Istorija fudbala u Crnoj Gori na jednom mjestu

Na Cetinju otvorena izložba "Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori"

12113 pregleda 37 reakcija 3 komentar(a)
Dresovi crnogorskih legendi Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića na izložbi, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Dresovi crnogorskih legendi Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića na izložbi, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Na mjestu gdje se fudbalska lopta prvi put zakotrljala u Crnoj Gori, u gradu u kojem je rođen najstariji klub naše zemlje Lovćen, našla se još jednom istorija ove sportske igre.

Izložba "Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori" otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Kako je navedeno u saopštenju iz Narodnog muzeja Crne Gore, izložba se bavi temom fudbala u Crnoj Gori od pojave igre na našim prostorima, preko osnivanja prvih klubova, začetaka institucionalne organizacije i građenja infrastrukture, do današnjih prilika organizovanog sistema takmičenja i prisustva na globalnoj fudbalskoj mapi.

"Obuhvata arhivsku građu, fotografije, fudbalske memorabilije, kao i radove koji se bave ovom temom savremenih umjetnica i umjetnika Natalije Vujošević, Jelene Tomašević, Uroša Đurića i Tadije Janičića", piše i saopštenju.

Fudbal u Crnoj Gori, Izložba Cetinje, Izložba Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori, Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori
foto: Narodni muzej Crne Gore

Umjetnik Uroš Đurić je istakao da se fudbal igra na terenu koji je čista slikarska modernistička apstrakcija, koji izgleda kao slike Kazimira Maljeviča.

"Na jedan način savremena umjetnost i fudbal učestvuju kao integralni dio razvoja društva i to kulturološki i identitetski, zato što se svaka zajednica uglavnom vezuje za lokalne autore i za lokalni fudbalski tim i svaka od njih želi da se emancipuje. Ta velika emancipatorska uloga fudbala u društvu je prisutna do današnjeg dana", rekao je Đurić, a navode iz Nardonog muzeja.

Dodao je da je izložba toliko velika, obimna i spektakularna i da je siguran da će imati mnogo duži život, kao i da će proći kroz područje jugoslovenskog kulturnog identitetskog prostora, zato što su svi ovi junaci bili junaci svih koji su dio šireg projekta, koji je, makar u kulturi, ostao još uvijek jedinstven.

Fudbal u Crnoj Gori, Izložba Cetinje, Izložba Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori, Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori
foto: Narodni muzej Crne Gore

Jedan od kustosa izložbe Slobo Vušurović rekao je da je izložba nesvakidašnja i pomalo pionirska za naše prilike. Izložba koja je u početku izazivala začudnost, pa i nevjericu.

"Kako to da je fudbal kao jedna društvena djelatnost, danas skoro globalni fenomen, mogao biti tema jednog kustoskog tima? Ono što mogu reći, na osnovu naših zajedničkih iskustava tokom rada, da je ovo vrlo ozbiljna tema koja podjednako intrigira istoričare sporta, ali i šire naučne krugove koji izučavaju fudbal kao globalni fenomen. Tako je osnov našeg zajedničkog projekta, pored iskazivanja rezultata koje fudbal daje, i ona humana relacija koju sport zna ponuditi kroz zajedništvo i prijateljstvo. Izložba je bila mnogo kompleksnija od pretpostavljenog i vrlo heterogena po izloženim materijalima koje smo koristili u njenom idejnom i formalnom zaokruživanju", rekao je Vušurović.

Naglasio je da je izložba samo jedan mogući pogled na istorijat crnogorskog fudbala, a nada se i inicijalno polazište za crnogorski muzej fudbala o kojem bi trebalo vrlo ozbiljno razmišljati.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan iskazao je zadovoljstvo što su uspjeli, kako kaže, prije svega uz podršku Fudbalskog saveza i Prijestonice Cetinje, ogromnim zalaganjem kustosa Ane Ivanović i Sloba Vušurovića i svih ostalih koji su dali svoj doprinos, da realizuju jedan ovako zahtjevan i nesvakidašnji projekat.

"Za njega je ovo priča o prijateljstvu i igri koji su osnova svakog stvaralaštva i koji leže u korijenu svakog velikog djela i svih velikih rezultata", navode u saopštenju.

Dodaju da će izložba koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore i Prijestonicom Cetinje, biće otvorena do kraja oktobra.

"Pomoć i podršku pri organizaciji izložbe dali su Nacionalna biblioteka 'Đurđe Crnojević', RTV Cetinje, Udruženje klubova FSCG Jug, Centar i Sjever, platforma Sportfem.me, fudbalski klubovi, istraživači, sportski novinari i autori monografija, kao i brojni entuzijasti i prijatelji fudbala. U okviru pratećeg programa izložbe, biće organizovani tematski razgovori, a prvi u nizu će se održati 14. septembra u 18 časova, u prostoru Crnogorske galerije umjetnosti 'Miodrag Dado Đurić' sa umjetnikom Urošem Đurićem na temu Društvena uloga fudbala na južnoslovenskim prostorima", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: