Crna Gora - Bugarska: Povratak u trku ili u realnost

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo: Crna Gora pod Goricom protiv Bugarske (18 h) traži iskupljenje nakon dva izgubljena boda u Litvaniji

23151 pregleda 87 reakcija 27 komentar(a)
Stevan Jovetić na martovskom meču sa Bugarima u Razgradu, Foto: FSCG
Stevan Jovetić na martovskom meču sa Bugarima u Razgradu, Foto: FSCG

Nakon četiri utakmice u grupi G kvalifikacija za Euro, tačno na polovini ciklusa, Crna Gora ima pet bodova - nije uspjela da iznenadi favorite na domaćem terenu, iako je bila blizu (Srbija i Mađarska), a onda se okliznula u gostima protiv najslabije rangiranog tima u grupi, Litvanije (2:2).

Nisu to rezultati i saldo koji daju optimizam uoči nastavka kvalifikacija i večerašnjeg duela pod Goricom protiv Bugarske (18 h), jedinog tima kojeg je Crna Gora savladala u ovom ciklusu, ali selektor Miodrag Radulović i kapiten Stevan Jovetić vjeruju da još postoji šansa da se naša selekcija uključi u borbu za 2. mjesto - da barem napravi presiju Srbiji pred gostovanje u Beogradu narednog mjeseca.

Jedan i jedini način je za to - pobjeda protiv Bugarske, reprezentacije koja nikog nije pobijedila u prva četiri kola, ali i ekipe koja u prošlosti nije izgubila pod Goricom (tri meča, tri remija - 2:2, 1:1 i 0:0).

Crna Gora - Bugarska
foto: Sofascore

“Mislim da smo preboljeli Litvaniju. Idemo dalje, to je sport, dešava se i to da primite gol u posljednjem minutu. Dobra je stvar što odmah igramo novu utakmicu i što smo pobjedom i dalje u igri - zavisilo bi od nas. Mnogo teška, ali i mnogo bitna utakmica, ne smijemo da izgorimo u želji, ne moramo u 20. minutu da vodimo 3:0”, kazao je Jovetić.

“Fudbal nosi nepredvidive stvari, ovo je vrlo ujednačena grupa. Zaslužili smo mnogo više na osnovu pruženog iz prve tri utakmice, u Litvaniji smo uprkos svemu imali već dobijenu utakmicu. Sada nam je jedini cilj da osvojimo tri boda protiv Bugarske, koji bi nas vratili u igru. Imamo šanse da se borimo do kraja, vjerujem da možemo, ova ekipa to zaslužuje”, istakao je Radulović.

Tek je polovina, ali i ovaj kvalifikacioni ciklus podsjeća na mnoge prethodne - dobar start, rast očekivanja, snovi o velikom takmičenju, a onda razočarenje.

Jesu li crnogorski fudbaleri sputani između očekivanja - često postavljenih i iz samog tima, i realnosti - a to je obično krajnja pozicija na tabeli, treće ili četvrto mjesto.

“Želimo na veliko takmičenje, moguće je da vremenom i to postaje teret. Ipak, svako ima svoja očekivanja i mora da se nosi sa tim. Što se mene tiče, sada sam iskusniji i na te stvari gledam malo drugačije. Više razmišljam utakmicu po utakmicu”, kaže Jovetić.

Po Raduloviću, sportski je imati cilj i imati ambiciju.

“Radeći s ovom generacijom igrača, a s nekima sam već 15 godina, rekao sam da je ovo zenit mnogim igračima i da smo sve podredili ovim kvalifikacijama. Nisam htio da namećem pritisak, već sam stvarno osjećao da možemo. Došao sam na ovo mjesto kao neko ko je već odveo jednu reprezentaciju na veliko takmičenje (Liban na šampionat Azije). Imam velika takmičenja iza sebe, a plasman sa Crnom Gorom bio bi kruna karijere. Znam da i igrači to osjećaju. Možda je prevelika želja ispred realnih mogućnosti, ali to želimo i dalje”, kazao je Radulović.

Radulović i Jovetić juče na pres-konferenciji
Radulović i Jovetić juče na pres-konferencijifoto: FSCG

Selektor i kapiten pojasnili su i izjave nakon litvanskog šoka. Radulović da “nismo takmičari”, Jovetić da “nismo ono što mislimo da jesmo”.

“Kad sam to rekao ni u jednom kontekstu nisam sumnjao u kvalitet. Mislio sam na to da nismo imali dozu sportske lukavosti da privedemo meč kraju. Ali, nije smak svijeta, izvući ćemo pozitivne stvari, Bugari imaju samo dva boda do sada pa ne vidim da je smak svijeta kod njih”, kazao je Radulović.

“I dalje tvrdim da ova ekipa, kad pruži maksimum, može sa svima da se nosi, pokazali smo to mnogo puta, i protiv jačih selekcija, ali samo ako damo 130 odsto. Uz sve poštovanje Litvaniji, bolja smo reprezentacija od njih. Na terenu, međutim, to nije izgledalo tako, oni su više vodili igru od nas i mi ne smijemo to sebi da dozvolimo”, nadovezao se Jovetić.

Zbog svega toga riječ povratak savršeno pristaje uz večerašnju utakmicu, samo će se vidjeti gdje - povratak u trku za visok plasman, ili u realnost.

“Pobijedili smo Bugarsku na strani, ali smo vidjeli da se radi o dobroj, novoj, prije svega mladoj reprezentaciji. Bio je egal-meč i opet će ponovo biti teško”, poručio je Jovetić.

“Osvježićemo ekipu, biće promjena u odnosu na Litvaniju, očekujem jak ritam utakmice. Oni su rasterećeniji, igraće ležernije, to može da bude zamka, ali mi moramo da pokažemo da je naša želja veća. I ne smijemo u toj želji i motivu da izgorimo - moramo da budemo strpljivi, da u svakom momentu znamo kako da se postavimo”, naveo je Radulović.

Duel pod Goricom sudi Njemac Harm Osmers. U drugom meču 5. kola grupe G u Kaunasu igraju Litvanija - Srbija, a slobodna u ovom kolu je Mađarska.

PORUKA ZA NAVIJAČE

Nakon remija u Litvaniji i pada šansi da se ostane u trci za visok plasman, logično je i da je splasnuo navijački entuzijazam.

Pred Bugarsku se ne traži karta više, ostaje da se vidi koliko će navijača doći na stadion.

“Ja sam na tu temu već rekao šta mislim, igramo samo pet puta godišnje kod kuće, i po mom mišljenju tih pet puta stadion treba da bude pun. Kada više ne budem igrao fudbal, uvijek ću sa porodicom biti na stadionu. Voliš svoju zemlju i kada ima i kada nema rezultata, a posebno u teškim trenucima. Zato se nadam da će doći što više navijača, da zajedno pokušamo da pobijedimo”, kazao je Stevan Jovetić.

Sličnu poruku imao je i Miodrag Radulović.

“Od onih koji dođu očekujem da budu prava podrška, ne znam koliki će to broj biti. Reprezentacija se voli, ne volite svoju državu ni što je najljepša, najjača ili najbogatija, nego što je vaša. To treba da im bude jedini motiv da dođu, da pomognu igračima, da pobijedimo zajedno i vratimo se u trku.”

Standings provided by Sofascore

Bonus video: