Rožajac se pita u prvaku Kosova i sanja poziv u reprezentaciju

Edvin Kuč, 29-godišnji kapiten Balkanija iz Suve Reke, nekadašnji vezista Dečića, Rudara i OFK Titograda, govori za “Vijesti” uoči drugog uzastopnog nastupa njegovog tima u grupnoj fazi Lige konferencija

10169 pregleda 13 komentar(a)
Edvin Kuč, kapiten Balkanija, Foto: Privatni album
Edvin Kuč, kapiten Balkanija, Foto: Privatni album

Ponos fudbalskog Kosova, Balkani iz Suve Reke, na terenu i u svlačionici predvodi crnogorski internacionalac Edvin Kuč. Kapiten tima, 29-godišnji vezista iz Rožaja, drugu godinu zaredom predvodio je svoju ekipu do grupne faze Lige konferencija. To su jedini, ali istorijski evropski uspjesi klubova sa Kosova.

Kuč je starosjedilac, u januaru će ispuniti petu godinu igranja u dresu Balkanija.

- U četvrtak već gostujemo Plzenju, u našoj grupi su još Dinamo Zagreb i Astana. Sve bogati i klubovi koji su čak igrali u Ligi šampiona. Ali, prošle smo godine platili ceh neiskustvu, bili prvi nakon trećeg kola, a samo nas je 20 minuta u utakmici sa Sivasporom dijelilo od evropskog proljeća, vodili smo do 70. minuta - ne bez sjete se prisjeća Edvin Kuč, i dodaje:

- Nisam igrao odlučujuće utakmice, zbog povrede članka sam pauzirao cijeli mjesec.

Grupa je opet teška, još teža nego prošlogodišnja u kojoj je Slavija Prag, Sivaspor i Kluž, mada Kuč tvrdi da nada u prolazak postoji.

- Naš trener Ilir Daja već četvrti put je uveo neki tim u grupnu fazu Lige Evrope, dva puta je to uradio s albanskim Skenderbegom, jednom eliminisavši Dinamo Zagreb. I odlično smo ušli u sezonu, sve tri pobjede u prvenstvu Kosova su prava uvertira za ono što slijedi - kaže Kuč.

U Balkaniju je već upisao 155 utakmica, s impresivnim učinkom za jednog defanzivnog veznog - 15 golova i šest asistencija. I u Crnoj Gori je znao da pogodi, dao je 15 golova u 114 nastupa za Dečić, Rudar i OFK Titograd, s kojim je 2016. godine slavio titulu prvaka.

- Imao sam sreće da u Dečiću radim s Edisom Mulalićem, u Rudaru u formaciji 3-5-2 koju je uz lijepu kombinatoriku i igru forsirao Radisav Dragićević, a do titule sam došao pod stručnom palicom Nikole Peca Rakojevića. Kod njega sam došao nakon problema s povredom u češkom timu Usti nad Labem. Tamo je bio trener starog kova, tri treninga dnevno u čak 90 dana priprema. Nisam na tako nešto bio navikao, ali u početku sam, tačnije do povrede prepona, igrao veoma dobro. No, već od početka ove godine nemam nikakvih problema i s nestrpljenjem iščekujem nastupe u Evropi.

Edvin Kuč i Damir Ljuljanović slave titulu sa Balkanijem
Edvin Kuč i Damir Ljuljanović slave titulu sa Balkanijemfoto: Privatna arhiva

Za razliku od Balkanija crnogorski timovi teško mogu da “privire” Ligi konferencija, takmičenju koje je Uefa i formirala kako bi omogućila fudbalski slabijim zemljama da igraju grupnu fazu.

Kuč objašnjava razliku između klupskog fudbala na Kosovu i u Crnoj Gori.

- Finansijski i organizaciono klubovi na Kosovu su daleko ispred. Privatizovani su i finansijeri imaju interese, iako i dalje fali infrastruktura. Tek je 2016. godine i prijema u UEFA krenulo nabolje, i puno se radi. Voli sport, posebno fudbal, a naročito u Suvoj Reci, koja je na pola sata vožnje od Prištine i svega 15 od Prizrena. Navijači su svjesni da je Balkani ponos Kosova i ja njihovu naklonost osjećam na svakom koraku.

Kuč je vjeran Balkaniju.

- Imam ugovor do kraja sezone, bilo je drugih dobrih ponuda, ali vezali su me kapitenskom trakom i mom udjelu u viziji napretka kluba. Na ljeto će biti pet i po godina u Balkaniju, za dalje ćemo vidjeti. Zadovoljan sam ovdje - zaključio je Kuč.

Nadam se da ću igrama zaslužiti poziv za reprezentaciju

Učinak u evropskim utakmicama kapitena Balkanija, Edvina Kuča su pet asistencija i jedan gol. Ovog ljeta u kvalifikacijama postigao je gol i dva puta asistirao.

- Imamo dobru ekipu, iako je bilo odlazaka. Prošle godine smo bez promjena u sastavu izborili Evropu, sada smo uspjeli iako je bilo promjena u timu. Osim po jednog Alžirca i Engleza, svi ostali igrači su domaći, pošto Albanci imaju domaći tretman. Tu smo i nas dvojica iz Crne Gore, golman Damir Ljuljanović i ja. Atmosfera u ekipi je odlična, ali glavnu riječ pogađate, imaju Crnogorci. To se ne dovodi u pitanje - kaže Kuč uz osmjeh.

Za reprezentaciju Crne Gore igrao je za sve selekcije do 17. godine.

- Sve ciljeve osim nastupa u dresu A selekcije sam ispunio, nadam se da ću dobrim igrama ove jeseni u Evropi ispuniti i taj. Pratim igre reprezentacije, vidio sam jedinstvo i kvalitet, borbenost našeg tima. Tačno je da je jednom greškom ispuštena pobjeda u Litvaniji, ali ova ekipa pokazuje zajedništvo koje mi govori da može do plasmana na Evropsko prvenstvo - smatra Kuč.

Bonus video: