Gvardiolini učenici vode Albaniju ka Evropskom prvenstvu

Pet mečeva - tri pobjede, remi i poraz, Silvinjova i Zabaletina Albanije sa vrha grupe gleda ka Njemačkoj

9101 pregleda 3 komentar(a)
Silvinjo i Zabaleta prilikom potpisivanja ugovira sa FS Albanije, Foto: FSHF (X)
Silvinjo i Zabaleta prilikom potpisivanja ugovira sa FS Albanije, Foto: FSHF (X)

Albanija ponovo sanja - zemlja koja je 2016. na Evropskom prvenstvu debitovala na velikim takmičenjima još jednom je na pravom putu da izbori šampionat Starog kontinenta.

Prije sedam godina veliku priču naših istočnih susjeda pisao je Italijan Đani de Bjazi, a sada dva - ne tako davno dobro poznata fudbalera - Brazilac i Argentinac, Silvinjo i Pablo Zabaleta.

Silvinjo, nekašnji bek Arsenala, Selte, Barselone i kratko Mančester sitija, preuzeo je početkom ove godine Albaniju i tada za pomoćnika postavio Zabaletu.

Devet mjeseci kasnije Albanija sa vrha gleda ostatak grupe E u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, sa velikim izgledima da se narednog ljeta ponovo nađe u velikih fudbalskim pričama.

Početak nije bio idealan, "crveno-crni" su na startu poraženi od Poljske (1:0) u gostima, ali nakon toga su Silvinjo i Zabaleta "zatekli" ekipu, pa je Albanija vezala četiri meča bez poraza (tri pobjede i remi), a u nedjelju se "osvetila" i Poljskoj - 2:0 u Tirani. Bio je to prvi trijumf ove zemlje nad Poljacima tokom posljednjih 50 godina.

Ono što je zajedničko za Silvinja i Zabaletu jeste da su kroz igrački karijeru imali priliku da uče od sjajnih stručnjaka, a obijica prije svih od Pepa Gvardiole.

Brazilac je sa trenutno najboljim stručnjakom planete sarađivao u Barseloni kada su zajedno osvojili Ligu šampiona 2009, dok je Argentinac bio Pepov "čovjek od povjerenja" u Mančester situju.

"Neizmjerno sam uživao u godinama sa Gvardiolom u Barseloni, ali sa njegovim stručnim štabom u kojem je bio Tito Vilanova. Utakmice koje sam proveo na klupi za rezervne igrače bile su posebna škola, jer sa te pozicije najbolje vidite sve ono što trener radi, počinjite da analizirate. U jednom trenutku sam rekao saigraču - ovo je konstrukcija kako tim treba da izgleda", ispričao je katalonskim medijima svojevremeno Silvinjo.

Osim od Gvardiole, Silvonjo je učio od još jednog genijalca - Arsena Vengera u Arsenalu, a sarađivao je i sa Frenkom Rajkardom u Barseloni.

Silvinjo je postao pravi vođa, a Zabaleta je bio zadužen za odbranu Albanije, koja sada predvođena sjajnim golmanima Etritom Berišom i Tomasom Strakošom izgleda poput zida.

Zasluge za novi let Albanije svakako ide na adresu pomenutog tandema, ali ne treba zaboraviti i da ova zemlja sada ima nekoliko sjajnih fudbalera širom svijeta.

Osim pomenutih golmana Empolija i Brentforda, tu su još majstor Sasuaola Nedim Bajrami, Interov talenat Kristjan Aslani, defanzivci Berat Đimšiti (Atalanta) i Elseid Hisaj (Lacio), napadač Čelsija Armando Broja (trenutno povrijeđen), a o evrogolu protiv Poljske napadača Kvangdžua Jasira Asanija dugo će se pričati.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: