Legenda koja traje od kišne noći 2007.

Od prvog poteza protiv Mađarske, preko evrogola u Sofiji 2009, trenutka kada je utišao Kluž 2016, do nezaboravnog het-trika i "makazica" na meču sa Jermenijom u Podgorici - svaki njegov dodir sa loptom bio je čista umjetnost, nešto što navijači mnogih reprezentacija širom svijeta nemaju privilegiju da gledaju

25670 pregleda 470 reakcija 32 komentar(a)
Jovetić tokom meča sa Bugarskom, Foto: Reuters
Jovetić tokom meča sa Bugarskom, Foto: Reuters

Kišno podgoričko veče 24. marta 2007 - dječak od 17 godina sa neobičnom frizurom i brojem osam na leđima zamijenio je kapitena Mirka Vučinića - do kraja meča, koji je imao prefiks "istorijski", jednom od Mađara provukao je loptu kroz noge, a stadion pod Goricom prvi put "eksplodirao" zbog njegovih poteza.

Šesnaest i po godina nakon prvog meča u istoriji Crne Gore, isti taj momak - sada sa iskustvom igranja u pet najjačih evropskih liga, "ranjen" teškim povredama koje su bile jedina prepreka da ne napravi još veću karijeru - i dalje je neko zbog kojeg je svaki put privilegija biti na tribinama našeg najvećeg stadiona.

Stevan Jovetić - kapiten i već sada legenda crnogorskog fudbala, sinoć je još jednom bio neko ko je učinio da "sokoli" polete i više nego što je realno. Njegov gol u 97. minutu odveo je desetoricu Crnogoraca do pobjede protiv jedanaest Bugara (2:1) i sačuvao nadu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Za njegovu klasu sinoć nije bilo bitno ni to što je posljednja tri mjeseca sam trenirao u Crnoj Gori, pošto je tek pred mečeve sa Litvanijom i Bugarskom potpisao za grčki Olimpijakos.

Stevan Jovetić
foto: FSCG

"Jovetićeva uloga je višestruka, on je lider, kapiten, mnogo smo jači sa njim. Imaće sigurno svoj udio, aktivno je trenirao dok je tražio klub, vidio sam na treningu da je u dobroj formi i očekujemo i njegovu ulogu - možda bude ključna", znao je i u najavi septembarskih mečeva selektor Miodrag Radulović da njegov kapiten nikada ne može da iznevjeri.

I zaista je tako - teško je pronaći utakmicu od 70 koliko je odigrao u crvenom dresu, a da Jovetić nije "izmislio" neki magični potez, da nije pravio razliku na terenu, bio onaj koji je "vukao" Crnu Goru.

Od tog prvog poteza protiv Mađarske, preko evrogola upravo protiv Bugarske u Sofiji 2009, trenutka kada je utišao Rumuniju i Kluž 2016, do nezaboravnog het-trika i "makazica" na meču sa Jermenijom u Podgorici - svaki njegov dodir sa loptom bio je čista umjetnost, nešto što navijači mnogih reprezentacija širom svijeta nemaju privilegiju da gledaju.

Iako su mnoge povrede (dvije teške od terena su ga odvojile više od dvije godine) učinile da do kraja ne kruniše svoju fudbalsku klasu, kapiten Crne Gore uspio je 32 puta da bude strijelac za svoju reprezentaciju.

O kakvom učinku se radi možda i najbolje govori podatak da su trenutno 23 aktivna fudbalera za svoje reprezentacije postigle više golova - između ostalih Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Robert Levandovski, Nejmar, Hari Kejn...

Crna Gora još nije doživjela emocije odlaska na velika takmičenja, ali sa ovim fudbalskim majstorom na terenu jeste mnogo toga - gol Bugarima u 97. minutu samo je jedan od trenutaka koji ostaju za sva vremena.

Sa 34 godine koje puni u novembru njegova fudbalska priča polako se bliži kraju, ali dok god bude nosio dres Crne Gore, Stevan Jovetić treba da bude veliki dodatni razlog za odlazak na stadion pod Goricom.

Nema sumnje da je u njegovim nogama sačuvano još dovoljno magije (i snage nakon povreda) za još neku od nezaboravnih fudbalskih priča... Nakon svega, ako je iko zaslužio da mu se sve vrati, onda je to on - možda i da kao kapiten odvede svoju zemlju do velikog takmičenja.

Bonus video: