhu napada.

Kapiten Stevan Jovetić, koji je tek našao klub, najvjerovatnije će pomoći s klupe.

- Jovetićeva uloga je višestruka, on je lider, kapiten, mnogo smo jači sa njim. Imaće sigurno svoj udio, aktivno je trenirao dok je tražio klub, vidio sam na treningu da je u dobroj formi i očekujemo i njegovu ulogu, možda bude ključna - naveo je Radulović.

Utakmicu u Kaunasu sudiće četvorka iz Švedske, koju predvodi Mohamed Al Hakim.

Derbi u Beogradu

U drugom meču grupe G, u derbiju grupe, Srbija dočekuje Mađarsku (20.45).

Srbija i Mađarska poslije četiri odigrane utakmice imaju po sedam bodova, pa bi pobjednik večerašnjeg duela napravio veliki korak ka plasmanu u Njemačku.

U ovom kolu slobodna je Bugarska, koja u nedjelju (18) gostuje Crnoj Gori. Bugari imaju dva boda. U nedjelju igraju još Litvanija i Srbija (20.45).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: