Jovetić probudio vulkan emocija i zadržao nadu Crnoj Gori

Poslije dugo vremena navijačka euforija je obasjala podgorički stadion, a crnogorski tim pokazao da ako nema veliki kvalitet, ima makar karakter

38376 pregleda 56 reakcija 56 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Možda Crna Gora nikada neće igrati veliko takmičenje, možda će imati i teške poraze i velika razočaranja, biti s pravom kritikovana, ali emocije koje s vremena na vrijeme donese naš nacionalni tim pamte se - za sva vremena.

Takve emocije donio je meč sa Bugarskom, koji je riješila legenda - Stevan Jovetić golom u 96. minutu za pobjedu pod Goricom 2:1.

Sve je bilo kao nekad, kako će se završiti priča u kvalifikacikama - vidjećemo, mada se naslućuje, ali sada treba uživati u slavlju, trijumfu, večeri kakvih nema mnogo, kakve se čekaju...

Poslije dugo vremena navijačka euforija je obasjala podgorički stadion, a crnogorski tim pokazao da ako nema veliki kvalitet, ima makar karakter.

Uostalom, oba gola je postigao u sudijskom dodatku vremena, u trenucima kada je izgledao da je na konopcima.

Bilo je svega pod Goricom - uzbuđenja i napetosti prije svega, borbenosti i ogromne želje oba rivala.

Crnogorski tim je imao prednost na poluvremenu, gosti imali i promašili penal za izjednačenje i 30 minuta igrača više, došli zatim do izjednačenja, stvorili i nekoliko šansi za preokret, da bi Jovetić u posljednjem napadu probudio vulkan emocija.

Milan Mijatović, Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Reuters

Radulović je potpuno promijenio tim u odnosu na Kaunas. Šest novih igrača u drugačijoj formaciji (3-5-2), sa dvojicom igrača koji su protiv Litvanije bili na tribinama u startnoj postavi (Šipčić, Bakić), dok su starteri u prethodnom meču Šćekić i Savićević sada bili van protokola.

I te promjene na početku su donijele i promjenu u pristupu i igri. Crna Gora je počela agresivnije i ofanzivnije, sa dva interesantna pokušaja - Krstović glavom na centaršut Andrije Vukčevića, prodor po lijevoj strani i upotrebljiva lopta Marušića.

Ali, to je bilo sve, a trajalo je 15-ak minuta. Bugari su lako izdržali početni pritisak, a zatim se i nametnuli na terenu, bili mirniji, stabilniji i precizniji sa loptom, pa i opasniji...

U 19. minutu imali su veliku šansu, kada je Petkov pobjegao Šipčiću, dobio pravu loptu u prostor efektno petom Despodova ušao u šesnaesterac, ali je Mijatović istrčao i odbranom spasio Crnu Goru.

Sve do finiša poluvremena crnogorski tim mučio se u građenju napada, igrači su se „krili“ u ravni bugarske odbrambene linije, dok su se u situacijama kada su gosti imali posjed povlačili na svoju polovinu, a u rijetkim transformacijama iz defanzivnog bloka uglavnom su samo jedan ili dvojica fudbalera bila u opasnoj zoni.

I onda furioznih crnogorskih tri minuta, posljednjih u prvom dijelu meča.

Prvi pravi napad i zicer. Vujačić je počeo akciju, otvorio se Krstović, uočio Bakića, koji se ubacio iz drugog plana, izašao sam ispred golmana Đulgerova i pogodio ga.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Stevan Jovetić
foto: Reuters

Zicer nije realizovan, ali prekid jeste. Janković je izveo korner, Tomašević dominantno skočio, a Stefan Savić ponovo, kao u Kaunasu, bio na pravom mjestu i priseban.

Na poluvremenu je umjesto Đurđevića ušao Jovetić da donese mirnoću i da proba da kreira nešto konkretno, ali je sve planove poremetio detalj iz 59. minuta.

Rezervista Delev se nakon kombinacije sa Despodovom na malom prostoru, zagradio ispred slabo postavljenog Vujačića, koji ga je povukao sa leđa.

Njemac Osmers se nije kolebao ni tren, penal i drugi žuti karton za našeg defanzivca.

Da ovaj trenutak ne bude taj koji je i definitivno i zvanično otpisao Crnu Goru iz svih (nerealnih) priča potrudio se Milan Mijatović, golman koji nikada nije razočarao i podbacio u nacionalnom timu, efektnom odbranom zaustavivši loptu nakon šuta Despodova sa 11 metara u donji desni ugao.

Mijatović je bio spasilac, ali najteži posao je tek slijedio - kako odbraniti minimalnu prednost, sa igračem manje.

Stefan Savić, Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Reuters

Protiv Bugarske se sa desetoricom odbranila Litvanija (sačuvala je 1:1), Crna Gora nije mogla.

U 79. minutu ponovo je Delev bio u centru pažnje, udarcem iskosa sa lijeve strane pogodio je suprotnu stativu, a na loptu je natrčao još jedan rezervista Borukov i ubacio je u gol.

Posljednjih 15-ak minuta obje ekipe igrale su potpuno otvorenog garda, izgledalo je da odbrana jedne od njih mora da popusti.

Crna Gora je imala prečku Jovetića glavom, nakon kornera, Bugari sa brojčanom prednošću više opasnih napada, pokušaje Jankova i Krasteva, koje je zaustavio Mijatović i otvorio put Jovetiću da opet bude heroj nacije...

Standings provided by Sofascore

CRNA GORA - BUGARSKA 2:1 (1:0)

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 4.232. Sudija: Hans Osmers (Njemačka). Strijelci: Savić u 45+1. i Jovetić u 90+6. za Crnu Goru, Borukov u 79. za Bugarsku. Žuti kartoni: Vujačić, Đurđević, Krstović, Bakić (Crna Gora), Popov (Bugarska).

Crna Gora: Mijatović - Vujačić, Savić, Šipčić (26. Tomašević) - Marušić, A. Vukčević, Lončar, Janković (84. M. Vukčević), Bakić (84. Mugoša) - Đurđević (46. Jovetić), Krstović (76. Camaj).

Bugarska: Djulgerov - Krastev, Antov, Dimitrov (76. Borukov) - Popov, Gruev, Kraev (63. Jankov), Galčev (63. Stojanov) - Petkov (83. Čočev), Despodov, Rusev (46. Delev).

Bonus video: