Možemo da se vratimo i borimo se do kraja, ova ekipa to zaslužuje

Selektor Crne Gore Miodrag Radulović najavljuje utakmicu sa Bugarskom, sjutra pod Goricom u 5. kolu kvalifikacija za EP

20582 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Radulović danas na pres-konferenciji, Foto: FSCG
Radulović danas na pres-konferenciji, Foto: FSCG

Četiri meča - pet bodova, tačno na polovini kvalifikacija, učinak je koji nije dovoljan ako neka reprezentacija želi da se bori za plasman na Evropsko prvenstvo.

Šta je, međutim, pravi cilj crnogorske reprezentacije?

Uoči početka kvalifikacionog ciklusa, iz naše selekcije i nisu apostrofirali neke druge planove i ambicije osim gotovo utopijske borbe za plasman na veliko takmičenje. Zato je maltene svaka utakmica "nokaut" i kvalifikaciona, uključujući i sjutrašnu protiv Bugarske pod Goricom (18 sati).

"Trener je uvijek kriv kada je nešto loše i toga sam apsolutno svjestan. Ne mogu da dođem ovdje i kažem da želim samo da igramo, ljudski je i sportski imati ambiciju. Radeći s ovom generacijom igrača, a sa nekima sam već 15 godina, rekao sam da je ovo zenit i da smo sve podredili ovim kvalifikacijama. Nisam htio da namećem pritisak, već sam osjećao da možemo. Takođe, došao sam na ovo mjesto, a ne znam je li to neko uradio prije mene, kao neko ko je već odveo jednu reprezentaciju na kontinentalno takmičenje (sa Libanom bio na Azijskom prvenstvu). Imam velika takmičenja iza sebe, a plasman sa Crnom Gorom bio bi kruna karijere. Znam da i igrači to osjećaju. Možda je prevelika želja ispred realnih mogućnosti, ali to želimo i dalje", kazao je Radulović.

Sve to - i očekivanja, i planove, i prošlosti, i budućnost - barem jedan dan biće stavljeni po strani, sve sa jednim, jedinim ciljem, da se pobijedi Bugarska, naveo je crnogorski selektor.

"Fudbal nosi nepredvidive stvari, ponovo kažem da smo, na osnovu pruženog, zaslužili mnogo više iz prve tri utakmice, u Litvaniji smo urpkos svemu imali već dobijenu utakmicu. Ovo je vrlo nepredvidiva i ujednačena grupa, Srbija je jedva jedva bod u Bugarskoj, tamo gdje smo mi dobili, Mađarska onda pobijedi Srbiju u Beogradu, Litvanija namuči svakoga, zakine nas za bodove. I biće još takvih rezultata do kraja, a nama je trenutno jedini cilj da osvojimo tri boda protiv Bugarske koja bi nas vratila u igru. Imamo šanse da se borimo do kraja, vjerujem da možemo, ova ekipa to zaslužuje", naveo je Radulović.

Nakon litvanskog šoka, prvi cijlj je bio, kako navodi, fizički i psihološki oporaviti ekipu. Koliko je uspio, pokazaće sjutrašnji meč protiv, ističe Radulović, vrlo neugodnog protivnika.

"Vjerujem da ćemo uspjeti. Prvo poluvrijeme u Kaunasu je bilo blijedo, u drugom su izmjene dale rezultat, postigli smo tri gola, jedan je poništen zbog ofsajda u začetku akcije. Nikome nije lako tri puta zatresti mrežu za jedno poluvrijeme, Srbija i Mađarska su im kod kuće dali po dva gola cijeli meč. To je pokazatelj da možemo. U Kaunasu smo, nažalost, prvi put u ovim kvalifikacijama imali problema u posljednjoj liniji, vjerujem da ćemo protiv Bugarske biti na nivou. Neće biti lako, sa njima je bila egal utakmica i u Razgradu. Treba da igramo kao drugo poluvrijeme u Kaunasu i zaista vjerujem da možemo da osvojimo tri boda", istakao je Radulović.

Nakon remija u Litvaniji i gola primljenog u 94. minutu, crnogorski selektor je izjavio da "nismo takmičari".

"Kad sam to rekao ni u jednom kontekstu nisam sumnjao u kvalitet, u koji apsolutno vjerujem da postoji. Mislio sam na to da nismo imali dozu sportske lukavosti da privedemo meč kraj. Ali, nije smak svijeta, izvući ćemo pozitivne stvari, Bugari imaju samo dva boda do sada pa ne vidim da je smak svijeta kod njih".

Radulović je najavio i promjene u odnosu na Kaunas - i u sastavu, ali i sistemu igre.

"Osvježićemo ekipu, očekujem jak ritam utakmice. Oni su rasterećeniji, igraće ležernije, to može da bude zamka. Mi ćemo pokazati da je naša želja veća, ali ne smijemo u toj želji i motivu da izgorimo.Moramo da budemo strpljivi, da u svakom momentu znamo kako da se postavimo".

Radulović, na kraju, poziva navijače

"Od onih koji dođu očekujem da budu prava podrška, ne znam koliki će to broj biti. Reprezentacija se voli, ne volite svoju državu ni što je najljepša, najjača ili najbogatija, nego što je vaša. To treba da im bude jedini motiv da dođu. Volite reprezentaciju, dođite na stadion, pomognite igračima da osvojimo tri boda i ostanemo u trci. Ovi momci to zaista zaslužuju", zaključio je Radulović.

Bonus video: