Bod slaba utjeha nakon trilera na Baltiku

Kvalifikacije za EP: Crna Gora u Kaunasu odigrala najslabiji meč u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, ali je uprkos svemu bila na milimetar od pobjede - Litvanci u 94. minutu pogodili za 2:2

31810 pregleda 93 reakcija 26 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crna Gora je Kaunasu bila na ivici provalije, pa pred vratima raja nakon velikog preokreta, a onda je u četvrtom minutu sudijske nadoknade ostala na bodu koja je slaba utjeha - 2:2 na stadionu "Darius i Girenas" poslije čudesne, nokaut završnice.

Teško je opisati šta sve dešavalo u drugom poluvremenu, posebno u samom finišu. Crna Gora je gubila, pa preokrenula pogocima Nikole Krstovića i Stefana Savića, gotovo proslavila pobjedu koja bi je ostavila u trci za plasman na Euro i koja bi nakon svega stigla kao veliko olakšanje...

A onda je rezervista Fedor Černih sjajnim golom raspršio snove.

Ukratko - tim Miodraga Radulovića nije ispunio cilj na Baltiku, nije ispao, ali je značajno usporio hod u kvalifikacijama, odigravši meč ispod standarda postavljenih u prva tri kvalifikaciona meča.

OFANZIVNO, ALI BEZ VICA I KREACIJE

Ni dva minuta igre nisu prošla na stadionu "Darius i Girenas" i odmah je bilo jasno koliko Radulovićev tim čeka pakleno teška utakmica.

Litvanci, iako ne zvučni po imenima - sve osim atraktivni, mnogo su lakše dolazili na našu polovinu, uglavnom šablonskim, ali tečnim akcijama.

S druge strane, Crna Gora se mučila - bez protoka lopte, koju je Radulović tražio prije utakmice, bez dodira klase i kreacije, što je trebalo da bude naša prednost, sa dva odsječena napadača, Mugošom i Krstovićem, koji su pri svakom dodiru sa loptom bili osuđeni na "tuču" sa litvanskim štoperima.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Samo dva puta u prvih 45 minuta naša selekcija je probila domaćina, ali je sve to bilo kilavo, nategnuto i, jasno, bez prave realizacije.

U 8. minutu Risto Radunović je izblokiran, udarac Vukana Savićevića u 42. minutu odbranio je Germonas bez većih problema.

Sa sedam igrača koji igraju u domaćem šampionatu, Litvanci su igrali čvrsto i bez respekta, nisu u prvih 45 minuta ni oni imali čistih šansi (najbliži su bili u 38. kada Mijatović odbranio Novikovasu), ali je uvijek visila opasnost da neki "zalutali metak", a bilo ih je dosta oko i u našem šesnaestercu, završi u mreži.

Približavao se kraj prvog dijela kada je Radulović pored klupe kazao Stevanu Jovetiću da "pojača" zagrijavanje - trebao je našem timu neko ko će klasom pokušati da napravi razliku.

Ušao je i Driton Camaj, koji pokazao fenomenalnim golom Česima u junu, u svlačionicu su ostali Mugoša i Savićević. Ubrzo, nakon samo osam minuta, ušao je i Stefan Lončar, umjesto Aleksandra Šćekića - Radulović je potrošio već tri izmjene.

VAR POKRENUO LAVINU

Ni one nisu pomogle da se odmah prenese lopta na polovinu rivala, da napravi pritisak, iako se zatresla mreža - Krstović je nakon centaršuta Camaja iskoristio nadmoć u skoku i zakucao loptu u mrežu, ali se oglasio VAR: pogodak je poništen zbog milimetarskog ofsajda u kojem se još u začetku akcije našao Vladimir Jovović.

Nije Crna Gora imala sreće, ali očigledno je morala da zasluži vođstvo - po dotadašnjem toku igre, to nije bio slučaj.

Nisu Jovetić i društvo ni u nastavku utakmice uspjeli da naprave pravi pritisak, bilo je samo povremenih bljeskova, pa vođstvo Litvanaca, u 71. minutu i nije bilo totalno neočekivano.

Lopta je nakon pasa preletjela Tomaševića, napadač Paulauskas, koji igra u albanskoj Egnatiji, ostao je sam i savladao Mijatovića.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Izgledalo je da su sve lađe potonule, Radulović je uveo Uroša Đurđevića, pa Viktora Đukanovića, igra sa četiri napadača i slutilo se da će se gledati uzbudljiva završnica.

Adam Marušić je u 78. minutu ubacio sa desne strane, a Krstović plasirao loptu u mrežu tako što nije ostavio šansu ni golmanu, ali ni VAR tehnologiji da intervenišu.

Ostalo je dovoljno vremena za preokret i u Kaunasu je gledano totalno "ludilo" u posljednih 10 minuta, računajući i nadoknadu.

Krstović, pa Đurđević i Đukanović imali su dobre šanse, na drugoj strani Marušić je morao sa sprječava Litvance da izađu na Mijatovića.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

A onda - reakcija Savića nakon kornera i asistencije Jovetića, tri boda u rukama i golčina Černiha, kada su sekunde dijelile naš tim od teškog osvajanja Baltika.

Standings provided by Sofascore

LITVANIJA - CRNA GORA 2:2

Kaunas - Stadion "Darius i Girenas". Gledalaca: 11.300. Sudija: Mohamed Al-Hakim (Švedska). Strijelaci: Paulauskas u 71. i Černih u 90+4. minutu za Litvaniju, Krstović u 78. i Savić u 89. minutu za Crnu Goru.

Litvanija: Gertmonas, Lasickas, Lekiatas, Girdvainis, Beneta (46. Sirvis), Verbickas (90+2. Klimavičius), Ginetis, Novikovas (81. Kazlauskas), Golubickas (68. Černih), Jankauskas (68. Slivka), Paulauskas.

Crna Gora: Mijatović, Marušić, Savić, Tomašević, Radunović, Šćekić (53. Lončar), Janković (77. Đukanović), Savićević (46. Camaj), Jovović (72. Đurđević), Mugoša (46. Jovetić), Krstović.

Bonus video: