Teorija za EURO 2024 još postoji, ali "sokoli" će morati da nadmaše sebe

Sve pobjede do kraja kvalifikacija Crnu Goru vode u Njemačku, a četiri trijumfa zaredom u takmičarskim mečevima "sokoli" su vezali samo jednom u istoriji - u kvalifikacijama za Mundijal 2014.

24720 pregleda 61 reakcija 34 komentar(a)
Njegova kapitenska igra nije bila dovoljna za pobjedu u Kaunasu: Stefan Savić na meču sa Litvanijom, Foto: FSCG
Njegova kapitenska igra nije bila dovoljna za pobjedu u Kaunasu: Stefan Savić na meču sa Litvanijom, Foto: FSCG

Kada možda i ključna dva boda izgubite od selekcije koja je na posljednjih 50 takmičarskih mečeva upisala 34 poraza i samo četiri pobjede, onda priča o plasmanu na Evropsko prvenstvo izgleda pomalo neozbiljno.

Posebno kada utisak pojača neubjedljiva i gotovo tokom cijele utakmice bezidejna igra protiv Litvanije (2:2) na stadionu "Darius i Girenas" u Kaunasu.

Ipak, teorija kaže da fudbalska reprezentacija Crne Gore i dalje ima šanse da se plasira na EURO 2024 u Njemačkoj, a dok šansa postoji "sokoli" ne treba da odustaju.

Međutim, momci Miodraga Radulovića do kraja kvalifikacija moraće da nadmaše sebe i izbrišu neke loše stvari iz prošlosti.

Za početak, moraće prvi put u istoriji (nakon tri remija) da savladaju Bugarsku pod Goricom, a potom i usred Beograda Srbiju, kojoj su na prethodna tri međusobna meča dali samo gol, da budu bolji od Mađarske u Budimpešti, da se "osvete" Litvaniji...

U prevodu sve pobjede do kraja kvalifikacija Crnu Goru vode u Njemačku, a četiri trijumfa zaredom "sokoli" su u takmičarskim mečevima vezali samo jednom u istoriji - u kvalifikacijama za Mundijal 2014, kada su savladali San Marino, Ukrajinu i dva puta Moldaviju.

Posao bi Crnoj Gori mogli da olakšaju Litvanija i Bugarska, eventualnim pobjedama nad Srbijom, ali pitanje je koliko je i to realno.

Svi pomenuti mečevi biće odlučujući, a tokom prethodnih petnaestak godina naučili smo i da su fudbaleri Crne Gore uglavnom gubili takve utakmice.

Černih, Gazarjan, Zabicer, Georgijev

Fedor Černih sjajnim pogotkom u 94. minutu "ukrao" je dva boda Crnoj Gori juče u Kaunasu, a bilo je to četvrti put da "sokoli" gube bodove u sudijskoj nadoknadi.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. Blagoj Georgijev je "slobodnjakom" u 92. šokirao Podgoricu i Bugarskoj donio bod (2:2), dok je Crna Gora protiv Austrije "pod Goricom" u borbama za EURO 2016 ispustila vođstvo od 2:1 - gol za preokret u pobjedu gostiju postigao je Marsel Zabicer u 92.

U kvalifikacijama za Mundijal 2018. Crna Gora je u Jerevanu ispustila još veću prednost (2:0) - Gevor Gazarjan je tada pogotkom u 93. režirao veliki preokret Jermenije (3:2).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: